Connect with us

Politika

Odgovorni za neuspjeh jesmo, ali krivi nismo

Miroslav Milovanović, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini, rekao je da svi članovi bijeljinske organizacije osjećaju odgovornost zbog neuspjelog opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića, ali ne i krivicu zbog takvog ishoda.

U razgovoru za “Nezavisne” Milovanović je istakao da su odmah nakon referenduma razgovarali sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom te da im je on pružio podršku.

“Mi jesmo razgovarali na tu temu. Prenio nam je da ostanemo na okupu, da idemo dalje, građani su rekli svoje. To je sasvim normalno i prirodno. Dakle, što se tiče tih stvari, sve je to friško. U narednim danima ćemo konkretnije i detaljnije razgovarati, ali zasad nije bilo nikakve priče, osim njegove (Dodikove) podrške. Izgubili smo bitku i to je to”, rekao je Milovanović.

Na pitanje da li je razmišljao o povlačenju sa mjesta predsjednika Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini i da li je to pitanje došlo od strane nekog od članova Odbora prethodnih dana, Milovanović nije želio da komentariše.

“Apsurdno je da ja vama preko novina kažem šta razmišljam. Imamo razgovore sa predsjednicima mjesnih odbora. Unutar partije se razgovara o svemu, a ponavljam, bilo bi apsurdno da govorim šta je u mojoj glavi”, poručio je Milovanović i dodao:

“Naravno da postoji osjećaj odgovornosti sa jedne strane. Ali sa druge strane, osjećaj krivice ne postoji, jer smo apsolutno sve uradili što je bilo do nas.”

Milovanić nije želio ni da komentariše eventualnu mogućnost da Vlada Republike Srpske predloži Narodnoj skupštini RS raspuštanje bijeljinskog parlamenta, kao i da li je to bila jedna od tema razgovora sa Miloradom Dodikom.

“Referendum je bio prije tri dana. Taman posla da predsjednik Dodik o tome razmišlja, pa vidite šta se dešava na globalnom nivou. To je lokalna tema u koju nije ni bio uključen, osim posljednje tribine, na koju je došao. Nije se uopšte bavio pitanjem referenduma. To je bila naša tema, naša lokalna odluka”, naglasio je Milovanović.

Prvi čovjek bijeljinskog SNSD-a kategorično je odbio i mogućnost da je neko od koalicionih partnera “izdao” prilikom glasanja za opoziv gradonačelnika Bijeljine.

“Ne mislim da je iko uradio tako nešto”, rekao je Milovanović.

Kada je u pitanju odnos bijeljinskog SNSD-a i glavnog rukovodstva stranke, ostali smo uskraćeni za odgovore šta partija planira da preduzme u vezi s pitanjem Bijeljine i da li se eventualno razmatra raspuštanje bijeljinskog odbora ili će to ipak ići uporedo sa unutarstranačkim izborima, koji će vjerovatno biti održani ove godine.

Dok se čeka da li će Dodik da “ukori” članstvo u Bijeljini, čeka se i da li će Vlada RS donijeti odluku da raspusti Gradsku skupštinu. Na ovo pitanje “Nezavisnih novina” već danima ne odgovaraju iz Vlade RS.

Takođe, nije poznato ni da li je izvršna vlast o tome raspravljala na sjednici koja je održana u četvrtak. Ni ministarka lokalne uprave i samouprave RS Senka Jujić nije odgovarala na naše pozive, pa do zaključenja ovog broja nismo saznali da li se u Vladi RS razmatralo ovo pitanje.

V.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević u srijedu je, nakon sjednice Predsjedništva stranke, jasno naglasio da očekuju od Vlade Srpske da raspusti parlament u Bijeljini i da će na tome i dalje insistirati, jer tako nalaže i zakon.

Podsjetimo, referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića održan je 19. marta. Inicijativa o njegovoj smjeni pokrenuta je 8. februara od strane vladajuće koalicije predvođene SNSD-om.

Referendum je za vladajuće bio bezuspješan, jer je skoro 70 odsto građana Bijeljine glasalo protiv opoziva gradonačelnika, koji prema tome ostaje na toj poziciji do isteka mandata.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno