Connect with us

Hronika

Novalić nakon presude: “Borba se nastavlja, ovo je samo prvo poluvrijeme”

Premijer FBiH Fadil Novalić oglasio se na svom Facebook nalogu nakon današnje presude Suda BiH kojom je osuđen na četiri godine zatvora.

“Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen. Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka”, napisao je Novalić na Facebooku.

Kaže da se borba nastavlja, te je uvjeren u konačnu pobjedu pravde.

“Ovo je samo prvo poluvrijeme. Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”, kazao je Novalić.

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu “Respiratori”, nakon današnje prvostepene presude, smatra da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja,

“Nisam iznenađena presudom jer, nažalost, ona je izašla u javnost upravo ovakva kakva jeste. S druge strane, nisam iznenađena jer je meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja u našoj zemlji, od samog početka bilo jasno da postoji određen plan koji ima specifičan cilj”, istakla je Vidović.

Podsjetila je na njeno izlaganje na samom početku predmeta kada se rješavao pritvor Novalića.

“Tada sam kazala da su na njega usmjereni protivnici Federacije. Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zašto sam to rekla i zašto smatram da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja. Od sudije Perića, kao čovjeka sa integritetom, predratnog sudije, nisam ni očekivala drugačiju odluku. Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu. Međutim, kako će ovo završiti, vidjet ćete u kojoj mjeri je ozbiljan ovaj predmet i kakve će biti posljedice”, naglasila je Vidović.

Kako je kazala, Novalić je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja.

“Zloupotreba službenog položaja je specifično krivično djelo koje traži da je on postupao mimo propisa, mimo ovlaštenja u namjeri da ostvari imovinsku korist sebi ili drugome”, dodala je Vidović.

Novalić nije prisustvovao objavi presude.Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F. H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno