Connect with us

Politika

OPOZICIJA NE ŽELI SUKOB SA NIJEMCIMA: Posebna sjednica Narodne skupštine o agremanu Ambasadoru u BiH

Posebna sjednica Narodne skupštine RS da se davanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu proglasi štetnim po vitalne interese Republike Srpske, nije ni počela, a opozicioni blok u Srpskoj je poručio da ne želi da, kako su istakli, učestvuje u ovoj predstavi za javnost Milorada Dodika koja neće, prema stavu opozicije, donijeti ništa dobro Srpskoj.
Mirko Šarović, predsjednik SDS, izjavio je da je posebna sjednica o oduzimanju agremana njemačkom ambasadoru zakazana, jer se Dodiku čini da on sada treba da promoviše svoju politiku, gde on valjda treba da pokaže da može da ratuje i da se takmiči sa SAD, EU, Njemačkom…

– To će nanijeti veliku štetu Srpskoj i njenim građanima. Ti njegovi lažni obračuni ne treba da koštaju građane, a koštaće sigurno. Izgubićemo odmah 2.000 dozvola koje naše kompanije dobijaju za poslove u Njemačkoj i mogu da povedu radnike i to je velika privilegija koju smo imali. Tu se u pitanje dovodi i vizni režim. Njemačka je naš najvažniji spoljnopolitički partner sa više od milijardu evra obima robne razmjene na godišnjem nivou, stotine naših kompanija posluje tamo, ogroman broj ljudi, njih oko 100.000 – napominje Šarović.

On je poručio Dodiku da umesto sjednice za lažno pokazivanje mišića, treba održati sjednicu za vraćanje novca građanima.

Igor Crnadak, poslanik PDP u NSRS rekao je da je PDP protiv održavanja posebne sjednice parlamenta.
On smatra da Srpska ne treba da ulazi i „direktan sukob sa Njemačkom“ nego treba da bude otvorena, da ima prijatelje i da gradi mostove.

S druge strane, Milorad Dodik, srpski član PBiH, poručio je da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH nije mogao da prihvati.

On je ukazao da zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju RS, i da on, kao legitimni predstavnik RS u PBiH, ne može prihvatiti imenovanje ambasadora za kojeg unaprijed zna da dolazi da sprovodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.

Prema njegovim riječima, spoljna politika Njemačke, naročito od 2021. godine naovamo, upadljivo je usmjerena na antidejtonsko i antiustavno djelovanje. On je istakao da je Njemačka, nažalost, vodeći predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u RS.

– A sve to samo zbog našeg insistiranja na poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je osnova za funkcionisanje i opstanak BiH. Cijeneći moć i snagu Njemačke, izražavam nadu da je ona još dobronameran partner svih naroda koji žive na ovim prostorima, bez selektivnog pristupa i favorizovanja jednih na štetu drugih, pri čemu su ovi „drugi“ gotovo po pravilu uvek Srbi – naveo je Dodik.

NEOPHODNA DVOTREĆINSKA VEĆINA?
KAKO bi se potvrdio Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana PBiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Srpske, potrebno je da 56 poslanika NS RS, odnosno dve trećine poslanika glasa za tu odluku. Bez glasova opozicije i bošnjačkog bloka, Dodik nema dvotrećinsku većinu u NSRS.

Politika

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI Hoće li Šarović i Izetbegović na biro za zapošljavanje ili u penziju?

Bakir Izetbegobić, lider SDA, nakon poraza na izborima ostaje bez posla, što bi značilo da će se njegovo ime naći na birou za zapošljavanje ili u proceduri fonda penzionog osiguranja za sticanje penzije. Ali, nije jedini politički gubitnik na ovim izborima. Tu je i generacija Mirko Šarović.

Ova priča nije od juče. Pričalo se o Bakiru na birou i prije četiri godine, čak ju je i sam lider SDA potencirao u jednoj od izjava, ali nikada se nije prijavio kao nezaposlena osoba.

On vjerovatno ni ove godine, kao ni tada nema namjeru da se prijavi na Biro. Njegov plan je sigurno da ponovo “dobije posao” u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ako SDA dobije tri poslanika kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg.

Tada će Izetbegović umjesto naknade na birou mjesečno zarađivati više od 5.000 KM. Ako SDA ne dobije tri poslanika, Izetbegović će profesionalizovati svoj status predsjednika stranke, te tako biti prijavljen kao zaposlenik SDA. Kolika bi mu plata tada bila, nije poznato.

Ali nije Bakir jedini, tu je i Mirko Šarović. Za razliku od Jelene Trivić koja je do sada obavljala poslove Narodnog poslanika i univerzitetskog profesora, sada joj samo preostaje jedna plata na fakultetu.

Mirko Šarović, kao diplomirani pravnik i političar bez funkcije, osim toga što je predsjednik SDS-a u odbrojavanju, takođe sa svojih 66 godina ispunjava uslove za penziju, ne i za biro.

Kakav će biti rasplet političkih gubitnika pred nama je, ali vjeruje se da će politički veterani ipak stranku iskoristiti kao firmu za pokriće troškova života.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

KAKAV PRIZOR! Borenović priča, u pozadini SNSD poručuje: Pobjeda!

Fotografija govori 1000 riječi. Baš tako je izgledalo tokom govora predsjednika PDP-a Branislava Borenovića jedan od fotoreportera je zabilježio zanimljivu fotografiju.

Naime dok je Borenović držao govor, iza njega je na bilbordu osvanula izborna poruka SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SE OBRATIO NA SKUPU! Ne mogu da podnesem da moj narod zbog političara napušta Republiku Srpsku (UŽIVO)

Prisutnima na skupu obratio se i gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka je slobodan grad. Mi smo dostojanstveni i jedino što želimo jeste istina, makar to bio samo edan posto mi ćemo učiniti da to bude 100 posto, rekao je Stanivuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno