Connect with us

Svijet

Objavljen razgovor mašinovođe iz grčkog voza: Šef stanice dao “zeleno svjetlo” pa poslao ljude u smrt

Objavljeni su razgovori između šefa stanice i mašinovođe prije nesreće u Grčkoj.

U utorak uveče, 28. februara, u Grčkoj je došlo do sudara između putničkog i teretnog voza. U nesreći je poginulo najmanje 43 osobe, a više od 80 je povrijeđeno. Nakon katastrofe objavljeni su razgovori između šefa stanice i mašinovođe.

Šef stanice je, kako se vjeruje, mašinovođi dao “zeleno sjvetlo” da se prestroji na drugi dio pruge, nesvjestan da njime već ide teretni voz. S obzirom na to da sistem signalizacije nije radio neko vrijeme, mašinovođa se nije obazirao na crveno svjetlo koje je video ispred sebe.

Mašinovođa: “Larisa, da li se čujemo”

Stanica: Čujemo se. Sa brojem 47 prolazite kroz crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.

Mašinovođa: Vasili, da krenem?

Stanica: Kreni, kreni.

Mašinovođa: Dobro, prijatno veče.

Stanica: Srećno.

Postoji i snimak razgovora između šefa stanice i bravara, koji otkriva šta se dogodilo.

Bravar: Šefe, da vraćam?

Stanica: Ne, ne, ide 1564.

Bravar: Dobro, ostavljam kako jeste, dijagonalno.

Na osnovu razgovora se vidi da je radnik pitao šefa stanice da li treba da vrati skretnicu kako bi se voz vratio na prvi kolosijek. Šef mu je kazao da će lokalni voz da koristi dijagonalnu prugu, kao što je i bilo. Međutim, zaboravio je da naredi da se okrene skretnica pa je putnički voz Intercity otišao u kontra-smjeru. Razgovori su zvanični te mašinovođa nije imao nikakvog razloga da sumnja u naređenja koja je dobio od šefa stanice. Vjerovao je da se Larisa čula sa kolegama na sljedećoj stanici, u Nei Poriu i da je pruga slobodna.

Postoje indicije da je tog kobnog utorka postojalo više tehničkih problema, zbog čega su dijelovi pruge bili povremeno zatvarani, piše Protothema. Šef stanice, nakon što je prvobitno tvrdio da je “zaključao” voz na pravi kolosijek “ali nije poslušao sistem”, priznao je svoju fatalnu grešku i suočava se sa teškom optužbom za ubistvo iz nehata.

Do sada su vatrogasci pronašli 43 tijela, ali vlasti vjeruju da će konačni broj žrtava biti veći jer se 19 i dalje vodi kao nestalo.

(MONDO)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno