Connect with us

Politika

„OPRAVDANO POSTOJANJE CENTRA ZA OBUKU“ Lukač poručio da MUP brine o stabilosnosti građana

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je opravdano postojanje Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ u Zalužanima kod Banjaluke, jer je odškolovano 3.000 mladih pripadnika MUP-a.

Lukač je naglasio da će MUP nastaviti da ulaže u obuku novih generacija, a tome će služiti i novi objekat koji će u Centru biti danas otvoren.
– Već smo postavili temlje za objekat Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srpske. To je sve urađeno zahvaljujući vlastima Republike Srpske s ciljem bezbjednosti građana – rekao je Lukač na potpisivanju ugovora sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu /SAJ/.

On je čestitao pripadnicima MUP-a 30 godina postojanja i krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila.
– Ovo je naših prvih 30 godina. Možemo reći da je Republika Srpska čvrsta i stabilna i da MUP brine o bezbjednosti građana – naglasio je Lukač.
Potpisivanju ugovora povodom krsne slave MUP-a Svetog arhangela Mihaila prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništa BiH Željka Cvijanović, direktor Policije Siniša Kostrešević, te zvanice iz javnog i društvenog života.

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno