Connect with us

Društvo

Oboljelom samohranom ocu iz Banjaluke potrebna pomoć dobrih ljudi

Samohrani otac Darko Vujinović (45) iz Banjaluke koji boluje od dijabetesa tipa jedan, nedavno je operisao tromb na srcu i trenutno je u lošem zdravstvenom stanju hospitalizovan Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske, te mu je potrebna pomoć humanih ljudi.

Darko se sam brine o ćerki Sari (12) koja je dijete sa poteškoćama u razvoju, odnosno boluje od epilepsije i cerebralne paralize.

Za „Glas Srpske“ njegova dugogodišnja prijateljica Radijana Marić kaže da je Darku novac potreban za dalje liječenje i lijekove zbog čega su njegovi prijatelji pokrenuli humanitarnu akciju putem društvenih mreža.

Pojašnjava da Darko već duže vrijeme boluje od dijabetesa tipa jedan, te da se situacija zakomplikovala kada mu je otkriven tromb na srcu.

– Pao mu je pritisak, osjetio se loše i jedva je došao do Hitne pomoći, gdje su mu ustanovili su da ima tromb na srcu. Hitno je prebačen u Beograd i nakon što je dijagnoza potvrđena operisali su ga – rekla je Marićeva. Na operaciju je, kako kaže, stigao „u pet do 12“.

– Tada je operacija dobro prošla, ali se njegovo stanje zakomplikovalo i ležao je u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje 43 dana – kazala je Marićeva.

Dodala je da se Darko trenutno nalazi u UKC-u i da mu je zdravstveno stanje loše, iako je nešto bolje u odnosu na prethodni period.

-Tabani su mu potpuno crni i teško se oporavlja, zato što je imao mnogo vode u plućima.  Pojavila se i neka bakterija, koja se nikako nije mogla sanirati i nisu ga mogli pustiti iz bolnice, a na to sve u jednom momentu su mu otkazali bubrezi i pao je u komu – rekla je Marićeva.

Dok je on odsutan mala Sara nalazi se kod bake i dede.

– Još ne znamo koliko će novca trebati za Darkovo dalje liječenje, ali je njemu svaka pomoć dobrodošla. Novac je, osim za Darka, potreban za Saru, koja u potpunosti ovisi o Darku. Baka i deda se dobro brinu o njoj, ali uz svu dobru volju ne mogu sami to iznijeti pa bi trebalo platiti ženu koja bi se dio vremena brunula o njoj. Darko mi je kao brat, prijatelji smo više od 25 godina, dobar je čovjek i otac, veliki borac i treba da mu pomognemo da dobije ovu bitku  – poručuje Marićeva.

Svi oni koji žele pomoći ovom mladom samohranom ocu, to mogu učiniti uplatom novca na sljedeći način:

SPARKASSE BANK DD BIH

POSLOVNICA BANJALUKA

VASE PELAGIĆA BR. 10

BROJ TEKUĆEG RAČUNA ZA KM UPLATE: 1995636021675206

INSTRUKCIJA ZA DEVIZNE UPLATE:

SPARKASSE BANK DD BIH

ZMAJ OD BOSNE BR.7

71 000 SARAJEVO

SWIFT: ABSBBA22

IBAN BA391995636021675206

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno