Connect with us

Društvo

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Ukoliko vlast u Srpskoj do kraja dovede namjeru da kriminalizuje klevetu i uvredu, optužene za ova krivična djela doslovno očekuje golgota jer će, između ostalog, morati pripremiti novac za angažovanje advokata, ali i otpisati mogućnost zaposlenja u brojnim ustanovama koje ne zapošljavaju one protiv kojih se vodi krivični postupak.

Sporni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, podsjetimo, propisuje visoke kazne, koje za klevetu dostižu i cifru do 120.000 KM. To, međutim, nije jedini problem.

“Građani moraju biti svjesni činjenice da status optuženog u krivičnom postupku nije isti kao status tuženog u parničnom postupku”, ističe u izjavi za “Nezavisne novine” advokatica Jovana Kisin Zagajac.

Prema njenim riječima, po potvrđivanju optužnice optuženi više neće moći dobiti uvjerenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, što je često potrebno radi zaposlenja.

“Ukoliko je optuženi u radnom odnosu to može dovesti do suspenzije ili disciplinskog postupka, pa čak i do raskida radnog odnosa, u zavisnosti od vrste radnog odnosa. U slučaju ispunjenja određenih zakonskih uslova, kao što su strah od bjekstva ili uticaja na svjedoke, sud može odrediti i pritvor optuženom dok traje postupak. Svakako se preporučuje i angažovanje branioca iz reda advokata, što optuženog može koštati nekoliko hiljada KM”, kaže ona.

Dodaje da se, u slučaju osuđujuće presude, ta presuda bilježi u kaznenu evidenciju pa shodno tome izvjesno vrijeme osuđeni neće moći dobiti uvjerenje da nije krivično kažnjavan, što je takođe uslov za mnoga radna mjesta.

“U slučaju nemogućnosti plaćanja novčane kazne u datom roku, sud će novčanu kaznu pretvoriti u kaznu zatvora koja može ići do dvije godine”, ističe advokatica.

I Dragan Todorović, rukovodilac Pravnog odjeljenja u Banjalučkom centru za ljudska prava, ističe da su velike razlike između građanske parnice koja se, po trenutno važećem Zakonu o zaštiti od klevete, pokretala tužbom za naknadu štete nanesene ugledu fizičkog ili pravnog lica, i krivičnog postupka koji bi bio pokretan u istom slučaju ukoliko predložene izmjene krivičnog zakonodavstva u pogledu uvrede i klevete stupe na snagu.

“Prije svega, naknade štete koje su sudovi određivali u slučajevima kada je utvrđena građanska odgovornost za štetu nanesenu ugledu fizičkog ili pravnog lica su, u pravilu, bivale značajno niže u odnosu na predložene sankcije u slučaju da se utvrdi postojanje krivične odgovornosti za istu stvar. Takođe, karakter tih sporova ima različite posljedice po učesnike jer učesnici građanske parnice nemaju status optuženog, dok će to biti slučaj s onima protiv kojih se bude vodio krivični postupak za uvredu ili klevetu”, kaže Todorović za “Nezavisne novine”.

U praksi to, dodaje, znači da ta lica neće biti u prilici da, na primjer, dobiju uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, a u pitanju je dokument koji često zatreba građanima u različitim situacijama.

“Slično tome, u slučaju da budu pravosnažno osuđeni za učinjeno krivično djelo uvreda ili kleveta, ta činjenica se upisuje u kaznenu evidenciju i u tom slučaju je nemoguće dobiti tzv. uvjerenje o neosuđivanosti, što ima čitav niz posljedica po pojedinca i može dovesti do otežanog ili potpuno onemogućenog ostvarivanja određenih prava, koja bi, u slučaju da se za isto djelo vodila građanska parnica, pojedinac mogao ostvariti bez poteškoća”, kaže Todorović.

Da će ovakvo zakonsko rješenje, ako bude u ovom obliku usvojeno, biti prepreka mnogim optuženima za zaposlenje slaže se i Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

“Zakon će predstavljati veliki problem kako građanima, tako i sindikalnim predstavnicima. Može bilo ko da nas sutra tuži za uvredu. A pritom, vođenje krivičnog postupka onemogućava bilo kome da dobije potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak. To predstavlja ozbiljne probleme svima onima koji dođu u takvu situaciju, a budu željeli da konkurišu za neki posao, imenovanje itd”, rekao je Marić za “Nezavisne novine”.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno