Connect with us

Svijet

Objavljen razgovor mašinovođe iz grčkog voza: Šef stanice dao “zeleno svjetlo” pa poslao ljude u smrt

Objavljeni su razgovori između šefa stanice i mašinovođe prije nesreće u Grčkoj.

U utorak uveče, 28. februara, u Grčkoj je došlo do sudara između putničkog i teretnog voza. U nesreći je poginulo najmanje 43 osobe, a više od 80 je povrijeđeno. Nakon katastrofe objavljeni su razgovori između šefa stanice i mašinovođe.

Šef stanice je, kako se vjeruje, mašinovođi dao “zeleno sjvetlo” da se prestroji na drugi dio pruge, nesvjestan da njime već ide teretni voz. S obzirom na to da sistem signalizacije nije radio neko vrijeme, mašinovođa se nije obazirao na crveno svjetlo koje je video ispred sebe.

Mašinovođa: “Larisa, da li se čujemo”

Stanica: Čujemo se. Sa brojem 47 prolazite kroz crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.

Mašinovođa: Vasili, da krenem?

Stanica: Kreni, kreni.

Mašinovođa: Dobro, prijatno veče.

Stanica: Srećno.

Postoji i snimak razgovora između šefa stanice i bravara, koji otkriva šta se dogodilo.

Bravar: Šefe, da vraćam?

Stanica: Ne, ne, ide 1564.

Bravar: Dobro, ostavljam kako jeste, dijagonalno.

Na osnovu razgovora se vidi da je radnik pitao šefa stanice da li treba da vrati skretnicu kako bi se voz vratio na prvi kolosijek. Šef mu je kazao da će lokalni voz da koristi dijagonalnu prugu, kao što je i bilo. Međutim, zaboravio je da naredi da se okrene skretnica pa je putnički voz Intercity otišao u kontra-smjeru. Razgovori su zvanični te mašinovođa nije imao nikakvog razloga da sumnja u naređenja koja je dobio od šefa stanice. Vjerovao je da se Larisa čula sa kolegama na sljedećoj stanici, u Nei Poriu i da je pruga slobodna.

Postoje indicije da je tog kobnog utorka postojalo više tehničkih problema, zbog čega su dijelovi pruge bili povremeno zatvarani, piše Protothema. Šef stanice, nakon što je prvobitno tvrdio da je “zaključao” voz na pravi kolosijek “ali nije poslušao sistem”, priznao je svoju fatalnu grešku i suočava se sa teškom optužbom za ubistvo iz nehata.

Do sada su vatrogasci pronašli 43 tijela, ali vlasti vjeruju da će konačni broj žrtava biti veći jer se 19 i dalje vodi kao nestalo.

(MONDO)

Svijet

Britanski tenkovi stigli u Ukrajinu, provozao se ministar (VIDEO)

Ministar odbrane ukrajine Oleksij Reznikov provozao se britanskim borbenim tenkom Čelindžer 2, navodno prvim koji je stigao u Ukrajinu, i zahvalio se putem Twittera britanskom ministru odbrane Benu Volasu na ovoj pomoći.

Reznikov je napisao da su britanski tenkovi “nedavno stigli u Ukrajinu” i označio ih za “fantastične mašine” koje će uskoro krenuti u borbene misije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Njemačke je juče saopštilo da je u Ukrajinu stiglo 18 njemačkih borbenih tenkova Leopard 2 i 40 guseničnih borbenih vozila Marder, takođe njemačke proizvodnje, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

STAJE JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA! RADNICI TRAŽE VEĆE PLATE: Štrajkovi izazvali ozbiljne poremećaje

Više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiće se još jednom sveopštem štrajku 28. aprila u Velikoj Britaniji.

Sindikat javnih i komercijalnih službi (PCS) u Velikoj Britaniji saopštio je da će se više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiti još jednom sveopštem štrajku 28. aprila zahtijevajući od vlade veće plate i penzije, uslove otpuštanja i sigurnost posla.

Sindikat je saopštio da su njegovi članovi glasali da se preduzmu mjere za povećanje pritiska na vladu. Takođe su dodali da ne odustaju. “Ministri treba da riješe spor tako što će staviti novac na sto. Znamo da su štrajkovi već izazvali ozbiljne poremećaje. Nove obustave rada i još jedan nacionalni dan akcije će jačati pritisak na vladu koja odbija da sluša“, izjavio je generalni sekretar PCS Mark Servotka, prenosi BBC.

Ranije je Vlada saopštila da zahtjevi sindikata koštaju 2,4 milijardi funti i da nije u mogućnosti to da priušti. Članovi sindikata, kojima je ponuđeno povećanje od dva do tri odsto, posljednji put su štrajkovali ranije ovog mjeseca. Hiljade državnih službenika organizovali su seriju štrajkova, uključujući željezničare, ljekare i nastavnike, tražeći rast plata.

Nastavi čitati

Svijet

Unakazio ženu da bi dobio novac od osiguranja

U Regionalnom sudu u Beču danas je održano ročište 41-godišnjem muškarcu iz Bosne i Hercegovine, koji se tereti da je teško povrijedio i skoro unakazio državljanku Bugarske, a sve kako bi naplatio odštetu od osiguravajućih kuća za povredu na radu.

Naime, kako prenose austrijski mediji, riječ je o ponovljenom suđenju nakon što je uložena žalba poslije okrivljujuće presude.

Mediji prenose da je žrtva ovog prevaranta došla iz Bugarske u Beč 2017. godine u potrazi za boljim životom. Kako je, navodno, bila nepismena, ovaj 41-godišnjak ju je podlo iskoristio. On je iscenirao nezgode na radu, a kasnije naplaćivao odštete od osiguranja, pišu Nezavisne.

U ljeto 2018. godine, ovaj državljanin BiH je navodno smislio podmukli plan i izazvao nezgodu na radu prilikom čišćenja. On je navodno Bugarki kapnuo hlorovodoničnu kiselinu na lice i opekao oko. Potom je žrtvu odveo u bolnicu. U bolnici je izjavio da se žena povrijedila dok je čistila – jako sredstva za čišćenje prsnulo joj je u oči.

Samo tri sedmice nakon “nesreće” sa hlorovodoničnom kiselinom sa Bugarkom je otišao u Mađarsku. Tamo je ženu uz pomoć još jednog muškarca vezao za vrata i navodno joj odsjekao vrh palca lijeve ruke.

Opet je, kako se navodi, ovaj incident proglasio nesrećom na radu i od tri osiguravajuća društva naplatio ukupno 25.000 evra (48.750 KM).

Inače, optuženog zastupa poznati advokat Matijas Burger. Mediji prenose da je sljedeće ročište zakazano za maj.

Nastavi čitati

Aktuleno