Connect with us

Svijet

“NJUJORK TAJMS” OTVORENO: Evropski energetski sektor i dalje zavisi od “Rosatoma”

Energetski sektor EU i dalje je u velikoj mjeri zavisan od ruske nuklearne korporacije “Rosatom”, piše američki list “Njujork tajms”.

U članku se navodi da je za EU bilo lakše da pronađe zamjenu za rusku naftu i gas nakon što su uvedene sankcije, nego da se riješi zavisnosti od ruske državne nuklearne korporacije “Rosatom”.

“Rusija, u tom smislu, i dalje igra ključnu ulogu u energetskom snabdijevanju u Evropi i samo nekoliko ljudi u EU podržava ideju uvođenja sankcija žRosatomuž, uprkos pozivima iz Ukrajine. Osim toga, zavisnost od ruskih nuklearnih tehnologija je posebno duboko ukorijenjena u zemljama koje imaju nuklearne elektrane koje je izgradila Rusija”, ističe se u članku.

List naglašava da bi prekidanje veza sa ruskom nuklearnom industrijom širom svijeta predstavljalo veliki udarac za cijeli sektor, uz napomenu da je lanac isporuke nuklearne energije ekstremno kompleksan i da bi za uspostavljanje novog trebalo dosta novca i čitav proces bi trajao godinama.

“Njujork tajms” napominje da je položaj Rusije na globalnom tržištu nuklearnog goriva izuzetno snažan, pošto ta zemlja kontroliše 38 odsto globalne konverzije uranijuma, a njeni kapaciteti za obogaćivanje uranijuma čine 46 odsto kapaciteta u svijetu.

EU je krajem prošlog mjeseca uvela 10. paket sankcija Rusiji. Međutim, u mjere nisu uključene bilo kakve direktne sankcije “Rosatomu”.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je početkom mjeseca da Budimpešta neće podržati bilo kakve sankcije koje bi ograničile njenu nuklearnu saradnju sa Rusijom.

On je dodao da je “Rosatom” jedna od vodećih nuklearnih kompanija u svijetu i da sankcije toj kompaniji mogu da predstavljaju prijetnju globalnoj nuklearnoj bezbjednosti.

Osim Mađarske, uvođenje restriktivnih mjera ruskom nuklearnom gigantu, navodno, blokiraju i Francuska i Bugarska.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno