Connect with us

Svijet

OŠTAR PROTEST KINE zbog posjete njemačke ministarke Tajvanu

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin danas je izjavio da bi Njemačka trebalo da ”odmah prestane da se povezuje i sarađuje sa separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana, odmah prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana i odmah prestane da koristi pitanje Tajvana za mješanje u unutrašnje stvari Kine”, i dodao da je to ministarstvo uložilo snažan protest Nemačkoj zbog tog ”podlog ponašanja”.

Ranije danas njemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger izjavila je nakon potpisivanja sporazuma tehnološkoj saradnji sa ministrom tajvanskog Nacionalnog savjeta za nauku i tehnologiju Vu Tsung-Tsongom da je ”izuzetno važno za moje ministarstvo i mene da promovišemo saradnju sa partnerima i istomišljenjicima”, prenosi Rojters.

”Ovaj aranžman se zalaže za unapređenje saradnje na osnovu demokratskih vrijednosti, transparentnosti, otvorenosti, reciprociteta i naučne slobode, da spomenemo samo neke stvari. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam prvi ministar na čelu specijalizovanog vladinog odjeljenja koji je posjetio Tajvan u poslednjih 26 godina”, rekla je Štark-Vacinger i dodala da je Tajvan, ”sa svojim odličnim istraživačkim institucijama”, veoma cijenjen partner.

Izvor Rojtersa u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova naveo je da je Berlin primio na znanje kinesku reakciju, ali da je putovanje Štark-Vacingerove bilo u skladu sa politikom ”jedne Kine”, prema kojoj je Tajvan neotuđivi dio Kine.

Njemačka, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, iako ima de fakto ambasadu u Tajpeju, navodi agencija.

Odstupajući od politike bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, vlada Olafa Šolca razvija novu strategiju za smanjenje zavisnosti od Kine, koja je do sada bila vitalno izvozno tržište za njemačku robu.

Kina posmatra Tajvan kao sopstvenu teritoriju i pojačala je vojni, politički i ekonomski pritisak kako bi to naglasila, ocjenjuje Rojters.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno