Connect with us

Politika

Novi auto, kožne futrole za poslanike i 57.000 litara nafte: Šta ovih dana kupuju institucije u BiH

U sjenci izbornih rezultata i političke borbe, u javnim nabavkama institucije u Srpskoj i BiH stanje je redovno. Dok čekaju nove „stanare“, kupuju sve i svašta, od igle do lokomotive.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske uskoro ulaze 83 narodna poslanika, uglavnom nova. A običaj je da ih dočekaju nove poslaničke legitimacije, i to ne bilo kakve. Nego u kožnoj futroli.

Obavještenje o nabavci je raspisano 4. novembra, a procijenjena ukupna vrijednost je 12.000 KM bez PDV, ili 14.040 s uračunatim porezom.

Kada se taj iznos podijeli na 83 legitimacije, svaka od njih će budžet koštati 169 maraka.

Parlamentarnu skupštinu BiH ovih dana brine brige ko će u iduće dvije godine servisirati službene automobile marke BMW. Oglas je otvoren i za to su spremni da plate 20.000 maraka.

Dana 26. oktobra raspisali su i nabavku usluge obaveznog i kasko osiguranja novonabavljenog vozila Parlamentarne skupštine BiH. Cijena je prava sitnica – 3.500 KM za godinu dana.

Istovremeno, na Portalu javnih nabavki ne postoji trag da je u posljednje vrijeme dodijeljen ugovor bilo kom ponuđaču za nabavku novog vozila. Jedino od 29. septembra postoji oglas za javnu nabavku jednog službenog automobila procijenjene vrijednosti 100.000 KM s uračunatim PDV. Dakle, ili se kasko osiguranje nabavlja unaprijed ili PS BiH još nije objavila od koga je kupila limuzinu i po kojoj cijeni.

Služba predsjednika Republike Srpske 4. novembra raspisala je obavještenje o nabavci pogonskog motornog goriva za službene automobile.

Procijenjena vrijednost je 198.900 KM. Sa sadašnjom cijenom goriva, to znači da budući predsjednik RS Milorad Dodik i njegovi saradnici mogu da potroše 57.155 litara nafte, a benzina još više.

Istovremeno, Služba predsjednika je dodijelila ugovor za servisiranje službenih motornih vozila za iduću godinu, ukupne cijene 64.027 KM, za održavanje vozila van garantnog roka i još 46.282 KM za vozila u garanciji. U oba tendera je pobjednik Brčko-gas.

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno