Connect with us

Svijet

OPAKE MJERE: Vlada Austrije HLADNOM VODOM I TOPLIM ČARAPAMA ide u štednju

Reklamni prostor


Ministarka energetike i zaštite životne sredine Austrije Leonore Gevesler, predstavila je “Kampanju savezne Vlade o štednji energije” pod nazivom Misija 11.

“Danas pokrećemo Misiju 11 i nadamo se da će joj se pridružiti što veći broj ljudi”, rekla je Gevesler, prenosi Poslovni dnevnik.

“Cilj Misije 11 je mala promjena našeg ponašanja, kako bi se prosječno uštedilo 11 odsto energije. Preciznije rečeno, taj se procenat uštede očekuje od svakog austrijskog domaćinstva. Zato se i zove Misija 11, a obuhvata niz uputstava odnosno preporuka Vlade kako uštediti na energentima”, dodala je, piše Večernji list.

Preporuke
Vladina kampanja preporučuje da se Austrijanci više ne kupaju u kadama i tuširaju hladnom vodom. Odnosno, ako je voda topla, onda znatno kraće nego ranije, jer jedan minut kraćeg tuširanja, kako se ističe, navodno donosi uštedu energije od 20 odsto. Zatim grijanje treba smanjiti za najmanje dva stepena. Dakle, umjesto grijanja, debele čarape, navode mediji.

U javnim ustanovama će grijanje zimi u Austriji biti ograničeno na 19 stepeni. Izuzetak su škole, vrtići, bolnice i starački domovi. Što se tiče struje preporučuje se da se produžni kabl s više utičnica odnosno, aparati i kada ne rade nego su na stand-baju, isključe iz struje, jer se time štedi 10 odsto električne energije. Takođe je dat i niz uputstava kako uštediti energiju pri pranju posuđa i veša, ali i pri prelasku s običnih i halogenih sijalica na LED sijalice, uz napomenu kako se time štedi čak 94 odsto na struji.

Vozači da ne voze brže od 100 km/h
Takođe je odlučeno da se osvetljenje javnih zgrada gasi iza 22 sata. Izuzetak je ulična rasvjeta zbog javne sigurnosti. Ono što se još preporučuje, a što će posebno alarmirati vlasnike automobila je uputstvo da zbog uštede goriva uspore vožnju gradom, na auto-putevima da ne voze brzinom većom od 100 km/h, a na običnim putevima 80 km/h. Uz napomenu da će pritom na gorivu uštediti do 24 odsto. Od vozača se očekuje i prelazak s vožnje automobilima na javni prevoz ili bicikle za kraće relacije.

Pušači odlaze “na led”
Kampanja Vladine štednje nije zaboravila ni na pušače, a oni su već sada strašno ljuti. Posebno ugostitelji, koji su se proteklog vikenda uznemirili zbog zahtjeva ministarke Gevesler da se zimi na terasama restorana i kafića ukinu sada aktuelne grijalice – gasne i električne – koje omogućavaju pušačima da i po hladnom vremenu sjede na otvorenom. Ali ne samo njima, nego i svima ostalima u vrijeme korone i sprečavanja širenja zaraze u zatvorenim prostorima, ističu mediji. Napominju, prenosi Poslovni dnevnik, kako je sada pod zakonskom provjerom da li je uopšte moguće pušače na otvorenom ostaviti “na ledu”?

Uputstva vlade su i da se više ljudi iz komšiluka, koji ne mogu da koriste javni prevoz, zajedno voze u jednom automobilu, zatim da vozači bar jednom mjesečno mjere pritisak u gumama automobila, jer prenizak pritisak znači i veću potrošnju goriva itd. – sve do najmanje pojedinosti.

“Više nema povratka”
Predstavljanje Vladine kampanje štednje energije Gevesler je uvodno počela navođenjem razloga zbog čega je uopšte došlo do energetske krize i poskupljenja energenata.

“Putin želi da nas ucijeni i oslabi. Mi ne možemo jednostavno da gledamo kako se u Ukrajini ubijaju ljudi. To je i rat protiv našeg zapadnog modela življenja”, istakla je austrijska ministarka.

Naglasila je kako “Rusija više nije pouzdan partner”. “Više nema povratka. Moramo se, kako najbolje možemo, pripremiti za zimu”, konstatovala je Gevesler izvjestivši javnost kako su skladišta gasa u Austriji “70 odsto puna”.

Pozvala je sve Austrijance da se pridruže Vladinoj kampanji štednje energenata, kako bi svi što bezbolnije savladali predstojeću zimu.

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno