Connect with us

Svijet

NSA: Saradnjom sa Rusijom, Kina će nastaviti da se suprotstavlja SAD

Kina će nastaviti da sarađuje sa Rusijom pokušavajući da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini, navodi se u danas objavljenoj analizi Nacionalne obaveštajne agencije SAD (NSA).

Ta analiza našla se u godišnjem izvještaju senatskog Odbora za bezbednost, posvećenog globalnim pretnjama Americi.

U fokusu izveštaja senatskog odbora su bile prijetnje koje po bezbednost SAD predstavljaju Kina i Rusija

“Uprkos globalnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu, Kina će nastaviti saradnju sa Rusijom na diplomatrskom, bezbednosnom, ekonomskom i tehnološkom planu i neće prestati da se suprotstavlja Sjedinjenim Državama”, navodi se u izveštaju senatskog odbora za bezbednost, preneo je Rojters.

U tom dokumentu se ocjenjuje da će Kina nastaviti da koristi svoju vojnu moć i druga sredstva za kontrolu u Južnom kineskom moru, uključujući pomorske aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i vazdušne i raketne prelete iznad Tajvana.

U izvještaju se ocenjuje da Rusija vjerovatno ne teži sukobu sa SAD i NATO, ali da rat u Ukrajini nosi “veliki rizik” da se to dogodi.
Prema riječima Ejvril Hejns, direktorke NSA i savetnice za bezbednosna pitanja predsednika SAD Džozefa Bajdena, “Kina ostaje prioritet bez premca” za američke bezbednosne službe, jer čini sve da proširi svoju moć i uticaj na štetu SAD.
“Sledećih nekoliko godina su kritične i strateška konkurencija sa Kinom i Rusijom će se pojačavati”, upozorila je Hejnsova.
Glas

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno