Connect with us

Svijet

Njemačka opozicija traži istragu oko Šolca i utaje poreza

Glavna njemačka opoziciona stranka saopštila je u utorak da će tražiti parlamentarnu istragu o postupanju kancelara Olafa Šolca s prevarom utaje poreza u koju je bila uključena privatna banka prije nego što je postao čelnik zemlje.

Blok Unije desnog centra rekao je da će pozvati nacionalni parlament da uspostavi istražno vijeće kada se vrati nakon uskršnje pauze sredinom aprila. To bi trebala biti formalnost jer zahtjeva podršku četvrtine svih zakonodavaca, a Unija – sa 197 od 736 mjesta u donjem domu – ima više od toga.

Šolcu je ovo pitanje dugotrajno, iako do sada manje, iritantno. Istraga je već u toku u državnom zakonodavnom tijelu u Hamburgu, gdje je Šolc bio gradonačelnik od 2011. do 2018. Zatim je bio njemački ministar finansija dok nije postao kancelar krajem 2021. godine.

Svjedočeći u Hamburgu u avgustu, Šolc je negirao da je intervenisao u korist banke uključene u prevaru. Rekao je da “nije bilo nikakve političke intervencije”.

Šolc je insistirao da su sastanci koje je održao 2016. i 2017. s predstavnikom M. M. Warburg je bio iznad odbora. U to je vrijeme banci naređeno da vrati milione evra u povratu poreza koji je pogrešno tražila za trgovanje dionicama.

Ubrzo nakon sastanaka, zvaničnici Hamburga odustali su od zahtjeva da Warburg vrati 47 miliona evra.

Konzervativni zastupnik Matias Hauer, član parlamentarnog odbora za finansije, rekao je da Unija poziva na istražno vijeće jer su prethodni pokušaji na saveznom nivou da se dobiju informacije od Šolca bili ignorisani ili odbijeni.

“Nećemo učiniti ono što bi on želio i podvući crtu ispod ovoga. Puno je otvorenih pitanja, ima nedosljednosti i prije svega kontradiktornosti. Ostaćemo na vrhu”, rekao je Hauer.

Desetine bankara su pod istragom u vezi s takozvanim “cum-ex” transakcijama dionica za koje se tvrdi da su njemačku vladu koštale milijarde evra, prenosi “AP”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno