Connect with us

Svijet

NOVI SKANDAL! Pronađeno još povjerljivih dokumenata u Bajdenovoj kući

Američko Ministarstvo pravde otkrilo je više povjerljivih dokumenata tokom pretresa kuće predsjednika SAD Džozefa Bajdena u gradu Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver.

Advokat američkog predsjednika Bob Bauer potvrdio je da je pronađeno još šest predmeta, uključujući dokumente sa oznakama klasifikacije.

Tokom pretresa, koji je trajao više od 12 časova, pronađeni su dokumenti iz Bajdenovog mandata u američkom Senatu, u čijem je sastavu bio 36 godina, dok su drugi dokumenti iz perioda kada je vršio funkciju potpredsjednika SAD.

– Predsednik Bajden omogućio je u petak pristup svojoj kući kako bi se izvršio pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsjedičkom evidencijom i potencijalnim povjerljivim materijalom – navodi se u saopštenju Bajdenovog advokata.

On je dodao da ni Bajden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretresa, prenosi Rojters.

– Istražitelji Ministarstva pravde unaprijed su koordinisali potragu sa Bajdenovim advokatima – rekao je Bauer i dodao da su u to vrijeme bili prisutni predshednikov lični i advokati Bijele kuće.

Ranije ovog mjeseca povjerljivi dokumenti pronađeni su u garaži Bajdenove kuće i obližnjem skladištu, nakon što je priznao da je u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji, koju je koristio dok je bio potpredsjednik SAD, otkriveno desetak povjerljivih dokumenata.

Američki državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će istražiti kako je Bajden postupao sa povjerljivim dokumentima iz vremena kada je obavljao funkciju potpredsjednika SAD.

Bijela kuća je saopštila da je Bajdenov tim sarađivao sa vlastima u njihovoj istrazi i da je predao te dokumente.

Srna

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno