Connect with us

Svijet

NOVI PROBLEM! Brajan Volš ne dozvoljava da se djeci uzme DNK

Brajan Volš (47), suprug nestale Beograđanke Ane Volš (39), navodno je odbio da policiji da saglasnost da uzme DNK njegove djece kako bi se utvrdilo da li je krv pronađena u podrumu njihove kuće, kao i na tepihu, testeri i dijelovima garderobe Anina.

Kako prenose američki mediji, s obzirom na to da drugi Anini srodnici nisu u Americi, jedino preko biološkog materijala troje mališana starih od dvije do šest godina, može da se potvrdi da li tragovi krvi pripadaju njihovoj majci.

“Sestra Ane Volš živi u Kanadi, a majka u Beogradu. Djeca su joj jedini srodnici na osnovu čijeg DNK bi moglo da se utvrdi da li je krv u podrumu, na polomljenom nožu, ali i predmetnima pronađenim na deponiji, njena. Za sada, Brajan Volš je, kao jedini zakonski zastupnik djece, odbio da da odobrenje da im se uzme DNK”, navode oni i spekulišu da očigledno suprug nestale Beograđanke, koji je u pritvoru zbog ometanja istrage, pokušava da odugovlači sa otkrivanjem potpune istine.

Milanka Ljubičić, majka nestale Beograđanke istakla je za “Kurir” da joj je veoma čudno ukoliko su tačne tvrdnje da njen zet nije dozvolio da se uzme DNK njihovih sinova.

“Preteško mi je sve ovo. Neverovatno je da, ako Brajan želi da se moja kćerka nađe, da odbija da da DNK dečice. Tako bi skinuo svaku sumnju sa sebe, ne znam sumnjivo mi je sve to. Ali, ja i dalje verujem da moj zet nema nikakve veze sa nestankom. To je čovek koji mi je spasio život i prosto mi je neverovatno da je mogao da joj naudi”, kaže Milanka, koja u Beogradu čeka vijesti o kćerki.

Ona kaže i da se nije čula sa Brajanom od kad je njena ćerka nestala.

Podsjetimo, policija je u istrazi otkrila da je Brajan 12 godina proveo na psihijatriji, kao i da ga je otac izbacio iz testamenta jer ga je ovaj pokrao, ali i da su nestanak njegove supruge 4. januara prijavile kolege iz Vašingtona, a ne on.

Važan svjedok u istrazi mogla bi da bude i žena koja je povremeno dolazila u kuću Volšovih da čuva djecu i pomaže u održavanju doma, jer je Ana veći dio sedmice provodila u Vašingtonu.

Kurir

Svijet

U VREMENU DUBOKE KRIZE! Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina

Generalni direktor Deutsche Banke Kristijan Suving izjavio je da je njena dobit u 2022. godini bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, kao i da je u tome pomogao i veliki poreski kredit.

Dobit banke prije oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi evra, dok se neto prihod više nego udvostručio na godišnjem nivou na oko 5,7 milijardi evra.

Suving je opet potvrdio da je cilj postizanje održivog rasta u predstojećim godinama i dalje povećanje povrata za akcionare.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, deoničari su imali više od pet milijardi evra dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi evra godinu ranije. Banka je takođe imala koristi od jednokratnog poreskog kredita od 1,4 milijarde evra.

Najnoviji podaci pokazuju i da se banka vratila na visoke nivoe profita o kojima je izveštavala prije finansijske krize 2008. godine.

U 2007. rekordnoj godini, Deutsche Bank je ostvarila dobit prije oporezivanja od više od 8,7 milijardi evra.

Ipak, banka je bila prisiljena na značajne promjene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno sa 2019. godinom.

U toj godini je Suving, koji je unaprijeđen na mjesto direktora nešto više od godinu dana ranije, temeljno preusmjerio grupu, smanjivši njene aktivnosti investicionog bankarstva, okončavši globalno trgovanje akcijama i nastavivši s integracijom njemačke Postbanke u njeno poslovanje s stanovništvom.

“Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i po godine bila je uspešna. Fokusirajući se na naše snage, postali smo znatno profitabilniji, diverzifikovaniji i efikasniji”, ocenio je on.

Poslovanje Deutsche Bank sa privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit prije oporezivanja na 2,1 milijardu evra.

Sa dvije milijarde evra banka privatnih klijenata zaradila je više od pet puta više nego godinu dana ranije. Ta dva segmenta zajedno dala su više od investicione banke, koja je bila pokretač uspeha Deutsche Bank.

U 2022. godini dobit investicione banke pala je za šest procenata na 3,5 milijardi evra.

Upravljanje imovinom i nižim prinosima, s padom dobiti prije oporezivanja u internoj fondovskoj kompaniji DWS Group za 27 odsto na 598 miliona evra.

Nastavi čitati

Svijet

Kina se oglasila o navodnom špijunskom balonu iznad SAD

Navodni kineski špijunski balon uočen iznad SAD je “civilni balon” koji je skrenuo s planirane rute, objavila je Kina. To je prva službena reakcija koju je Kina poslala o navodnom špijunskom balonu iznad SAD.

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je balon, viđen iznad “osjetljivih” područja, zapravo uređaj za “nadzor na velikim visinama”. No, u saopćenju je kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je korišten “uglavnom u meteorološke” svrhe.

Kina u saopćenju o ‘špijunskom balonu’ “žali zbog nenamjernog ulaska” balona u američki zračni prostor, dodaje se u saopćenju.

Podsjetimo, Pentagon je objavio da sumnja da kineski špijunski balon leti iznad SAD već nekoliko dana. Visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjedniku Joeu Bidenu da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. “Jasno je da je namjera ovog balona nadzor”, rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. “Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije”, rekao je.

Lebdio iznad osjetljivog područja
Balon je, kako se naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III.. To bi mogla biti, kako tvrde službenici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Između Kine i SAD, dvije najveće svjetske ekonomije, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod “svemira”. Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane. Ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

Nastavi čitati

Svijet

FON DER LAJEN PORUČILA UKRAJINI! “Kijev mora da ispuni određene ciljeve zarad ČLANSTVA U BLOKU”

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da nema striktnog vremenskog okvira za pridruženje Ukrajine EU, kao i da Kijev treba da ispuni određene ciljeve kao dio programa za članstvo.
Ona je na konferenciji za novinare nakon samita u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim rekla da će meta novog paketa sankcija Rusiji biti komponente koje se koriste u ruskim dronovima u Ukrajini.

– Nema striktnih vremenskih okvira, ali postoje ciljevi koje morate da ispunite – rekla je ona odgovarajući na pitanje o ukrajinskim aspiracijama za članstvo u EU.

Nastavi čitati

Aktuleno