Connect with us

Banjaluka

OGLASIO SE BANJALUČKI VODOVOD! Računi za vodu će biti veći za DVIJE MARKE

Cijena vode za četvoročlanu porodicu u Banjaluci biće veća za dvije marke mjesečno što u ovim uslovima i okolnostima neće previše opteretiti kućni budžet, a poskupljenje je neminovno.

Kazao je ovo direktor banjalučkog “Vodovoda” Predrag Duduković a sve će biti jasnije nakon vanredne sjednice Skupštine grada koja je zakazana za srijedu 22. marta, kada će odbornici raspravljati o poskupljenju vode ali i drugih komunalnih usluga.

– Evropski i svjetski standardi su da cijena vode ne bi trebala biti veća od pet odsto budžeta građana. Sa ovim poskupljenjem cijena vode će činiti 1,47 odsto budžeta kod nas. Samim tim to znači mnogo manje od prosjeka – tvrdi Duduković.

Prema njegovim riječima, više je razloga zbog kojih cijena vode na mjesečnom nivou mora biti veća.

– Lani nam je ukinuta naknada za mjerno mjesto, zbog čega gubimo milion maraka prihoda. Sa druge strane, imali smo povećanje troškova električne energije za 400 hiljada maraka prošle godine, a ove će to biti oko 500 hiljada maraka – kazao je Duduković naglasivši da je poskupljenje rezultat umanjenih prihoda i povećanih troškova, kao i da bez novog cjenovnika “Vodovod” ne bi mogao da funkcioniše.

Odbornici će u srijedu na vanrednoj sjednici Skupštine Grada, raspravljati o korekciji cijena komunalnih usluga.

Svjetski dan voda
Za subotu od 10 do 15 časova zakazana je akcija čišćenja korita Suturlije i izletišta na toj rijeci, a kako kažu iz “Vodovoda“ biće više od 200 učenika a glavni cilj je se promijeni svijest građana.

Pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ srednjoškolci će pokazati kreativnost kroz video-radove. Prezentacija radova biće u ponedjeljak, od 11 do 15 časova u Domu omladine.

Djeca Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u utorak obići će Fabriku vode u Novoseliji.

Na Dan voda, u parku „Petar Kočić“ predviđene su nagrada za tri najbolja video-rada, te promocija „Vodovoda“, njegove savremene mehanizacije i promjena koje svako od nas može da napravi, kao i promocija sportskih klubova koji su povezani s vodom i njihove opreme.

-Cilj je da se promijeni svijest i da svako od nas uradi nešto korisno za očuvanje životne sredine. Krajnji je čas da se društvo pokrene i da minimalnim promjenama u ponašanju pojedinac mnogo doprinese očuvanju vode, ali i podizanju svijesti o njenom značaju kao osnovnom preduslovu za opstanak i razvoj – poruka je predstavnika “Vodovoda”.

Predrag Duduković rekao je da im je želja da istaknu značaj koji čista i zdrava voda ima u našim životima, ali i da građanima približe rad preuzeća, te da nije tako jednostavno dostavljati vodu.

Prema njegovim riječima, ove godine Svjetski dan vode obilježava se pod sloganom “Ubrzavanje promjena”, te je istakao značaj da te promjene usvoje sve generacije, od najmlađih do najstarijih.

– Aktivnosti koje smo organizovali u narednim danima uključuju sve generacije kako bismo zajednički doprinijeli ubrzanju neophodnih promjena u načinu na koji se odnosimo prema našim vodnim resursima, na koji način ih koristimo i upravljamo njima – naglasio je on.

Sutra će biti organizovana masovna akcija čišćenja korita Suturlije i izletišta na toj rijeci, a u ponedjeljak, biće predstavljeni video-radovi srednjoškolaca o temi zaštite vode gdje će pokazati svoju kreativnost.

Izvršni direktor za ekonomski razvoj, strateško planiranje i analizu u preduzeću “Vodovod” Čedo Ševarika pozvao je građane da se pridruže sutrašnjoj akciji čišćenja Suturlije, čiji je cilj i da se probudi volonterski rad pojedinaca.

– Većina naših građana je upoznata sa tim prirodnim biserom kao što je rječica Sutorlija ali zbog nesavjesnih pojedinaca ono je zaprljano, odlaže se otpad i moramo promijeniti svijest. Sa nama će biti i sportisti, ekološka udruženja, srednjoškolci, građani – rekao je Ševarika.

Šef Odjeljenja za ekologiju u preduzeću “Vodovod” Marijana Bijelić istakla je da jedino zajedničkim snagama građani mogu učiniti promjene i doprinijeti podizanju svijesti koliko je voda rijetka, dragocjena i da je treba mnogo više poštovati.

Banjaluka

IZMJENE saobraćaja zbog Dana policije

Zbog obilježavanja Dana policije Republike Srpske u Banjaluci će narednih dana doći do izmjena u saobraćaju, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Zbog održavanja ‘Taktičko-tehničkog zbora’ na Trgu Krajine u nedjelju 2. aprila u periodu od 10 do 15 časova, te u ponedjeljak 2. aprila u periodu od osam do 15 časova biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

– Takođe, u utorak, 4. aprila u periodu od osam do 11 časova, biće obustavljen saobraćaj u sljedećim ulicama: Bulevar Desanke Maksimović, na dijelu od Bulevara vojvode Stepe Stepanovića do Ulice majke Jugovića, Ulica Jug Bogdana, na dijelu od Ulice majke Jugovića do Ulice Josifa Pančića i ulica pored OŠ ‘Branko Radičević’ koja povezuje Bulevar Desanke Maksimović i Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, navedeno je u saopštenju.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na liniji javnog gradskog prevoza 14B Autobuska stanica – Borik – Starčevica, izvršiće se preusmjeravanje autobusa iz smjera Starčevice iz Ulice majke Jugovića, Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, pa Bulevarom vojvode Petra Bojovića i dalje postojećom trasom, u povratku istim ulicama obrnutim redoslijedom.

– Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a, navodi se u saopštenju.

Nastavi čitati

Banjaluka

Poslije ATP turnira, nema više ni STAROG PALASA

Izabran je izvođač radova koji će uskoro rušiti hotel “Palas”, a sa rušenjem ćemo krenuti nakon završetka ATP turnira u Banjaluci, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodao je da je kompletnu javnu nabavku sprovela kompanija “Cepter”.

– Nakon sprovođenja internih javnih nabavki, kompanija ‘Cepter’ je izabrala izvođača koji će rušiti hotel ‘Palas’. Nama ostaje da se zajedno sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju posvetimo izdavanju građevinske dozvole, istakao je on.


Poručio je da je to korak koji je potreban kako bi se krenulo u rušenje, a nakon toga u gradnju najsavremenijeg hotela “Palas”.

Nastavi čitati

Banjaluka

FUDBALSKI KLUB BORAC: o predsjedniku iza zatvorenih vrata

Vanredna izborna skupština FK Borac biće održana 3. aprila sa početkom u 18 časova. Sjednica izborne skupštine biće zatvorena za javnost, a konferencija za novinare planirana je za 19 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu u Banjaluci. Predstavnicima medijskih kuća ulazak na Gradski stadion (službeni ulaz) biće omogućen od 18.45 – saopšteno je iz Borca.

Da podsjetimo, kandidati za predsjednika kluba su Milan Tegeltija, Slobodan Stanarević i Vedran Pušić, a za Srpskainfo je dana potvrđeno da je samo Tegeltijina prijava stigla u klub.

Borac je bez rukovodstva od 16. marta kada je kompletna uprava podnijela ostavke.

Nastavi čitati

Aktuleno