Connect with us

Svijet

NOVA PRAVILA ZA TURISTE U ŠPANIJI “Zaustaviti ih, koliko god je to moguće”

Turistički sektor je ključan za ekonomiju Španije.

Samo u 2021. godini doprinos turističke industrije budžetu zemlje je iznosio čak 97 milijardi evra.

Međutim, masovni turizam je ozbiljno počeo da ugrožava destinacije i život mještana, pa su gradovi širom zemlje počeli da uvode nova pravila vezana za prijem turista.

Uprkos očiglednim benefitima koje može donijeti priliv turista u španske destinacije i gradove, sve više popularnih odredišta, uključujući i Majorku, uvodi određena ograničenja.

Nova pravila imaju za cilj da zaustave turiste, koliko god je to moguće. Upravo zbog toga, Toledo ograničava iznajmljivanje stanova i objekata turistima.

Nedavno je Toldo uveo nove propise za zaustavljanje izdavanje stanova i drugih smještaja za odmor turistima u svom istorijskom središtu. Od sada, samo 20% od ukupnog broja stanova može biti na tržištu dostupno turistima za odmor.

Takođe, takvi smještajno objekti mogu se nalaziti samo u prizemlju ili na prvom spratu ako se ispod nalazi prodavnica, navodi spanishnewstoday.

Čelnici grada su pravdali ovakvu mjeru, navodeći da je već sada kasno da se zaustavi masovni turizam koji narušava grad.

Još jedan od novih propisa je podrška lokalnim kompanijama, što uključuje i nove poreske formule koje pogoduju lokalnim kompanijama koje pružaju usluge turistima.

Promjena urbanističkog planiranja ima za cilj da spriječi spekulacije, promoviše stambeno stanovanje, da zaštititi stanovnike i izbjegne probleme suživota turista i mještana.

Pored toga, da podrži lokalne kompanje u cilju odbrane model održivog turizma, navodi se iz Gradske kuće, prenosi b92.

Istorijsko središte Toleda je mjesto svjetske baštine od 1986. godine. Svako širenje turističkih stanova i objekata je prijetnja ne samo za Toledo, nego za sve gradove, ističu zvaničnici.
Nezavisne

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno