Connect with us

Svijet

ODBRUSIO ZELENSKOM Vodi računa o svojoj zemlji

Gruzijski premijer Irakli Garibšvili pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se ne miješa u političku situaciju u Gruziji nakon talasa protesta koji je pogodio zemlju prošle sedmice, piše “Reuters”.

Tokom protesta protiv zakona o “stranim agentima” za koji su kritičari rekli da signalizuje autoritarnu promjenu u Gruziji, Zelenski je zahvalio demonstrantima što su mahali ukrajinskom zastavom.

Rekao je da time pokazuju poštovanje i Gruziji poželio demokratski uspjeh.

Gruzijski parlament u petak je odustao od prijedloga zakona za koji su protivnici rekli da je inspirisan ruskim zakonom iz 2012.

Taj zakon se u protekloj deceniji koristio za suzbijanje suprotnih mišljenja od onih na vlasti. Ujedno, zakon predstavlja prijetnju vezama Gruzije s Evropom.

U emisiji gruzijskog kanala IMEDI, Garibšvili je izjavio kako se ukrajinski političari direktno miješaju u unutrašnje stvari Gruzije.

“Spomenuli ste apel Zelenskog… Kada osoba u ratu ima vremena za komentarisanje aktivnosti koje ovdje provodi nekoliko hiljada ljudi, to je dokaz da je on motivisan da se ovdje nešto dogodi, nekakve promjene”, rekao je gruzijski premijer pa nastavio kritikovati druge političare i ljude iz javnog života Ukrajine, prenosi “Index.hr“.

“Proteste su komentarisali Kličko, advokat Mark Fejgin i još neki opskurni ljudi. Neki nesretni gubitnici kažu da su u Gruziji potrebne promjene, državni udar… To je direktno miješanje u unutrašnje stvari zemlje”, komentarisao je Garibšvili.

Na kraju razgovora s kanalom IMEDI, premijer Gruzije je poručio kako vladajuća stranka Gruzijski san neće dopustiti otvaranje novog fronta u zemlji koji bi trebao biti okrenut prema Rusiji.

“Savjetujem ukrajinskim vlastima da prvo vode računa o sebi i svojoj zemlji. Nećemo dopustiti učestvovanje Gruzije u sukobu između Rusije i Ukrajine. Spoljni elementi pokušavaju uvući našu zemlju u sukob”, rekao je gruzijski premijer.

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno