Connect with us

Banjaluka

Nova stajališta postavljena i u Boriku

Nastavljeno je postavljanje modernih autobuskih stajališta po gradu, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga korisnika javnog prevoza putnika.

Nova moderna stajališta do sada su postavljena na 16 lokacija u gradu. Pri kraju su u naselju Borik, a trenutno ovi radovi izvode se na lokaciji kod Parka „Mladen Stojanović“.

Kako je predviđeno, na području Banjaluke biće postavljeno ukupno 36 novih stajališta, dok će postojeće nadstrešnice biti montirane u prigradska područja gdje do sada nije bilo autobuskih stajališta.

Osim modernog i funkcionalnog dizajna, nova stajališta opremljena su pametnom klupom sa beskontaktnim i „USB“ punjačima za mobilne telefonske i ostale smart uređaje, video nadzorom, a biće omogućen i besplatan pristup internetu.

Najveća prednost ovih stajališta se ogleda u energetskoj nezavisnosti, jer će se određeni sistemi pokretati energijom dobijenom od sunčeve svjetlosti, odnosno putem foto-naponskih solarnih panela, koji će biti postavljeni na krovu nadstrešnica.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ: ZIBL ima 50 miliona KM nenaplaćenih potraživanja

Grad je obezbijedio dodatni novac 700.000 KM pozajmice za Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL), isplaćene su sve plate zaposlenim, rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

– U proteklih 15 godina ZIBL je za grad vršio naplatu prihoda komunalne naknade i od zakupa poslovnih prostora. Po tom osnovu stvorio je 50 miliona KM nenaplaćenih potraživanja za grad, od čega se 40 miliona KM odnosi na komunalnu naknadu i deset miliona na zakup poslovnih prostora – rekao je Kresojević.

Danas ZIBL i dalje naplaćuje komunalnu naknadu, a grad je preuzeo naplatu prihoda od zakupa. Kako je istakao, u ovih 40 miliona KM nenaplaćenih potraživanja, osam miliona se odnosi na 30 preduzeća.

– Grad više neće ovo tolerisati. Sada kada smo izmirili sve obaveze, imamo potpuno pravo i očekujemo od svih u ZIBL-u da budu u potpunosti posvećeni Zavodu, gradu i građanima – rekao je Kresojević.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradnja mosta u Česmi čeka odgovor KO JE KRIV ZA NERAD

Izgradnja mosta u naselju Česma još nije počela, a po svemu sudeći još dugo ni neće jer nadležni optužuju jedni druge da zabušavaju, a mještani ovog naselja su svjesni da su ponovo obmanuti.

Iz Gradske uprave za nedjelovanje optužuju “Puteve RS” jer nisu obezbijedili da izvođač počne s radovima, dok iz “Puteva” kažu da im nije dostavljena “prva obračunska situacija”.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, potvrdio je za “Nezavisne novine” da je grad Banjaluka odradio ono što je po sporazumu zahtijevano od njega, a to je da pripremi tehničku dokumentaciju, riješi imovinsko-pravne odnose i da dođe do građevinske dozvole.

“Građevinska dozvola je izdata 21. aprila prošle godine, kada je preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ raspisalo tender”, kazao je Kresojević.

On ih je pozvao da dogovore sastanak s izvođačem te dodao da ukoliko to ne urade, Gradska uprava će ih pozvati sve na sastanak.

“Mi ćemo sazvati sastanak iako nemamo nikakav ugovorni odnos s izvođačem i nemamo pravo po zakonu da ih uslovljavamo bilo čime i da utičemo na njihovu dinamiku, ali imamo obavezu prema građanima Banjaluke”, pojasnio je on.

Iz “Puteva Republike Srpske” potvrdili su za “Nezavisne novine” da su oni investitori za izgradnju novog mosta preko rijeke Vrbas u naselju Česma.

“Nama kao finansijskoj instituciji zaduženoj za finansiranje ovog projekta još nije dostavljena prva situacija o izvedenim radovima na terenu”, kazali su oni.

Sam tok izgradnje i dinamiku radova na terenu, odnosno nadzor, radi preduzeće “Radis” Istočno Sarajevo, koje je izabrao grad Banjaluka.

“Dinamiku radova na terenu, kvalitet i količinu, kao i eventualne probleme evidentira nadzorni organ koji o tome podnosi izvještaj Gradskoj upravi”, pojasnili su oni.

Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” potvrdilo je da na osnovu dostavljene obračunske situacije o izvedenim radovima vrši plaćanje radova izvedenih na terenu u prethodnom periodu, a prva obračunska situacija još nije dostavljena.

Prema riječima jednog mještanina naselja Česma, nakon 33 godine čekanja na izgradnju mosta jedino što se desilo jeste to da se ukazao bager.

“Trenutno se ništa ne radi na izgradnji mosta niti se počelo raditi, a mi mještani smo zabrinuti i zbunjeni”, kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Komunalna policija se pojavila na koncertu Breskvice: Đajić pobjesnio i pitao “koja budala ih je poslala” (VIDEO)

Koncert Breskvice, u organizaciji Daun sindrom centra Banjaluka, održan je u Banjaluci, a Ambasador Udruženja Vlado Đajić nije krio svoje zadovoljstvo zbog velikog odziva. Međutim, tokom večeri se pojavila Komunalna policija.

Komunalna policija je tokom redovne kontrole utvrdila da koncert i izvođenje muzike uživo nisu prijavljeni, te da je tokom večeri služen alkohol, o čemu smo obavijestili MUP, čiji pripadnici nisu izašli na teren. Ovo su pojave koje su suprotne ideji zdravog odrastanja i koje razaraju naše društvo, ali pojave koje moraju postati prošlost napisao je gradonačelnik Draško Stanivuković na Fejsbuku.

On je postavio video u kojem se čuje kako Đajić pita “koja je budala vas poslala” i na mikrofonu, pred okupljenima, poručio da su “jači od tih idiota koji ne znaju šta je Banjaluka”.

Podsjećamo, Đajić je rekao da je ponosan što je pokrovitelj i Udruženja i ove manifestacije.

Širimo ljubav. Ovo se nije desilo u svijetu. Svugdje osobe sa Daunovim sindromom dobijaju nešto od drugih osoba, a ovo osobe sa Daunovim sindromom daju drugima. Poklonili su ovaj veličanstveni koncert u Banjaluci. Stvarno sam presrećan – rekao je on.

Nastavi čitati

Aktuleno