Connect with us

Politika

OBLAST ZELENE ENERGIJE: Košarac – Srpska vodi odgovornu politiku razvoja energetskih projekata

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je Srni da institucije Republike Srpske vode odgovornu politiku podsticanja i razvoja energetskih projekata, posebno u oblasti zelene energije, dajući jasan i konkretan doprinos zaštiti životne sredine.
– Zahvaljujući takvom odnosu, Republika Srpska danas je dobro i poželjno mjesto za investiranje. Zvanične politike nadležnih institucija u Reublici Srpskoj idu u korak sa globalnim trendovima i stvaraju uslove za privlačenje ozbiljnih investiticija u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – naglasio je Košarac.
Prema njegovim riječima, od izuzetnog je značaja da se u javnosti promovišu politike čiji je cilj povećanje udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

On kaže da će događaji koji afirmišu takve politike i razvojne šanse u Republici Srpskoj uvijek imati podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, što će biti slučaj i ukoliko takve inicijative budu došle od nadležnih institucija iz Federacije BiH.
– Kao primjere dobre prakse, izdvojiću Samit energetike u Trebinju, ali i predstojeći Solar Balkan samit koji će u februaru naredne godine biti održan u Banjaluci. Energetski samiti odlična su prilika da se razgovara o ključnim pitanjima iz energetske budućnosti, procedurama i pozitivnim zakonskim propisima, te da se na adekvatan način artikulišu potrebe poslovne zajednice – naveo je Košarac.

On je istakao da Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i „Elektroprivreda Republike Srpske“ kroz podršku samitima u Trebinju i Banjaluci dokazuju svoje opredjeljenje da procese u energetskom sektoru učine kredibilnim, transparentnim i otvorenim za stručnu i širu javnost.
– Osnovni cilj je da u budućnosti obezbijedimo što veću količinu energije za naše građane i privredu, te da omogućimo bolji spoljnotrgovinski promet energentima u korist domaćih proizvođača – naveo je Košarac.

On je napomenuo da je u vrijeme globalne krize obezbjeđivanje dovoljnih količina hrane i energenata ključno pitanje organizovanih država i društava.

– Republika Srpska pokazuje punu odgovornost u tom smislu, što najbolje potvrđuju brojni strateški projekti koji imaju ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost. To se prvenstveno odnosi na novu gasnu istočnu interkonekciju i izgradnju hidroelektrane Buk Bijela – naglasio je Košarac.

On je ponovio stav da su potpuno neprihvatljivi pokušaji federalnih političkih struktura da, vođeni političkim predrasudama, opstruišu realizaciju pomenutih projekata u Republici Srpskoj.

Politika

Đajić tvrdi da spasava LJUDSKE ŽIVOTE, Nadam se da ih ne spasavate INDUSTRIJSKIM KISEONIKOM

Kad god zloupotrijedbi položaj Đajić kaže kako spasava ljudske živote – kaže Drinić.

Moram priznati da je teško komentarisati čovjeka koji fotografiše sopstveni urin i pokazuje narodu; koji je više pod šatorom i u SNSD disku opijajući omladinu narodnim parama, nego što je na svom poslu; koji ima više funkcija nego što čovjek u čitavom životu ima prilika da dobije zaposlenje, ali ipak moram odgovoriti direktoru UKC, Vladi Đajiću, jer su i dalje mnoge stvari oko njegove akcije nejasne.

Poručio je ovo narodni poslanik PDP i potpredsjednik GrO PDP Banjaluka, Nebojša Drinić, nakon što je direktor UKC, Vlado Đajić upitao kome može da smeta spasavanje ljudskih života i njegova predavanja?

– Vi ste čovjek koji je od ozbiljne stranke napravio turističku organizaciju plaćajući narodnim parama putovanja, napravili ste noćni klub, Vi ste čovjek koji je ujutro ljekar, preko dana zabavljač, a naveče manadžer u noćnim klubovima i čovjek koji je ozbiljno pobrkao funkcije na UKC i u politici – kategoričan je Drinić.

Pitao je i s kim pomenute klinike na kojima će se obavljati pregledi zakazani u SNSD imaju ugovor.

– Rekli ste da će preglede obavljati klinika sa kojom imate ugovore, pa Vas pitam ko tačno? SNSD kao stranka ili UKC kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, pošto Vi ne šaljete pacijanet iz UKC nego iz SNSD. Zbog ovakvih stvarni, žao mi je što obavljate važne funkcije za naše društvo i degradirate osnovne društvene vrijednosti, ali politički gledano je odlično da postojite jer sami sebe urušavate – kaže Drinić.

– Svaki put kada zloupotrebljavate svoj položaj krijete se iza svoje floskule o spašavanju ljudskih života. A ne kaže da ljudi koji krenu u najmoderniji klinkčki centar u Evoropi moraju da ponesu lijekove, posteljinu i dr. jer tamo ne postoje osnovni uslovi. Niko nema ništa protiv, kako kažete, sapšavanja ljudskih života, nadam se samo da ih više ne spašavate industrijskim kiseonikom – zaključio je on.

Nastavi čitati

Politika

Sutra o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra da razmatra izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu prve posebne sjednice parlamenta Srpske je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Srpske, kao i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika. Sjednica je zakazana za 12.00 časova.

Nastavi čitati

Politika

NEČUVENO U MODERNOJ ISTORIJI CIK probio sve rokove i prekršio sva pravila, pomjerena i sjednica NSRS

Centralna izborna komisija BiH (CIK) prekršila sopstvena uputstva, jer u predviđenom roku parlamentu Srpske nije dostavila ovjerene kandidatske liste za Vijeće naroda.

Zbog toga što CIK nije dostavio ovjerene kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske, skupštinski Kolegijum juče je prvu posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske odgodio za četvrtak, 1. decembar.

Vanja Prutina Bjelica je rekla da i dalje imaju veliki broj zahtjeva po kojima nisu ništa uradili.
Nastavi čitati

Aktuleno