Connect with us

Društvo

Njemačkoj nedostaju radnici, prazno oko 2 miliona radnih mjesta

Njemačka savezna vlada očekuje da će do 2026. nedostajati oko 240.000 kvalifikovanih radnika.

Prema izračunima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB), do 2035. biće čak više od sedam miliona radnika manje, piše DW.

Ali problem je već veliki: istraživanje prošle sedmice Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) pokazuje da više od polovine ispitanih kompanija ne može popuniti radna mjesta, barem djelimično, jer postoji nedostatak radnika.

Trenutno su nepopunjena oko dva miliona radnih mjesta. Kao rezultat gubi se dodana vrijednost od skoro 100 milijardi eura.

Posebno trpe zdravstvo i socijalne službe te logistička branša.

U ugostiteljstvu je nedostatak osoblja doveo do ograničene ponude i skraćenog radnog vremena.

Nedostatak je takođe veliki na područjima elektromobilnosti ili obnovljivih izvora energije – važni zadaci transformacije i konkurentnost mnogih kompanija su ugroženi, navodi DIHK.

Nedostatak osoblja takođe raste u administraciji i u komunalnim preduzećima.

Prema studiji konsultantske kompanije za menadžment PwC, do 2030. godine će nedostajati najmanje milion kvalifikovanih radnika.

Zašto nema dovoljno kvalifikovanih radnika?

Važan razlog: baby-boom-generacija, rođena od sredine 1950-ih pa nadalje, polako ide u penziju, piše DW.

Njemačka vlada smatra da ovo ima dvostruki efekt na situaciju kvalifikovanih radnika: radna mjesta koja ostanu upražnjena ne mogu se popuniti dovoljnim brojem mlađeg kadra.

A zbog starenja društva koje zahtijeva više njege, potrebno je više stručnjaka, na primjer na područjima zdravstva, njege i socijalne skrbi.

Pored primjetnog starenja društva, s digitalizacijom i energetskom tranzicijom tu su još dva velika društvena trenda koja igraju veliku ulogu – i zahtijevaju nove vještine i osoblje.

Savezna vlada govori o “tri velika D”: demografiji, digitalizaciji i dekarbonizaciji.

Kratkoročno, kriza izazvana pandemijom koronavirusa takođe je pogoršala situaciju.

Mnogi kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima morali su biti otpušteni i sada se ne vraćaju.

Šta namjerava učiniti savezna vlada?
Svojom strategijom kvalifikovane radne snage savezna vlada želi poboljšati okvirne uslove za kompanije, preduzeća i javnu administraciju.

Dokument od 39 stranica načinjen je u septembru, a plan je odobrila vlada sredinom oktobra.

Središnji dio paketa mjera čine veće mogućnosti za obuku i daljnje obrazovanje, bolja ravnoteža između posla i privatnog života, fleksibilni prelasci u penziju i lakša imigracija.

Šta bi se trebalo promijeniti kod imigracije?
Planovima njemačke vladajuće koalicije je između ostalog predviđeno i uvođenje tzv. “karte šanse” po bodnom sistemu za traženje posla za ljude iz zemalja van Evropske unije sa stranom stručnom kvalifikacijom od najmanje dvije godine.

Kriterijumi za izbor uključuju poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine i povezanost sa Njemačkom.

Prilikom izdavanja radne vize trebalo bi više uzeti u obzir radno iskustvo.

Kvalifikacije stečene u zemlji porijekla ne moraju nužno biti priznate prije ulaska.

Vlada je o tome usvojila prijedlog zakona krajem novembra.

Kakve su reakcije privrede?
Prije svega, dobrodošli su planovi za lakšu imigraciju.

– Potrebni su nam ljudi koji će nam pomoći da održimo svoj prosperitet u ovoj zemlji – izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca Rainer Dulger.

Za Središnje udruženje njemačke građevinske industrije “karta šanse” i lakša imigracija za iskusne profesionalce bili bi “važni temelji za vrbovanje kvalifikovanih radnika u građevinarstvu”.

Podršku su izrazila i druga udruženja. Ali kritički se gleda na planove daljnjeg usavršavanja.

Sve dok finansiranje, zamjena odsutnog radnika i pitanje vraćanja na posao nisu razjašnjeni, takav zakon nije prihvatljiv malim i srednjim preduzećima te privatnim preduzećima, smatra generalni direktor Saveznog udruženja srednjih poduzeća Markus Jerger.

Njemački savez sindikata je u saopštenju naglasio da duže radno vrijeme, viša starosna granica za odlazak u penziju i sveobuhvatno pojačano zapošljavanje radnika iz inostranstva – ne bi trebali ublažiti pritisak na kompanije.

Umjesto toga, morali bi osigurati bolje uslove za rad i obuku, prenosi N1.

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno