Connect with us

Politika

OPOZICIJA mora promijeniti odnos PREMA NARODU I REPUBLICI da bi došli na vlast

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da opozicija u Republici Srpskoj pokušava 20 godina da dođe na vlast, ali ne uspijeva, te da bi to nekada ostvarali moraju promijeniti svoj odnos i politike prema narodu i Republici Srpskoj.

Cvijanović je rekla da ne zna zašto opozicija protestuje s obzirom na to da su njihovi zahtjevi odbijeni.

– Ono što je za nas bilo problematično jeste da su u zahtjevima koji su postavljeni u suštini doveli do nezakonitih odluka Centralne izborne komisije o ponovnom prebrojavanju listića, na što smo mi reagovali, takođe, prema sudu koji je na kraju zauzeo konačan stav. Nije dovoljno da se neko samo ne slaže s činjenicom da nije pobijedio na izborima, nego je morao dostaviti neke dokaze o nepravilnostima. Zbog toga je postizborni proces protekao u haotičnom stanju. Na kraju je CIK donio odluke koje sud nije problematizovao. Očekujem da sada uđemo u mirniju fazu u kojoj će Republika Srpska vrlo brzo formirati vlast i donositi odluke važne za naše građane – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da nije bilo izbornih nepravilnosti ili su bile minorne da se apsolutno ne može dovesti u pitanje izborni proces.

– Određena biračka mjesta su imala propuste, ali ništa više od toga. Ne postoji niti jedan stvarni pokazatelj da je postojala prevara koja je jednom kandidatu omogućila pobjedu, odnosno drugom poraz. Za mene je važno da su propusti utvrđeni, ali i da se sankcionišu oni koji su odgovorni za to. Sve drugo je u domenu volje naroda koja je prepoznata i priznata – rekla je Cvijanović za Večernji list, izdanje za BiH.

Na pitanje da je navodno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zadnjim izborima u BiH igrao na dvije karte, na SNSD, ali i na opoziciju, Cvijanović je rekla da nije primijetila bilo kakve političke intervencije koje bi značile miješanje u unutrašnje stvari, te preferiranje neke od politika, što je jako mudar pristup prema Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, Vučić se, kroz obavljanje važnih pozicija u Srbiji, postavlja tako da poštuje ono što je dogovor sva tri naroda u BiH.

– To je pokazao više puta, ali isto tako je isticao da ima posebne emocije prema Republici Srpskoj što je sasvim razumljivo. Sve intervencije od Vlade Srbije bile su usmjerene da bi se ovdje ostvario bolji život i da daju doprinos onome što mi ovdje radimo – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome da SAD navodno žele eliminisati Milorada Dodika iz vlasti “jer ga smatraju ruskim igračem a što je posebno opasno sada u vremenu krize u Ukrajini”, Cvijanović je pojasnila da je to jedna nova simpflikacija u moru različitih objašnjenja.

– U dva navrata Milorad Dodik je stavljan na listu sankcionisanih od SAD, a kada vidite obrazloženje ne možete vjerovati da je to “remećenje Dejtonskog sporazuma”, dok se upravo on najsnažnije bori za Dejton. On se protivi njegovim devijacijama. Što se tiče samog Dodika, on je prije svega čovjek Republike Srpske. Djelovanjem je pokazao da treba sarađivati sa svima u svijetu jer mi ovako maleni, koga se ništa zapravo ne pita ne bismo trebali birati stranu prijatelja i neprijatelja. Za mene su neprijatelji samo oni koji vam žele poništiti identitet i onemogućiti konzumiranje prava koja vam je dao Ustav – pojasnila je Cvijanović.

Na pitanje kako doživaljava poruke poput one koja je nedavno zazvonila u javnom prostoru “kako Dodika treba smiriti, umiriti, ukloniti ili ubiti”, Cvijanović je rekla da “kakva god da je ta rečenica bila, problematično je to da smo došli u jednu tešku situaciju u kojoj će se teško izgraditi unutrašnji odnosi”.

Ona je rekla da kako političari moraju biti ozbiljni i odgovorni u istupima tako moraju biti i svi drugi javni djelatnici. (Srna)

Politika

Nina Bukejlović predložila majku za delegata u Vijeće naroda RS

Novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nina Bukejlović predložila je svoju majku Aidu Prešić za delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je listu koju je predložila Bukejlovićeva, a pored njene rođene majke koja je nosilac na listi su još Vedran Sofić, Alma Vidojević i Adnan Isić.

Izbor delegata je na dnevnom redu sutrašnje sjednice NSRS, a da bi Aida Prešić sjela u delegatsku fotelju, biće dovoljno da za nju glasa njena kćerka i novoizabrani poslanik SNSD-a, inače bivša predsjednica Omladine SDS-a.

Portal “Capital” koji je vijest objavio napominje da je “Aida Prešić u dugogodišnjoj vanbračnoj vezi sa predsjednikom dobojskog SNSD-a i nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a i dugogodišnjim gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem”.

Nina Bukejlović nije bila raspoložena da odgovori na pitanje: da li joj je Aida Prešić majka.

“Nemojte me to pitati, ne želim da odgovaram na to ko je kome majka ili otac”, kratko je rekla Bukejlovićeva.

Na pitanje zašto je predložila majku za delegata i da li smatra da je to primjereno, kratko je rekla „doviđenja“ i prekinula razgovor.

Nina Bukejlović je prije četiri godine bila izabrana za narodnog poslanika kao kandidat SDS-a, ali joj je CIK oduzeo mandat zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Naime, utvrđeno je da se Bukejlovićeva na tim izborima izjasnila kao Bošnjakinja, dok se dvije godine ranije kada je izabrana za odbornicu u dobojskoj skupštini izjasnila kao Srpkinja.

Pored toga, treba istaknuti da je aktuelni potpredsjednik dobojske Skupštine Miloš Bukejlović koji se u javnosti spominje kao najozbiljniji kandidat za novog ministra pravde RS donedavno bio muž Nine Bukejlović. Protiv njega je juče Transparensi internešnal BiH podnio prijavu zbog sukoba interesa, jer se nalazi na ukupno šest funkcija.

Posebno interesantno je da i Miloš Bukejlović ima svoju kandidatsku listu. Predvodi je Marko Jorgić, a na njoj su još Mladen Joksimović i Danijela Nikolić.

Kada je riječ o Doboju i novoizabrani poslanik Pokreta za državu Sevlid Hurtić predložio svoju kandidatsku listu za Vijeće naroda RS. Nosilac liste je njegov rođak i donedavni odbornik u skupštini Doboja Amir Hurtić koji je prije nekoliko dana podnio ostavku na odbornički mandat da bi mogao da bude kandidat za Vijeće naroda. I Amiru Hurtiću će za delegatsku fotelju biti dovoljno da za njega glasa samo rođak Sevlid.

Ni najveća opoziciona stranka nije imuna na rodbinske veze, pa je tako nosilac kandidatske liste SDS-a i budući delegat ove stranke Nikola Kovačević, inače šurjak prvog čovjeka SDS-a Milana Miličevića. Za razliku od Prešićeve, Kovačević je dugogodišnji aktivista i funkcioner teslićkog SDS-a.

Pored njih, interesantna je kandidatska lista aktuelnog ministra zdravlja i socijalne zaštite i novoizabranog narodnog poslanika Alena Šeranića koji je za delegata u Vijeću naroda predložio svoju koleginicu i aktuelnu ministarku za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić.

Među nosiocima kandidatskih lista za delegate su i aktuelna predsjednica Vijeća naroda Nada Tešanović (SNSD), dugogodišnji delegat SP-a Živko Marjanac, dosadašnji delegat NDP-a Vojislav Gligić, kao i banjalučki advokat Darko Kremenović koga je predložio lider NPS-a Darko Banjac.

Nosioci lista su i dosadašnji poslanik US Marinko Dragišić, funkcioner SPS-a Dragutin Škrebić, bivši DNS-ov poslanik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, dosadašnji poslanici Ognjen Žmirić iz SNSD-a i Ljubiša Krunić iz PDP-a, zatim dosadašnji potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, dosadašnji poslanik Mijo Perkunić, te bivši poslanik SP-a Zdenka Gojković.

Aktuelna DEMOS-ova ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić za delegata u Vijeću naroda predložila je Dragicu Kovač koja je, što su mnogi već zaboravili, prije Gašićeve bila na čelu ministarstva, ali se povukla poslije svega nekoliko mjeseci.

Nosilac liste i budući delegat je i visoki funkcioner SDA Adil Osmanović, a iz reda ostalih u Vijeće naroda će ponovo Franc Sošnja iz SNSD-a, kao i njegova stranačka kolegica i aktuelni sekretar Vijeća naroda Jovana Čarkić.

Nastavi čitati

Politika

Đajić tvrdi da spasava LJUDSKE ŽIVOTE, Nadam se da ih ne spasavate INDUSTRIJSKIM KISEONIKOM

Kad god zloupotrijedbi položaj Đajić kaže kako spasava ljudske živote – kaže Drinić.

Moram priznati da je teško komentarisati čovjeka koji fotografiše sopstveni urin i pokazuje narodu; koji je više pod šatorom i u SNSD disku opijajući omladinu narodnim parama, nego što je na svom poslu; koji ima više funkcija nego što čovjek u čitavom životu ima prilika da dobije zaposlenje, ali ipak moram odgovoriti direktoru UKC, Vladi Đajiću, jer su i dalje mnoge stvari oko njegove akcije nejasne.

Poručio je ovo narodni poslanik PDP i potpredsjednik GrO PDP Banjaluka, Nebojša Drinić, nakon što je direktor UKC, Vlado Đajić upitao kome može da smeta spasavanje ljudskih života i njegova predavanja?

– Vi ste čovjek koji je od ozbiljne stranke napravio turističku organizaciju plaćajući narodnim parama putovanja, napravili ste noćni klub, Vi ste čovjek koji je ujutro ljekar, preko dana zabavljač, a naveče manadžer u noćnim klubovima i čovjek koji je ozbiljno pobrkao funkcije na UKC i u politici – kategoričan je Drinić.

Pitao je i s kim pomenute klinike na kojima će se obavljati pregledi zakazani u SNSD imaju ugovor.

– Rekli ste da će preglede obavljati klinika sa kojom imate ugovore, pa Vas pitam ko tačno? SNSD kao stranka ili UKC kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, pošto Vi ne šaljete pacijanet iz UKC nego iz SNSD. Zbog ovakvih stvarni, žao mi je što obavljate važne funkcije za naše društvo i degradirate osnovne društvene vrijednosti, ali politički gledano je odlično da postojite jer sami sebe urušavate – kaže Drinić.

– Svaki put kada zloupotrebljavate svoj položaj krijete se iza svoje floskule o spašavanju ljudskih života. A ne kaže da ljudi koji krenu u najmoderniji klinkčki centar u Evoropi moraju da ponesu lijekove, posteljinu i dr. jer tamo ne postoje osnovni uslovi. Niko nema ništa protiv, kako kažete, sapšavanja ljudskih života, nadam se samo da ih više ne spašavate industrijskim kiseonikom – zaključio je on.

Nastavi čitati

Politika

Sutra o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra da razmatra izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu prve posebne sjednice parlamenta Srpske je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Srpske, kao i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika. Sjednica je zakazana za 12.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno