Connect with us

Društvo

„ODGOVOR NA LAŽIRANJE ISTORIJE“ Ković poslao snažnu poruku sa promocije zbornika u Foči

Zbornik naučnih radova “Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske” ukazuje na najbolji mogući put kako odgovoriti na lažnu interpretaciju istorije, poručio je srpski istoričar iz Beograda Miloš Ković.

Na promociji zbornika koja je sinoć oržana na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, Ković je govorio putem video-linka, jer mu je od ranije onemogućen ulazak u BiH uz obrazloženje da „predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH“.

Ković je istakao da su brojne lažne interpretacije istorije i prećutkivanja, naročito kada je riječ o istoriji BiH, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, sve do Albanije.

– To nije činjeno pet, 10 ili 20 godina, već u dugom kontinuitetu pri čemu bih posebno istakao period austrougarske okupacije i Titove Jugoslavije. Vidimo jasno šta se događa – u toku je borba za istoriju, borba za interpretaciju istorije – rekao je Ković.

On je dodao da se u toj borbi trpe i gubici, a da je upravo to jedan od razloga zašto ne može da prisustvuje ovoj promociji u Foči.

Mislim da je ovaj zbornik ukazao na najbolji mogući put kako odgovoriti na to, svakako ne pretvaranjem naučne struke u sluškinju politike, ali ne i tako što ćemo da glumimo objektivnost obračunavajući se isključivo i samo sa srpskim nacionalizmom – naglasio je Ković.

Prema njegovim riječima, uviđanje propagande i zloupotrebe istorije ne znači nužno suprotstavljanje na isti način.

– Potreban je sistemski odgovor i zato je ovaj zbornik važan, ova vrsta saradnje elitnih akademskih institucija Republike Srpske – Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Imamo najave daljeg institucionalnog grananja identitetskih nauka u Srpskoj, što će biti sigurno sve bolje i ja sam što se tiče vremena koje dolazi ipak optimista – rekao je Ković.

On je istakao da je potrebna nova interpretativna ravan, odnosno nova konceptualizacija podataka kojima srpski istoričari već raspolažu, te širenje kruga istorijskih izvora, kao i dijalog različitih generacija.

Upravo je u ovom zborniku, naglasio je Ković, zastupljena mlađa generacija istraživača – istoričara, teologa, filologa, istoričara književnosti, pravnika, što pokazuje nužnu smjenu generacija.

– Zbornik ima jasan, ozbiljan koncept – vidimo smenu generacija, ali vidimo i veterane koji su kadri da drže korak sa generacijom koja dolazi – dodao je Ković.

On je posebno izdvojio rad profesora Bogoslovskog fakulteta Darka Đoga o takozvanoj bogumilskoj kontroverzi, o tome šta je Crkva bosanska, koja je, kako je rekao, očigledno izvor svih kontroverzi kada je u pitanju istorija ne samo Mitropolije, nego i BiH u srednjem vijeku.

Ković je izdvojio i rad istoričara Bojana Krunića sa Filozofskog fakulteta Pale, za kojeg je rekao da na osnovu dubrovačke arhivske građe pokazuje dubinu faslifikovanja prošlosti.

Na promociji zbornika govorili su dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Vladislav Topalović i profesori i asistenti na Filozofskom fakultetu Pale Vladan Bartula, Bojan Krunić i Borjan Mitrović.

Topalović rekao je da je zbornik okupio eminentne naučnike i istraživače, koji istražuju istoriju srpskog naroda i Mitropolije dabrobosanske.

– Kada kažemo Mitropolija dabrobosanska, mislimo na Crkvu koja ovdje postoji u kontinuitetu od srednjeg vijeka do danas. I kada kažemo danas Crkva bosanska, to je ustvari upravo ta Mitropolija dabrobosanska koja je jedini pravi njen kulturni nasljednik, nasljednik svega onoga što je srednjovjekovno hrišćanstvo u BiH bilo. Prema tome, ta baština srednjovjekovnog hrišćanstva u BiH je danas jedino još živa kroz tekstove, rukopise i drugo sakralno nasljeđe u Mitropoliji dabrobosanskoj, odnosno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi – istakao je Topalović.

Zbornik radova sa istoimenog naučnog skupa, koji je u oktobru prošle godine održan u Foči povodom velikog jubileja – 800 godina otkako je Sveti Sava osnovao Mitropoliju dabrobosansku, tada kao Dabarsku, izdali su zajedno Pravoslavni bogoslovski fakultet iz Foče i Filozofski fakultet sa Pala.

Zbornik „Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske“ podijeljen je u dvije cjeline – Srednji vijek i Novi vijek i savremeno doba.

Sadrži 23 naučna rada teologa, istoričara, profesora književnosti i filozofije, istoričara umjetnosti iz Banjaluke, Beograda, Istočnog Sarajeva, Cetinja, Niša i Foče.

(Srna)

Društvo

Kako su čvarci postali luksuz?

Decenijama unazad kraj godine bio je rezervisan za pripremu mesa za zimu, a 29. novembar sinonim za svinjokolj. U neku ruku i razumljivo. Dan republike bio je neradan, pa su mnogi to koristili da odrade ovaj veliki i važan posao koji im obezbjeđivao hranu do proljeća.

Danas je svinjokolj u onom starom smislu samo ponegdje očuvan, a čini se da od njega nisu ostali ni čvarci. Bar ne da su dostupni onima sa plićim džepom.

Kada sam bila baš mala, nisam znala šta se tačno slavi, ali sam znala da tog 29. novembra niko ne radi i da idemo na selo kod babe i dede. Na svinjokolju je uvijek bilo rođaka, komšija, prijatelja… Svi su pomagali da se posao što prije odradi, a ujedno su se i družili. Nije bilo potrebe da se zadaci striktno dijele. Ko god je znao i htio sekao je meso, slaninu, pravio kobasice, pekao roštilj ili kuvao gulaš…

E, ali čvarke nije mogao da prvi bilo ko. To su mogli samo deda i mama, jer su morali da budu “po našoj mjeri i ukusu”. Svi približno jednake veličine – mali, a hrskavi kada se otope. Da mogu da se “grickaju” onako u prolazu i bez hljeba. Kao što se danas grickaju čips ili smoki. Ni slučajno nisu smjeli da budu veliki i masni!

Osim što su svi koji su se zatekli na svinjokolju, tog dana jeli i pili, običaj je bio i da im se po nešto spakuje da ponesu kućama. Neko je dobio malo mesa, neko kobasicu, bilo je i onih koji su tražili kožuru, ali nijedan paket nije bio bez čvaraka! Jer, ko uopšte može da pojede tolike kilograme čvaraka, a i to je, iskreno, nekako bio najjeftiniji dio svinje.

U to vrijeme važilo je pravilo da “sirotinja” jede čvarke i koristi mast, dok je ulje rezervisano za one sa boljim primanjima.

Nema više Jugoslavije, a nema ni jeftinih čvaraka

Od tada je prošlo 30-ak godina. Stvari su se potpuno preokrenule. Nema više Jugoslavije, 29. novembar nije praznik, ljudi su se otuđili i sve se manje druže, a čvarke danas “sirotinja” teško da može da priušti.

Postali su delikates! Deluks roba! U trgovinama se mogu naći u pakovanjima od 100, 200, 300 grama… Pa tako u zavisnosti od toga da li se radi o “običnim” ili duvan čvarcima koštaju i do 20 KM po kilogramu. Nešto su jeftiniji na manifestacijama ili pijacama. Ali, gdje god da se prodaju, skuplji su od kilograma buta. I to, čak do tri puta!

To nekada nije bilo zamislivo, jer gotovo niko nije kupovao čvarke. Oni koji su ih imali dijelili su ih “šakom i kapom”. A od najsitnijih ostataka, koje niste mogli nikome da date (mi smo ih u kući zvali roždine) pravile su se pogačice sa čvarcima. Teško da bi danas neko ko ovaj delikates kupuje po paprenoj cijeni, bio spreman da ga iskoristi za pogačice.

Foto: NSonline

Slično je i sa mašću. I ona je u međuvremenu postala “zdrava”, pa za kilogram nerijetko treba izdvojiti i dvostruko više para nego za litar ulja.

Stručnjaci imaju objašnjenje za ovu pojavu. Tvrde da je razlog tome sve manji broj svinja, kao i činjenica da one imaju sve manje masnoće… Ipak, čini se da su i marketing i promocija učinili svoje. Jer, čim se nešto proglasi zdravim tražnja počne da raste… Dobri menadžeri to znaju da iskoriste i da zarade! A zašto i ne bi, kada ima onih koji su spremni da plate i nerazumne iznose, samo zato što je to stvar prestiža!

Čvarci se danas mogu kupiti novcem, ali ne i ono što je nekada išlo uz njih. Iskrenost, osjećaj za druge, prijateljstvo, drugarstvo, zajedništvo… To je neprocjenjivo i sve više nam fali! A upravo je to ono što je “sirotinju” s početka priče činilo bogatijom nego što su i ona i bilo ko drugi tada vidjeli.

Ko zna možda će za 30-ak godina opet doći neko novo vrijeme… I možda će se čvarci opet, nakon disnatora i druženja, naveliko i naširoko dijeliti po komšiluku… Do tada starijoj i srednjoj generaciji ostaju samo sjećanja na Dan državnosti zemlje koja više ne postoji i činjenicu da su istopljeni komadići svinjske masnoće nekada bili dostupni svima, a ne privilegija bogatih!

RTS

Nastavi čitati

Društvo

Evo za koliko bi poslije posta mogli da poskupe prasići u Srpskoj

Kilogram prasića žive vage prije Božićneg posta u Srpskoj je koštao 6,5 KM, a tokom ovog posta cijena će, zbog manje potražnje, biti u padu.

Međutim, već po njegovom završetku, cijene prasića u Srpskoj mogle bi da eksplodiraju, i dosegnu devet, pa čak i 10 KM po kilogramu.

Na ovo upozoravaju iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, naglasivši da to diktira situacija u kojoj je potražnja daleko veća od ponude.

– Dogodilo se nešto na što odavno upozoravamo, a to je da je Evropa obustavila izvoz prasadi prema BiH. Čak su vraćene i avansne uplate. Kriza je, naime, nastala i u EU koja prasiće iz domaće proizvodnje čuva za svoje građane, a mi smo urušili svoju proizvodnju. Ako nemate domaće sigurnosti u hrani, u problemu ste, što se dešava nama. Domaće vlasti su bile samouvjerene da se ovo ne može desiti u EU, a, evo, dešava se – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Ističe da bi tokom posta cijena kilograma žive vage mogla da bude oko šest, a već pred katolički Božić i Novu godinu i do 10 KM.

– Jednostavno, uvoza nema, a domaća proizvodnja je u strašnom deficitu. U periodu poslije posta, kod nas je ulazilo bar desetak šlepera prasadi, tako da je ponuda bila veća. Sad, niti ima uvoza, niti prasića iz domaće proizvodnje – poručuje Maljčić.

Srpska info

Nastavi čitati

Društvo

MIŠIĆEVA IMA PRIJEDLOG! Da se sistem plata u Srpskoj uredi kroz kolektivni ugovor

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da je neophodno urediti sistem plata u Srpskoj kroz kolektivni ugovor, što će se raditi u narednom periodu.
“Na tragu smo da za to dobijemo podršku Vlade Srpske. Očekujem da to bude u najkraćem mogućem roku kako bismo izbjegli svaku vrstu manipulacije sa najnižim iznosom plate”, rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Ona je dodala da je ambicija da se to uradi na najbolji način kako bi se obračunalo sa sivom zonom, sa davanjem dijela plate u koverti, te izrazila uvjerenje da će sindikat za ovo dobiti podršku svih poštenih poslodavaca.

“Oni koji isplaćuju plate u kovertama su nelojalna konkurencija poštenim poslodavcima i ukoliko dođemo do toga da se sistem plata uredi, gdje bi se koeficijent u zavisnosti od stručne spreme množio sa iznosom najniže plate, došlo bi se do plate koju bi trebao imati svaki radnik i uz rezultate rada”, navela je Mišićeva, dodajući da sindikat nema ambiciju da ograničava granicu iznosa plate.

Ona je izrazila očekivanje da će Višković u posljednjoj sedmici decembra saopštiti iznos najniže plate za iduću godinu.

Mišićeva je navela da je za sindikat bitno i uređenje Ministarstva rada i ko će biti resorni ministar, kao i mijenjanje određenih stvari u Inspektoratu Republike Srpske radi boljeg poštivanja radničkih prava i suzbijanja sive ekonomije.

Višković je danas, osim sa Savezom sindikata Republike Srpske, održao konsultacije i sa delegacijama Ujedinjene Srpske, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Udruženja penzionera Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno