Connect with us

Društvo

ORUŽANE SNAGE BIH: Manjak ljudi pomjera starosnu granicu

Sve očigledniji problemi s popunjavanjem redova u Oružanim snagama (OS) BiH natjerali su nadležne u resoru odbrane na zajedničkom nivou vlasti da promijene pravila pristupanja službi te pomjere starosnu granicu u nadi da će promijeniti stanje u kasarnama.

Savjet ministara BiH je, naime, na posljednjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH, kojim predviđa lakši prijem u službu, jednostavnije upravljanje karijerom vojnih osoba, a stav je da će na taj način doprinijeti boljoj kadrovskoj popunjenosti.

Izmjene i dopune zakona su, kako je potvrđeno za “Glas Srpske”, fokusirane na redefiniranje pojma obuke za prijem, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

– Cilj je osigurati veći interes mladih osoba za prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja. Na ovaj način osigurao bi se kontinuitet operativne sposobnosti te pravovremeno i potpuno izvršenje misije OS u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, tim prije što im nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba, odnosno 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika – otkriveno je u prijedlogu zakona koji je u posjedu “Glasa Srpske”.

U tom dokumentu je, između ostalog, navedeno da je u proteklom periodu obezbijeđeno više od 67 odsto personala u OS. U brojkama to znači da su 6.732 lica primljena u službu od 2008. do 2021. godine, a istovremeno je prestala služba za 6.774 vojna lica, od toga na lični zahtjev 1.763 prije zakonskog kraja službe.

Uz to, do 2025. godine očekuje se prekid službe kod 3.546 profesionalnih vojnih lica, među kojima su oficiri, podoficiri i vojnici.

– Evidentan je, u procesu prijema, očigledan pad interesovanja kandidata za službu u OS BiH prema postojećim zakonskim rješenjima. U 2012. godini broj prijavljenih kandidata na oglas za 300 vojničkih mjesta bio je 6.610, dok je 2021. godine za isti broj mjesta prijavljenih bilo 1.007 kandidata – navedeno je u tom dokumentu koji je potpisao sada već bivši ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

O kadrovskim “prazninama” u OS BiH nedavno je za “Glas Srpske” govorio i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, otkrivajući detalje iz izvještaja o radu za 2022. godinu, koji još nije razmatran u Parlamentu BiH. Tada je ocijenio da stanje nije zadovoljavajuće jer je, prije svega, očigledan odliv profesionalnih vojnih lica i manjak materijalno-tehničkih sredstava.

– Nedostaje ljudi, ne bih da otkrivam sve, ali u jednoj brigadi nedostaje 150 osoba. Sve je to povezano s odlivom, odlaskom profesionalnih vojnih lica iz službe – rekao je Šiljegović govoreći o podacima koje je dobio tokom prošlogodišnjih obilazaka lokacija na kojima su smještena vojna lica.

Iz resora odbrane su poručili da novi zakon neće dovesti do prekoračenja odobrenog broja osoba u sistemu odbrane, a to je 10.011, niti većih troškova.

Skraćeni postupak

Ministarstvo odbrane BiH će, kako je potvrđeno, izmjene i dopune Zakona o službi u OS dostaviti Parlamentu na razmatranje po skraćenoj proceduri usvajanja. Dokument bi trebalo da prečešlja i parlamentarna zajednička komisija za odbranu i bezbjednost nakon formiranja.

Glas Srpske

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno