Connect with us

Region

NISU GA ZNALE NI PRVE KOMŠIJE Majka u kući skrivala sina 59 godina

Priča je obišla cijeli Balkan, a sada možete da vidite fotografije napuštene kuće.

Sudbina Draga J., kojeg je majka Veronika 59 godina skrivala od očiju javnosti u njihovom domu u Belom Manastiru, danas je nepoznata. Ne zna se ni da li je živ, i ako jeste, da li je i dalje u hraniteljskoj porodici u kojoj je bio prebačen 2007. godine, kada je otkriven njegov tragičan slučaj.

Priča je juče obišla ceo Balkan, a sada možete da vidite fotografije napuštene kuće, stare vjerovatno više od čitavog vijeka. Kroz njene prozore Drago J. gledao je samo kroz rešetke. Majku je bio strah da ne pobjegne, vjerovatno da mu se nešto ne bi dogodilo. Nosila se, kako je znala s njegovom sudbinom. Sem kuće, muku su dijelili decenijama.

Za slučaj Draga javnost je saznala prije 16 godina, tek u martu, nedugo nakon što mu je preminula majka. Prethodno je, gotovo šest decenija živio zaključan u jednoj sobi, sa rešetkama na prozoru, i to u kući koja je tek nekoliko stotina metara bila udaljena od Centra za socijalni rad, kako je pisao Večernji list.

Kuća u Ulici Vladana Desnice, gdje je Drago proveo više od pola vijeka kao zatvorenik, prije nekoliko godina, iako oronula, i dalje je postojala. Google kamere su 2019. godine prošle kroz ulicu, i načinile fotografije kuće u kojoj je Drago tiho kopnio.

Drago je rođen 1948. godine i bio je najstarije dijete Veronike i njenog supruga Ivana. Večernji piše da se Drago, još kao veoma mali razbolio, pa su ga, kako su mještani pretpostavljali, zbog sramote, zatvorili u kuću, da ga niko više nikada ne vidi.

Prema medicinskim spisima, Drago je 1963. bio u zagrebačekom Rebru, gdje je nesrećnom dječaku dijagnostifikovan teži stepen mentalne retardacije. Njegovo ime u zvaničnim dokumentima posljednji put je pomenuto 7. marta 1978. godine, kada je invalidska komisija u Osijeku zabilježila da je, kao četvorogodišnjak, liječen na Šalati. U njihovom izvještaju navodi se i otpusna lista iz Rebra.

Stručnjaci su tada naveli da ne govori, iako dobro čuje. Opisali su ga kao mirnog, plačljivog i duševno zaostalog. U dokumentu se takođe navodi da nije završio školu, da živi s majkom i da mu je potreban stalni nadzor.

Živio pod ključem skoro čitav život
Iako o postoji izvjesna medicinska dokumentacija iz Dragove mladosti, činjenica je da o njemu niko ništa nije znao. Čak ni prve komšije, koje su nerijetko prolazile kroz dvorište kuće u kojoj je bio zaključan.

Drago je imao dvojicu braće – Peru, koji je živeo i radio u Beogradu, i Mirka, čija supruga, iako su prvih godina braka živeli u istom dvorištu pored kuće Veronike i Ivana nije vidjela Draga. Mirkova supruga je prvi put ugledala Dragu kada joj je umrla svekrva.

S vremena na vrijeme, mještani su, noću, kada je bilo upaljeno svjetlo, u kući viđali siluetu muškarca, ali nisu znali da je riječ o sinu kojeg je majka, od ranog djetinjstva, zatvorila u kuću, pomno ga skrivajući od svijeta.

Za Draga je navodno znalo svega nekoliko članova porodice. Nikad se nije igrao s vršnjacima, nije slavio rođendane, nije išao u školu… Nikada nije upoznao druge ljude, jer nikada nije ni izlazio iz kuće. Bio je 24 sata, 7 dana u nedelji, zatvoren u četiri zida svoje male sobe, čiji prozor sa rešetkama je gledao na dvorište.

Region

Jakovu Milatoviću policijsko obezbjeđenje zbog ugrožene bezbjednosti

Crnogorskom predsedničkom kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću biće dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, koje je tražila njegova partija zbog bojazni da je fizički ugrožen, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Vlada će o tome odlučiti na telefonskoj sjednici danas ili sutra, potvrdio je sagovornik lista iz izvršne vlasti.

Ta odluka kabineta Dritana Abazovića, kao i u neki drugim slučajevima, biće privremena sve dok Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprava policije ne utvrde da li i odakle Milatoviću prijeti opasnost, navode Vijesti.

Prema crnogorskom zakonu, procjenu bezbjednosti radi ANB na zahtjev policije.

Iz Pokreta Evropa sad nezvanično je potvrđeno da postoji bojazan za bezbjednost Milatovića. Posebno nakon incidenta na Cetinju, za koji još niko nije procesuiran, i poruka upozorenja koja stižu u njegov izborni štab, navodi podgorički list.

Milatović je na predsjedničkim izborima 19. marta osvojio 28,92 odsto glasova birača i plasirao se u drugi krug.

Protivkandidat će mu biti aktuelni šef države Milo Đukanović (DPS) koga je podržalo 35,37 odsto birača.

Lider PES-a je Đukanovića optužio da stoji iz napada na njega na Cetinju 10. marta. Tada je grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, prvo protestovala, a zatim ga vrijeđala i napala kada je ulazio u zgradu.

Iz Uprave policije nakon toga je saopšteno da su procesuirali osam osoba zbog sprečavanja njihovih službenika u vršenju službene dužnosti uoči promocije Milatovića na Cetinju.

U saopštenju se ne navodi da je policija identifikovala osobe koje su tada nasrnule na Milatovića, već da se u saradnji sa tužilaštvom radi na identifikaciji ostalih osoba koje su učestvovale u tom događaju i utvrđivanju eventualnih krivičnih djela ili prekršaja, navode Vijesti.

Nastavi čitati

Region

OGLAS KOJI JE ŠOKIRAO SVE! “Poklanjam kuću, u inat majci” LJUDI OGORČENI

Nesvakidašnji oglas digao je Srbiju na noge.
Muškarac iz Niša objavio je na društvenim mrežama da poklanja pola porodične kuće koja se nalazi na 40 minuta od Vlasinskog jezera i to isključivo u inat majci.

“Poklanjam polovinu kuće u Gornjoj Lopušnji sa velikim placem u blizini Vlasotinca. Druga polovina kuće pripada mojoj majci sa kojom sam u lošim odnosima i želim da njoj u inat poklonim kuću! Odmah se piše ugovor o poklonu i upisuje se u katastar na vaše ime. Uslov je da ja ostanem da se vodim na toj adresi, ali nikad tamo neću kročiti. To možemo da potpišemo”, napisao je Ceki na društvenim mrežama i ostavio broj telefona da zainteresovani mogu da ga kontaktiraju.

Korisnici su odreda šokirani ponudom, mahom osuđuju postupak sina, a pojedini ne mogu da vjeruju ni da je oglas realan.

“Odvratniju objavu ne vidjeh”, navela je jedna Nada, prenosi “Kurir“.

“Je l’ ti mati udovica i kako se drži”, našalio se jedna Ibrahim.

“Da, udovica je, drži se ko ciganska šupa, ali imaš prođu svakako”, stigao je neočekivan odgovor od Cekija.

“Ovo je strašno! Da li si ti sagradio dio koji sad tebi pripada”, upitala je jedna Milena.

“Naravno, ne dio, nego cijelu kuću”, odgovorio je Ceki.

Pojedini korisnici su naveli da mogu da shvate njegove motive.

“Možda mogu da ga shvatim. Ja sam u sličnoj situaciji, ali sa bratom, 70 odsto je napravljeno od mojih novaca, a on ne želi da podijeli, želi sve da prisvoji. Rado bih mu poklonio da nije majku tukao i provocirao”, navodi jedan Slaviša.

“Sve razumijem. Ništa nije ovo čudno. Želim vam vas mir u duši i da ostvarite to što ste zamislili. U sličnoj sam situacijii. Sve razumijem u potpunosti, samo polako, ne ide ništa silom i brzinski”, navodi jedan korisnik.

Ceki je neumorno odgovarao na komentare.

“E šta je majka doživjela! Da je znala bolje da je udavila g*vno nego odranila od kilo mesa, a sad je jede pod stare dane. Pa gdje će vam duša? Mislite na to, Bog bavi, al ne zaboravi”, napisala je jedna Vera.

“Ne lupajte gluposti! Garant su vas djeca odj*bala pa ste tako ogorčeni. Moja majka nije gradila tu kuću. To smo gradili ja i otac koga je prevarila tako da nemojte da sudite”, odgovorio je Ceki.

Mnogi su se međutim javili sa namjerom da dobiju kuću na poklon.

“Odlično. Imam li ja kakve šanse da je dobijem? Usput ću pripaziti majku budući da je moja umrla. Bila bih doživotno zahvalna, a vrata bi Vam bila u svako doba otvorena. Ja sam samohrana majka dvoje djece koja eto nema svoga smještaja”, napisala je jedna Ksenija.

Javila se i jedna Milka koja je navela da je samohrana majka dvoje djece koja luta ulicama.

“Zvala sam, ali niste se javili”, napisala je Milka.

Javio se i jedan mještanin Lopušnje koji je naglasio da je u pitanju prelijepo selo.

“Ima dobar pogled na Vlasotince. Ko god bude tu došao neće se pokajati, naravno, ko voli netaknutu prirodu”, navodi Danijel.

Nastavi čitati

Region

PAO DRON U HRVATSKOJ! Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Tokom redovne obuke danas je kod Velike Gorice pala bespilotna letjelica hrvatske vojske.
Hrvatska vojska danas je izgubila jednu bespilotnu letjelicu.Tokom planiranih aktivnosti obuke kod Buševec kraj Velike Gorice zbog tehničkih problema došlo je do pada letjelice BZS SkyLark I na nenaseljenom području, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.
Letjelica je pronađena, a prilikom pada nije bilo povrijeđenih osoba i nije nastala druga materijalna šteta izuzev na bespilotnoj letelice, dodaje se u saopštenju.

Radi se o letjelici iz kategorije mini besposadnih vazduhoplovnih sistema, raspona krila do dva metra i težine oko 4,5 kilograma.

U toku je utvrđivanje uzroka pada letjelice BZS SkyLark I.

Nastavi čitati

Aktuleno