Connect with us

Hronika

NOVA HAPŠENJA U BANJALUCI! Zbog šverca droge ponovo uhapšen Cvijetić, “pali” i policijski inspektori

Šest osoba uhapšeno je u nastavku akcije “Transpoter” zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe službenog položaja i šverca narkoticima, a među njima i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je ranije osumnjičen za šverc velikih količina kokaina.

Nezvanično, slobode su lišeni i inspektori iz Poliicijske uprave Banjaluka Danijel Kovačić i Miladin Vučić, te Mladen Milovanović, Predrag Vatreš i Siniša Vukašinović.

Oni se svi navodno povezuju sa Petrom Dukićem koji je ranije obuvaćen ovom akcijom i osumnjičen za šverc velike količine narkotika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da su uhapšeni B.C, M.M, P.V, S.V, D.K. i M.V. na području Banjaluke.

Iz MUP – a su saopštili da će uhapšeni danas biti sprovedeni u Tužilaštvu BiH.

– Tužilaštvu će biti dostavljen i izvještaj o počinjenom krivičnom organizovani kriminal i to lice B.C. kao organizatora kriminalne grupe i lice A.N. u vezi sa neovlašćenim prometom opojnim drogama. M.M. i P.V. se sumnjiče za neovlašteni promet opojnim drogama, te zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja – saopšteno je iz policije.

Dodaje se da je P. D. osumnjičen kao organizator kriminalne grupe, M.M, D.K, S.V. i M.V. za zloupotrebu službenog položaja i sprečavanje dokazivanja.

U MUP- u su naveli da se sve aktivnosti sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

– Imajući u vidu da se među lišenim slobode nalaze i dva policijska službenika, D.K. i M.V, isti će biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak – navodi se u saopštenju.

Akcija “Transporter” pokrenuta je u novembru 2021. godine kada je uhapšeno 11 osoba zbog sumnje da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili međunarodnim krijumčarenjem marihuane i kokaina. Tada su zaplijenjena 303 kilograma skanka vrijedna 1,2 miliona KM, a koji je nađen u kombiju koji je koristio Dukić.

On je tada izbjegao hapšenje, ali se početkom decembra lani predao sudskoj polciji u Sarajevu. Nakon toga mu je određen pritvor u kome je bio sve do prve polovine avgusta ove godine kada je pušten na slobodu uz mjere zabrane. Tada je pritvor ukinut i Aleksandru Nikoliću takođe uz izricanje mjera zabrane. Grupom razbijenom u akciji “Transporter” rukovodio je Bojan Cvijetić koji je ranije bio savjetnik Dragana Mektića u vrijeme njegovog mandata kao ministra bezbjednosti BiH. Kod Cvijetića su u pretresu pronađeni povjerljivi dokumenti Obavještajno bezbjednosne agencije. Istragom je, između ostalog, utvrđeno da je ova grupa u vrijeme “zaključavanja” zbog panedmije virusom korona svakodnevno su krijumčarili između 50 i 100 kg droge, a finasijska istraga je pokazala da raspolažu sa najmanje pola miliona maraka koje bi mogli koristiti za kupovinu droge.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora šestorici uhapšenih u akciji “Transporter” u novembru 2021. godine rekao da je Cvijetić bio u vrhu međunarodne kriminalne organizacije koja je preko narko kartela iz Južne Amerike nabavljala kokain “na tone” i preko Evrope ga dovozila u BiH.

Hronika

TEŠKA NESREĆA NA PRUZI Žena se bacila pod voz i preminula

Ženska osoba jutros je poginula kada se bacila pod voz u Čelebićima, saznaje “Avaz”.

Kako su rekli iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, nesretna žena se u 8:40 sati bacila pod teretni voz.

“Još nemamo identitet osobe i još se nalazi ispod vagona. Policija će raditi uviđaj”, kazao je za portal “Avaz” Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Nastavi čitati

Hronika

Pijan ukrao motorku, pa ga policija uhapsila za sat vremena

Muškarac čiji su inicijali C.J. iz Zvornika uhapšen je zbog sumnje da je ukrao motornu testeru u Kozluku, a tom prilikom je utvrđeno i da je bio pod dejstvom alkohola, saopšteno je danas iz zvorničke Policijske uprave.

Policijskoj stanici Kozluk je juče oko 17.30 časova prijavljena provala u pomoćni objekat i krađa motorne testere od strane nepoznatih osoba.

“Policijski službenici Kozluk su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je C.J. počinio navedeno krivično djelo. On je nakon pronalaska od strane policijskih službenika dobrovoljno predao otuđenu motornu testeru. Izvršenim alkotestiranjem je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u količini od 2,69 g/kg”, istakli su u PU Zvornik.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naložio njegovo hapšenje i dokumentovanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu “Teška krađa”, zaključeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

Inspektor MUP RS u Banjaluci dilao kokain iz Južne Amerike, “biznis” Skaj aplikacijom dogovarao sa radnog mjesta

U vrijeme kada su mnogobrojni Banjalučani bili suočeni sa izolacijom i restriktivnim mjerama zbog pandemije virusa korona, visokorangirani službenik MUP-a Republike Srpske Mladen Milovanović dogovarao je prodaju većih količina kokaina.

U vremenskom periodu tokom juna i jula 2020. godine tada glavni inspektor MUP-a Republike Srpske Mladen Milovanović, ostvario je veći broj komunikacija putem Skaj aplikacije sa Aleksandrom Nikolićem koji je uz Bojana Cvijetića, označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom trgovinom droga.

Kompletnom istragom u ovom slučaju rukovodi Tužilaštvo BiH, a većina osumnjičenih se brani sa slobode, dok je Milovanović u pritvoru.

Mladen Milovanović bio je glavni inspektor Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, a uhapšen je prvi put 17. jula 2021. godine u društvu sa škaljarcem Milošem Božovićem, za kojim je Interpol Crne Gore raspisao potjernicu zbog teškog ubistva.

Torba puna kokaina
Milovanović u kritičnom periodu Nikolića u određenim komunikacijama oslovljava kodnim imenom Kortez, a Bojana Cvijetića sa nadimkom Čelični.

Koliko je osumnjičeni inspektor bio ležeran u svom poslu, otkrivaju dešifrovane poruke iz Skaj aplikacije.

Milovanović tako sa osumnjičenim dilerom uredno komunicira sa svog radnog mjesta u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, ali i potpuno normalno i to pješke dolazi na mjesto sastanka noseći u torbi dva kilograma kokaina.

Primopredaja kokaina obavljana je u banjalučkim naseljima Karanovac, te Šeher/Srpske Toplice, odnosno u blizini mostova.

Skaj komunikacija otkriva da je Milovanović o nabavci, a zatim predaji kokaina u Banjaluci redovno izvještavao osumnjičenog Nikolića.

Za kokain koji je stizao iz Južne Amerike, odnosno Bolivije govorio je da se radi o top robi.

Izvor Srpskainfo iz MUP-a Republike Srpske otkriva da je u kritičnom periodu, odnosno ljeto 2020. godine, Milovanović trebao isporučiti kokain Nikoliću, ali to ne radi zbog policijskih akcija koje su bile u toku.

Primopredaja prve ture robe izvršena je u banjalučkom naselju Karanovac, tačnije u blizini mosta.

Tada Milovanović šalje poruku Nikoliću putem Skaj aplikacije.

Prije mosta sam ja, u Karanovcu, sa lijeve strane, na 100 metara – pisao je Milovanović.

Da visokorangirani inspektor MUP-a Republike Srpske nije previše brinuo o mogućem otkrivanju i hapšenju, govore i informacije da je Milovanović pozive obavljao i dok je bio u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, odnosno Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, gdje je i radio.

Dešifrovanjem Skaj aplikacije utvrđeno je da je Milovanović prodavao Nikoliću i pakete u kojima se nalazilo dva kilograma kokaina.

Koliko je bio opušten u obavljanju posla govori i to da je dva kilograma kokaina na mjesto sastanka nosio pješke.

Novogodišnji popust na kokain
Na dan predaje droge, nekoliko trenutaka prije, Milovanović šalje više poruka Nikoliću.

– Brate šta ima? Pješke ću ih ja sačekati. Imaću masku i naočale. Plava majica. Znači kada prođu onaj veliki most. Jeste brate, borimo se dalje. Kada prođu onaj veliki most u Karanovcu, neka nastave dalje, prema gradu do onog mosta sa jednom trakom. Odmah poslije toga ću ih čekati Što prečku ima. Brate znaš li dokle su stigli. Da znam orijentaciono. Imaš li brate povratnu. Dokle su. Samo neka jave dvadesetak minuta ranije da mogu stići.

Posljednja poruka upućena u ovoj komunikaciji od strane Milovanovića glasila je: Riješeno.

Kupoprodaja kokaina se normalno odvijala i u septembru 2020. godine, a tada Milovanović obavještava Nikolića da će imati i novogodišnji popust na kupljeni kokain.

Naime, Milovanović obavještava Nikolića da su u toku pregovori i da će cijena robe (kokaina) biti niža za 250 evra, odnosno da će kupovna cijena Nikolića izaći 39.750 evra.

– Kaže spustiće još 250 evra i biće dva komada. A brate iznervira se majke mi, najradije bi mu rekao ne treba ništa ako mi vjeruješ, znači brate tebe izađe 39.750 sa ovim novogodišnjim popustom – pisao je inspektor MUP-a RS Nikoliću.

Između ostalih dešifrovanih poruka Milovanovića na Skaj aplikaciji izdvajaju se i one u kojima komentariše kokain pod oznakom “Roleks”.

Milovanović ovaj kokain takođe ocjenjuje kao top robu.

MISTER SI
U septembru 2020. godine zabilježen je veći broj komunikacija putem Skaj aplikacije između Bojana Cvijetića, koji je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom droge i Milivoja Todorovića alias Mr. Si.

Bijeljinac Milivoj Todorović ocijenjen je kao jedan od najvećih igrača na tržištu kokaina u Evropi i glavni za uvoz ove droge iz Južne Amerike.

Cvijetić u porukama obavještava Todorovića da je roba sa logom „Roleks“ došla, te da je odlična i da je transport protekao u najboljem redu.

– Burazore kako je. Sve dobro sve došlo. Nego meni jedan radnik dobio koronu pa sam imao gužvu morao sve testirati njega u bolnicu ali dobar je danas. Ovaj Roleks je top.

izvor: srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno