Connect with us

Politika

OBJAVLJENA ISTRAŽIVANJA! Trivićeva ispred Dodika, Cvijanovićeva ubjedljiva pred Šarovićem (FOTO)

Reklamni prostor


Istraživanje raspoloženja biračkog tijela u Republici Srpskoj, koje je radio Faktor Plus, pokazuje da Jelena Trivić ima prednost u odnosu na Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske, dok Željka Cvijanović vodi ispred Mirka Šarovića za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

Urezultatima ovog istraživanja, koje se nalazi u posjedu Srpskainfo, navodi se da je anketa na uzorku od 3.000 punoljetnih građana Republike Srpske rađena metodom lice u lice, anonimno, te da je prikupljanje podataka rađeno u periodu od 5. do 15. septembra ove godine.

Na pitanje da li biste izašli na izbore 2. oktobra, 53,6 odsto anketiranih dalo je potvrdan odgovor, a njih 46, 4 odrečan.

Što se tiče davanja povjerenja političkim strankama, najviše građana, prema istraživanju Faktor Plusa, svoj glas bi dalo SNSD – 27,1 odsto, zatim SDS – 17, 9 odsto, za PDP bi glasalo 15,1, Ujedinjenu Srpsku 5,8, Pokret za državu 5,5, DNS 2,9, SP 2, 8, Demos 1,4, SPS 1,3 odsto. Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića povjerenje bi dalo 1,2 odsto anketiranih, a Hrvatska koalicija Banjaluka HDZ BiH – HDZ 1990 dobila je jedan odsto podrške. NPS je, po ovom istraživanju, dobio 0,8 odsto.

Na pitanje za koga biste glasali za srpskog člana Predsjedništva BiH, većina anketiranih, njih 35,7 odsto, svoj glas bi dali Željki Cvijanović.

Za Mirka Šarovića bi glasalo 29,8 odsto, Nenada Nešića 3,3, dok bi za Vojina Mijatovića glasalo 2,5 odsto.

Što se tiče izbora za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić uživa podršku 47,2 odsto ispitanika, Milorad Dodik 44,9 odsto, Radislav Jovičić 3,2, Neđo Đurić 1,6 odsto.

Takođe, istraživanje Faktor Plusa pokazalo je da su političke partije, koje su od 2020. do 2022. imale najveći pad u podršci birača DNS (40 odsto), Demos (22), SPS (17), te SDS (4).

S druge strane, političke partije koje su u posljednje dvije godine ostvarile najveći rast u podršci birača su Ujedinjena Srpska (39 odsto), Pravda i Red Nebojša Vukanović (15), te SP (4 odsto).

Na kraju, u procjeni Faktor Plusa, koji je inače jedna od najuglednijih kompanija iz Srbije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, a koja je, podsjećamo, pred prošle lokalne izbore iznijela najpreciznije prognoze o rezultatima izbora u Banjaluci, navodi se da je Željka Cvijanović “u značajnoj prednosti u odnosu na Mirka Šarovića”, da je Jelena Trivić “u blagoj prednosti u odnosu na Dodika”, dok su, kako se ističe, trenutno mnoge parlamentarne stranke ispod cenzusa.

Takođe, navodi se “veliki i iznenađujući napredak koalicije bošnjačkih stranaka”.

Srpska info

Politika

Nešić: Glas za DNS je glas da poljoprivrednici ne budu više taoci loše politike već domaćini koji mogu da žive od svog rada

Reklamni prostor


“U programu DNS poljoprivreda je razvojna šansa a ne zadnja rupa na svirali. Republika Srpska ne smije strahovati za hranu i namirnice niti ih plaćati po nenormalnim cijenama pored plodne Semberije i drugih plodnih krajeva naše zemlje” rekao je u Bijeljini kandidat za člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić.

Nešić je istakao da DNS gleda na prirodne resurse kao na mogućnost a očuvanje prirodne sredine kao zavjet te da je plan DNS

“Investicija u prehrambenu industriju, u podršku malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, u organsku proizvodnju – to je plan DNS. Kada kažemo da ćemo izdvojiti 100 miliona KM za subvencionisanje pokretanja biznisa to se odnosi i na poljoprivredu, ali ne samo to. Naš program predviđa mjere pametnog razvoja, ulaganja u modernu opremu i mašine koje štede energiju i donose veće prinose, u proizvodnju namirnica sa kojima možemo biti konkurentni u regionu. Nismo mi gori od drugih, samo smo imali goru crno bijelu politiku čiji su taoci poljoprivrednici već godinama. Glas za DNS je glas da poljoprivrednici više ne budu taoci loše politike već domaćini koji žive od svog rada”, rekao je predsjednik DNS.

Nastavi čitati

Politika

SRAMAN POTEZ: Izetbegović gurao djeda sa bine (VIDEO)

Reklamni prostor


Najednom od predizbornih skupova SDA, predsjednik te stranke, Bakir Izetbegović na sraman način, gurao je djeda sa bine.
Kako se može vidjeti na snimku koji je isplivao u javnost, djed je pokušao da zagrli Izetbegovića, ali mu ovaj to nije dozvolio, gurajući ga od sebe.

@bosnaihercegovina22 #fyp #viral #trending #bakirizetbegovic #sarajevo #zenica #tuzla #bosna #bosna_i_hercegovina ♬ original sound – BiH

Nastavi čitati

Politika

Dodik najavio veto: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
“Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma”, rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da Džaferović može da govori šta hoće.

“Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati”, izjavio je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

“Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On (Džaferović) se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”, rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno