Connect with us

Banjaluka

OBORENI REKORDI „Banjalučko proljeće“ posjetilo čak 188.000 sugrađana i turista, RAST PROMETA

Gradska administracija nastaviće sa organizacijom sličnih manifestacija, te u tom pravcu već uveliko traju pripreme za „Banjalučku zimu“.

Za vrijeme trajanja ovogodišnje manifestacije „Banjalučko proljeće“, u gradu je zabilježen značajan porast broja turista, dok je promet u sektoru ugostiteljstva povećan za rekordnih 9,6 miliona KM odnosno hotelijerstva za oko dva miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

U tri mjeseca održavanja ove manifestacije grad nikada nije bio življi i ljepši. Realizovano je više od 50 pojedinačnih događaja, kojima je, prema podacima organizatora, prisustvovalo ukupno 187.869 sugrađana i turista.

Bogat i raznovrstan sadržaj pripremljen za ovu manifestaciju, organizovanu od 1. aprila do 30. juna, ne samo da je u naš grad privukao veliki broj turista iz cijelog svijeta, nego je u značajnoj mjeri doprinio banjalučkim hotelijerima, hostelijerima i drugim vlasnicima smještajnih objekata, ali i ugostiteljima i trgovcima da za vrijeme „Banjalučkog proljeća“ ostvare povećan promet.

Tako prema podacima Poreske uprave Republike Srpske posmatrajući cjelokupan ostvareni promet u tom periodu u djelatnostima pripreme i posluživanja hrane i pića – ukupno zabilježen promet od 35.636.809 KM, što je za 9,6 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu kada je taj promet iznosio 26.031.654 KM.

I u oblasti pružanja usluga smještaja ostvaren je veći promet ove u odnosu na prošlogodišnji period održavanja „Banjalučkog proljeća“ (2022. godine promet je iznosio 5.870.694 KM, a u 2021. godini 3.881.863 KM).

Značajan prihod ostvaren je i u oblasti trgovine na malo (maloprodaja hrane, u ukupnom iznosu od 193.292.036 KM, što je više za 23 miliona KM nego prošle godine, odnosno za skoro 29 miliona KM nego prije dvije godine.

Ukupan rast prometa u ove tri oblasti u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu iznosi oko 37 miliona KM.

U periodu održavanja „Banjalučkog proljeća“ zabilježen je i porast prijavljenog broja dolazaka u Banjluku (24.562), kao i porast ostvarenog i prijavljenog broja noćenja na području grada (37.976), a u odnosu na 2019. i 2021. godinu.

Osim što je „Banjalučko proljeće“ u naš grad privuklo turiste i vratilo duh na ulice grada i staru tradiciju, donijelo je i nove festivale – Banjalučki karneval, Banj dan i TrotoArt. U različitim događajima i festivalima „Banjalučkog proljeća“ učestvovao je 15.981 izvođač/učesnik.

Sagladavajući sve efekte ove manifestacije, vidljivo je da je ona bila uspješna, te da je u potpunosti opravdala sva očekivanja i ispunila postavljene ciljeve.

Gradska administracija nastaviće sa organizacijom sličnih manifestacija, te u tom pravcu već uveliko traju pripreme za „Banjalučku zimu“ u okviru koje, počevši od 1. decembra, sve građane i posjetioce grada na Vrbasu očekuje veliki broj zabavnog sadržaja.

Banjaluka

“BL bajk” na zimskoj pauzi

Za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, „BL bajk“, po već uobičajenoj praksi, odnosno dolaskom hladnijeg vremena slijedi zimska pauza.

Tako će srijeda, 30. novembar biti zadnji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge „BL bajka“, koji će opet biti u funkciji početkom proljeća.

Ovogodišnju sezonu – „BL bajk“ završava sa oko 2.000 aktivnih korisnika.

Podsjećamo, ovaj sistem ima 40 bicikala na pet lokacija: Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“, u Parku „Mladen Stojanović“ i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

Cijene iznajmljivanja bicikala su povoljne: pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.

Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike, te je opredjeljenja da se, između ostalog, otvaraju i novi terminali za iznajmljivanje bicikala.

Gradska uprava

Nastavi čitati

Banjaluka

ŠTA SE DEŠAVA NA PAPRIKOVCU? Crni dim se diže iz kotlovnice UKC-a

Banjalučani se žale da iz kotlovnice koji je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo, dok iz UKC-a navode da koriste isključivo mazut te ne sagorijevaju nikakav drugi otpad.
Prema riječima građana, ove čestice su jutros letjele na sve strane, i to po naselju Paprikovac, gdje je i smještena ova ustanova te ističu da nisu izgledale nimalo bezopasno.

Sa UKC RS za “Nezavisne” kažu da je u kotlovnici, koja se nalazi na Paprikovcu, koristi isključivo mazut koji zadovoljava uslove Pravilnika o kvalitetu tečnih naftnih goriva, a koji im isporučuje ugovoreni dobavljač STARS Banjaluka. “Otpadni mazut uklanja ugovorena ovlaštena i atestirana firma za zbrinjavanje otpadnog mazuta. Medicinski otpad se zbrinjava na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, te ne sagorijeva u kotlarnici UKC Republike Srpske na lokaciji Paprikovac”, rekli su sa UKC RS.

Ističu da je u toku završni proces nabavke usluga projektovanja i opremanja rekonstrukcije objekta Tehničko ekonomskog bloka koji se provodi prema pravilima EIB banke i rijetka dimljenja koja vizuelno čine crni dim i koja kratko traju dešavaju se samo pri startovanju kotlova.

“Pomenuta rekonstrukcija, promjena kotlova, opreme i prelazak na primarno novi energent, odnosno prirodni gas će otkloniti povremenu pojavu crnog dima”, kazali su iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Banjaluka

Gradonačelnik na obilježavanju 75 godina postojanja Medicinske škole

Medicinska škola u Banjoj Luci obilježila je 75. godišnjicu rada i postojanja.

Svečanoj akademiji održanoj u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je svim profesorima, nastavnicima, menadžmentu i učenicima čestitao ovaj značajan jubilej.

-Svi vi zajedno činite temelj zdravstvenog sistema našeg grada, ali i šire. Svojim nesebičnim zalaganjem i trudom čuvate zdravlje naših građana i na tome smo vam neizmjerno zahvalni – poručio je gradonačelnik.

On je naglasio da će Grad Banja Luka nastaviti pružati podršku za poboljšanje uslova praktične nastave kroz opremanje kabineta, dodavši da je zajednički cilj svih nas izgradnja medicinskog kampusa – kako bi na jednoj lokaciji imali sve potrebne uslove za vrhunske rezultate i dostignuća u oblasti zdravstva.

Nastavi čitati

Aktuleno