Connect with us

Društvo

Oko 11 miliona KM za lijekove za RIJETKE BOLESTI

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske pokrenuo je otvoreni postupak za nabavku posebnog programa lijekova za rijetke bolesti za narednu godinu, a vrijednost nabavke je oko 11 miliona KM sa PDV-om.

Za narednu godinu planirana je nabavka devet lijekova za osam rijetkih oboljenja, među kojima su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip dva i četiri, Gošeova bolest tip jedan, Gošeova bolest tip jedan ili tri, Hanterov sindrom, Morkio A sindrom, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

“S obzirom na to da potpisani ugovori za ovu godinu ističu u januaru naredne godine, FZO je već sada pokrenuo novu proceduru da bi se pravovremeno obezbijedili lijekovi za ove rijetke bolesti i za 2023. Na ovaj način u Srpskoj se obezbjeđuje kontinuitet dostupnosti nekih od najsavremenijih dostupnih lijekova za oboljele od rijetkih bolesti”, saopšteno je iz FZO.

Riječ je, kako navode iz FZO, uglavnom o izuzetno skupim lijekovima, pa trošak za oboljele od cistične fibroze godišnje iznosi više od šest miliona KM.

“Vjerujemo da će biti zainteresovanih dobavljača koji ispunjavaju sve potrebne kriterijume u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da će nabavka biti uspješno realizovana u predviđenim rokovima. FZO nastoji da u okviru raspoloživih sredstava osiguranicima obezbijedi što veći broj novih lijekova, naročito za najugroženije kategorije”, navode iz Fonda.

FZO je u julu potpisao ugovore sa dobavljačima o nabavci lijekova za rijetke bolesti za ovu godinu, odnosno za šest mjeseci ove godine, a nabavljeni lijekovi se isporučuju Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske i dostupni su pacijentima koji imaju odgovarajuće medicinske indikacije da ih primaju.

Potrebe za lijekovima za rijetka oboljenja, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske predlaže UKC, odnosno Komisija za rijetke bolesti, dok Program lijekova donosi Fond uz saglasnost resornog ministarstva.

FZO niz godina oboljelima od rijetkih bolesti u potpunosti finansira lijekove i druga prava iz zdravstvenog osiguranja, a sada su im dostupne neke od najnovijih i najefikasnijih terapija u svijetu, koje do ove godine osiguranicima nisu bile dostupne u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Njihova nabavka i finansiranje je omogućeno zahvaljujući ranijim dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, na osnovu inicijative sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ova oblast uređena je sada i novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske”, pojasnili su iz FZO.

(Srna)

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno