Connect with us

Svijet

OD LJUBAVNICE DO KRALJICE SUPRUGE: Dajana je govorila kako je Kamila ružna kao pas, a ona je za to vrijeme zavodila princa

Reklamni prostor


Niko kao Kamila nije uspio da “preživi” skandal i postigne ono što je zacrtala. Kamila Parker je od prinčeve ljubavnice stigla do zvanja kraljice supruge i to sa svim mogućim počastima.

Čarls je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke, a njegova druga žena je sada kraljica supruga.

Prošla su vremena kada bi za odavanje počasti Kamili bilo kontroverzno. Ona će na proglašenju krunisanju kralja Čarlsa vjerovatno stajati uz njega i nositi krunu kraljice majke iz 1937. godine.

Kamila Parker je u kraljevskim krugovima poznata kao “ljubavnica” jer je na neki način uticala na raspad Čarlsovog braka sa Dijanom.

Kamila Parker
foto: Profimedia

I, kada su vijuesti o njihovoj aferi prvi put izašle na videlo, Kamila se suočila sa žestokim kritikama. Trebalo je vremena da je javnost prihvati nakon Dajanine smrti 1997. godine, a kada se udala za Čarlsa 2005. godine, tema njene buduće titule bila je uzrok kontroverzi.

U to vrijeme, kraljevski pomoćnici su rekli da Kamila ne želi da bude poznata kao kraljica supruga – iako je imala pravo da bude poznata.

Umjesto toga, “namjeravala” je, kada dođe vrijeme, da bude poznata kao Princeza Consort – titula koja se nikada ranije nije koristila u britanskoj istoriji.

Ali njena transformacija je bila toliko zapanjujuća da je sada jedan od najpopularnijih članova kraljevske porodice i punopravni član „Firme“.

Dejli mejl je otkrio da je kraljica Elizabeta dala svoj blagoslov da kruniše Kamilu kao kraljicu suprugu prije mnogo godina i da je Čarls bio blizu da to objavi 2019.

Kraljica je odabrala 70. godišnjicu svog stupanja na tron kako bi dala veoma značajnu najavu i izrazila želju da Kamila bude u potpunosti priznata kada Čarls postane kralj.

Rekla je naciji: “Kada, u punom vremenu, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni, i moja je iskrena želja da, kada dođe vreme Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu.”

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Kamila je kasnije rekla da se osjećala “veoma počašćenom i veoma dirnutom” javnim pečatom odobravanja.

Kamila će biti krunisana uz Čarlsa na njegovom krunisanju, baš kao što je bila i posljednja kraljica supruga, kraljica majka.

Ali podsjetimo se ko je Kamila Parker i kako se udala za Čarlsa:

Kamila Parker
foto: Profimedia

Malo šta joj je išlo u prilog: u mladosti nije bila ljepotica (princeza Dajana je svoju suparnicu, navodno, uporedila s rotvajlerom), život na ladanjskom imanju oduvijek joj je draži od balova, nije htjela da bude modna ikona, čitala je sve osim ljubavnih romana i modnih časopisa, nije voljela da se šminka, a muškarce je osvajala humorom i britkim jezikom.

Nakon što su joj roditelji, otac Brus Šand, bivši vojni oficir i imućan trgovac vinima i majka Rosalind – pripadnica visokog društva čija je pretkinja Alis Edmonston bila ljubavnica britanskog kralja Edvarda VI – priredili debitantski bal u 17. godini u Londonu, Kamila je imala udvarače iz društvene klase kojoj i sama pripada.

Tokom djetinjstva nadimak joj je bio “Mila”, bila je popularna, druželjubiva i vrlo živahna.

Kamila Parker
foto: Profimedia

Kada je napunila šesnaest godina roditelji su je upisali u švajcarski internat, a potom je otputovala u Francusku kako bi usavršavala jezik. Neko vrijeme je, naime, studirala francuski jezik i književnost, a u ranim dvadesetima vratila se u domovinu i zaposlila u Londonu kao sekretarica.

Za njenu vezu s princem Čarlsom “krive” su polo utakmica 1970. na kojoj su se sreli i nenadana kiša zbog čega su, slučajno ili ne, potražili isti zaklon. Vrckava Kamila je princa tada u šali podsjetila na svoju pretkinju Alis Edmonston, a on je bio očaran. Viđali su se tri godine, dvaput ju je neuspješno prosio, a kad se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, ostavila ga je jer nije imala iluzija da će im veza završiti srećno.

Iste 1973. udala se za naočitog časnika kraljevske garde Endrjua Parker-Boulsa. On joj je, navodno, na početku objasnio da neće biti jedina u njegovom životu, ali da će tolerisati njene diskretne veze s drugima. Takav joj je dogovor odgovarao i veza je okrunjena brakom. Budući kralj bio je, navodno, očajan njenom udajom ali su na kraju izgladili odnose i postali prijatelji.

Kamila Parker
foto: Profimedia

Kad je 1974. Kamila Parker-Bouls rodila sina Tomasa, zamolila je Čarlsa da godinu dana kasnije dječaku postane kum, što je on prihvatio. Četiri godine kasnije rodila je i ćerku Lauru.

Zvanični biograf princa Čarlsa tvrdi da su obnovili romansu 1986., šesnaest godina nakon što su se prvi put sreli. On se u braku s Dajanom Spenser osjećao kao utopljenik, a Kamila ga nikad nije preboljela. Danas su nadimci koji su nadjenuli sebi iz preljubničke faze deo urbane legende: zvao ju je Lejdis, a ona njega Fred, dok im je omiljeno skrovište navodno bilo imanje Birkhal u Škotskoj.

Kamila Parker
foto: Profimedia

U isto vrijeme, princeza Dajana se sve teže nosila s brakom u kojem je dobila sve osim onog što je oduvek željela, ljubav i poštovanje. Nakon što je novinar Endrju Morton 1992. objavio knjigu “Dajana: njena priča”, a novine objavile prepis tajno snimljenog telefonskog razgovora Čarlsa i Kamile s intimnim detaljima njihove veze, skandal je bio toliki da su se princ i princeza od Velsa ubrzo razdvojili od stola i postelje. Razvod je, pak, priveden kraju 1996., godinu kasnije nakon što je okončan brak Kamile i Endrjua Parker-Boulsa.

Ljubavnici su se nadali kako će s vremenom uspjeti da obnove vezu, ali tragična nesreća 1997., čija će tužna godišnjica biti 31. jula, sve je promenila. Britanija je ostala bez najomiljenijeg člana kraljevske porodice, prinčevi Vilijam i Hari izgubili su majku, dok su princ Čarls i Kamila postali “krivci za sve”.

Kamila Parker
foto: Profimedia

Trebalo je biti nevjerovatno uporan i mudar kako bi se prevladala nezavidna situacija: kraljevska porodica i javnost su se protivili vezi, a kamoli vjenčanju, a Anglikanska crkva otvoreno je upozorila princa – koji će stupanjem na presto postati njen poglavar – da i ne pomišlja na vjenčanje s Kamilom.

Ona je, pak, povukla jedini ispravni potez: pritajila se sve dok se kraljica Elizabeta II nakon dugog nagovaranja princa Čarlsa nije pristala na susret na formalnoj večeri u čast 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina u palati Highgrove. Prije večere kratko su porazgovarale i pridružile se zvanicama – što je bio događaj za istoriju.

Kamila Parker
foto: Profimedia

Nedugo poslije, Kamila Parker-Bouls je u septembru 2000. prvi put pratila Čarlsa na dobrotvornom prijemu jedne dobrotvorne organizacije, a 2001., na događaju u sklopu promocije britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu (čija je pokroviteljica), princ je pred svima zagrlio Kamilu i poljubio u obraz. Bio je to vrlo hrabar čin kojim je svima dao na znanje ko je najvažnija žena u njegovom životu. A ona se, pak, tihom diplomatijom, postojanom prisutnošću bez izjava koje bi mogle naljutiti kraljicu i javnost kao i nepokolebljivom podrškom princu, izborila za mjesto na balkonu Bakingemske palate.

Svi su govorili da Kamila nikad neće postati kraljica supruga, te da neće biti krunisana, ali tiha voda brijeg roni, koliko god bili moćni.

Svijet

“Referendumi su završeni – dobrodošli kući, u Rusiju!”

Reklamni prostor


Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

“Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju!”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

Nastavi čitati

Svijet

SLOVAČKI PREMIJER UPOZORIO: To će ubiti našu privredu

Reklamni prostor


Premijer Slovačke, Eduard Heger kaže da su Bratislavi potrebne milijarde evra iz Brisela ili se njegova privreda suočava s “kolapsom”.

Povišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačku privredu u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za “Financial Times”.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti našu privredu” ako Bratislava ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela.

Njegovi komentari do sada su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjivanja gasa od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore nazad u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra.”

(Politico)

Nastavi čitati

Svijet

Evropa krivi Rusiju za “sabotažu” Sjevernog toka

Reklamni prostor


Evropski čelnici vjeruju da su dvostruke eksplozije koje su oštetile cjevovode izgrađene za prenos ruskog prirodnog gasa u Evropu bile namjerne, a neki su dužnosnici okrivili Kremlj, sugerišući da su eksplozije bile namijenjene kao prijetnja kontinentu.

Šteta nije odmah uticala na snabdijevanje energijom u Evropi. Rusija je prekinula dotok ranije ovog mjeseca, a evropske zemlje su se prije toga trudile izgraditi zalihe i osigurati alternativne izvore energije.

Ali, ova će epizoda vjerovatno označiti konačni kraj projekata gasovoda Sjeverni tok, napora koji je trajao više od dvije decenije i produbio je evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu – i za koji mnogi dužnosnici sada kažu da je bio teška strateška greška.

Dvije eksplozije izazvale su curenje u sva tri podvodna gasovoda Sjevernog toka koji povezuju Rusiju i Njemačku, uzrokujući masivne oblake plinskih mjehurića koji su probili površinu Baltičkog mora.

(Stuff)

Nastavi čitati

Aktuleno