Connect with us

Svijet

Okeani sve topliji, POSLJEDICE OGROMNE

U 2022. godini Svjetski okean je bio najtopliji u istoriji mjerenja, navodi se u najnovijoj studiji Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD i dodaje da to pokazuje ogroman uticaj emisija štetnih gasova koje proizvodi ljudska aktivnost na klimu, piše “Guardian”.

Navodi se da se više od 90 odsto svih štetnih emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte apsorbuje u okeanima.

U studiji se navodi da su okeani apsorbovali oko 10 zetadžula više toplote 2022. nego 2021. godine, što je ekvivalentno da svaka osoba na Zemlji koristi 40 fenova za kosu svakodnevno.

Istraživanje je obuhvatilo i mjerenje saliniteta, koji zajedno sa temperaturom određuje gustinu vode i vitalni je pokretač cirkulacije okeana. Pokazalo se da je indeks varijabilnosti saliniteta dostigao rekordno visok nivo 2022. godine i pokazao kontinuirano pojačavanje globalnog hidrološkog ciklusa.

“Zbog zagrijavanja okeana i vremenske prilike postaju ekstremnije, a to ima ogromne posljedice na cijeli svijet”, izjavio je jedan od članova istraživačkog tima profesor Džon Abrams.

Drugi član istraživačkog tima, profesor Majkl Man dodao je da topliji okeani povećavaju vjerovatnoću “ekstremnih vremenskih prilika” i intenzivnijih uragana.

“Prošle godine smo mogli da vidimo posljedice ovog zagrijavanja u Evropi, Australiji, a sada ih vidimo na zapadnoj obali SAD”, zaključio je Man.

Pouzdana mjerenja temperature okeana su započela 1940. godine, ali vjerovatno je da su okeani sada najtopliji u posljednjih 1.000 godina, a tempo rasta temperature okeana je brži neko ikad u posljednje 2.000 godine.

Temperature površine mora imaju veliki uticaj na vremenske prilike u svijetu – topliji okeani pomažu u poboljšanju ekstremnog vremena, što dovodi do intenzivnijih uragana i tajfuna i više vlage u vazduhu, a što utiče na intenzivnije kiše i poplave.

Svjetski okean, svjetsko more ili globalni okean međusobno je povezani sistem okeanskih voda Zemlje koji sačinjava pet okeana: Pacifik, Atlantik, Indijski okean, Sjeverni ledeni okean i Južni okean, prenosi “RTV”.

Svijet

NA SNAZI NOVA PRAVILA! Bez ovoga ne krećite na put u automobilu prema Njemačkoj

Opšte je poznato da kutija prve pomoći mora sadržavati stvari poput flastera, zavoja, gaza i slično. No kada je u pitanju Njemačka, postoji još jedna stvar koja ne smije nedostajati.

Riječ je o novom standardu, takozvanom DIN 13164, koji je zapravo na snazi od februara 2022., ali postoji prijelazan period do 31. januara 2023. Isti kaže kako se komercijalno dostupni kompleti prve pomoći mogu se kupiti samo do tog datuma, kako kaže Savezna udruga za medicinsku tehnologiju (BVMed), a prenosi Feniks magazin.

Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona ii autobusa sada moraju imati i dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći

No, maske nisu jedina promjena koja se tiče sadržaja kutije prve pomoći. Prethodno su se u njoj morala naći dva trokutasta zavoja i zavoj dimenzija 40 dž 60 cm. Sada je dovoljan samo zavoj.

Ako se pitate prijeti li vam kazna ukoliko se te stvari ne nađu u vašoj kutiji za prvu pomoć, odgovor je za divno čudo – ne.

Jer prema pisanju njemačkog ADAC-a, Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo novi standard. Drugim riječima, nove kutije prve pomoći već se mogu koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili dograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164 (januar 1998. i januar 2014.) mogu se i dalje koristiti.

Dovoljno je jednostavno staviti dvije maske.

(CrnaHronikaBa)

Nastavi čitati

Svijet

HAMAS ODOGOVORAN ZA NAPAD: Svijet osuđuje pucnjavu u sinagogi u Jerusalimu

Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je osudio taj čin.

Napadač koji je pucao na vijernike koji su izazili iz sinagoge u sjevernom dijelu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa „pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa“ i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

„Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike“, dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sjednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD je na sjednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju „unilateralne mjere“ u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres „duboko zabrinut“ trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

(Nezavisne)

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON “Nastaviću da pregovaram sa Moskvom”

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će nastaviti da održava dijalog sa Moskvom u okolnostima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.
“Nastaviću da razgovaram sa Rusijom”, rekao je Makron tokom prijema u Jelisejskoj palati povodom lunarne Nove godine.

Francuski ministar spoljnih poslova Katarina Kolona izjavila je ranije da Pariz nastoji da održi postojeće kontakte sa Rusijom na “svim nivoima” kako bi omogućila nesmetanu razmjenu informacija o kritičnim bezbjednosnim temama u okolnostima sukoba u Ukrajini.

Makron je u decembru rekao da održava kontakt sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da vjeruje da su pregovori jedini izlaz iz ukrajinske krize.

On je naglasio da ne vidi “vojnu opciju na terenu” u pogledu Ukrajine.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine, nakon što su Donjecka i Luganska narodna republika apelovala za pomoć u odbrani od ukrajinskih provokacija.

Nastavi čitati

Aktuleno