Connect with us

Izbori 2022.

NOVI POSLANICI MIJENJAJU STARE Nova lica u politici imala više glasova od ministara i drugih funkcionera

Glasači u Banjaluci podržali nova lica u NSRS.

Iako saga oko izbora još traje, neki rezultati su i više nego izvjesni, a to je ko sve ulazi u novi sastav Narodne skupštine Republike Srpske.

Građani su ove godine kaznili preletače, ali, sudeći po glasovima, nagradili nova lica, pa se desilo da potpuno novi ljudi, koji su po prvi put na bilo kakvim listama imaju više glasova od pojedinih ministara i bivših narodnih poslanmika.

Kada je u pitanju izbora jedinica 3, dobar rezultat ostvarili su kandidati PDP, koji do sada nisu bili u politici, kao i kandidat Liste za pravudi i red.

Nova lica u NSRS

Kada je u pitanju Banjaluka, sudeći po 95 odsto prebrojanih glasova u Narodnu skupštinu će potpredsjednik GrO PDP, Nebojša Drinić, koji je osvojio rekordna 8.043 glasa i prestigao sve kandidate, osim Stanivukovića, na listi PDP. Sa iste liste u NSRS ulazi i bivša odbornica, koja je u gradskoj Skupštini bila dva mandata, Mirna Savić Banjac, koja je osvojila 4.387 glasova.

Sudeći po sadašnjim rezultatima, u NSRS ulazi Tanja Vukomanović, novinarka koja je u izborima učestvovala po prvi put i za sada ima 3.192 glasa, kao i Milan Savanović, takođe novo lice sa Liste za pravdu i red, takođe novo lice u politici sa osvojenih 1.950 glasova.

Imali više glasova od ministara

Ova potpuno nova lica kada je u pitanju politika i oni koji su po prvi put izašli na izbore osvojili su više glasova od ministara poput Natalije Trivić koja za sada ima 2.862 glasa, bivšeg predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića, koji je osvojio 1.177 glasova, kao i predsednika NSRS Nedjeljka Čubrilovića koji je imao 3.208 glasova i čiji je ulazak u Narodnu skupštinu upitan. Nova lica u politici imala su više glasova i od lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića koji je imao 3.606. glasova.

Bivša narodna poslanica Andrea Dorić imala je tek 220 glasova, bivši poslanik Davor Šešić 689 glasova, dok je Goran Selak osvojio 2.641 glasa, a podbacili su i mnogi ministri i narodni poslanici iz drugih izbornih jedinica.

Ilić iznenađenje SNSD

Iznenađenja je bilo na listi SNSD, gdje je mladi predsjednik Skupštinine Grada, Mladen Ilić, po broju glasova takođe prestigao ministre i svoje starije kolege, kao i brojne direktore sa ove liste.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno