Connect with us

Hronika

OSUĐEN ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA Bivšem ministru policije u Vladi Tuzlanskog kantona dvije godine zatvora

Opštinski sud Tuzla je u ponovljenom prvostepenom postupku osudio bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića (56) na dvije godine zatvora i izrekao mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije BiH u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Brkić je osuđen zbog produženog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, počinjenog u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Kantonalni sud Tuzla je ranije djelimično uvažio žalbu branioca optuženog, ukinuo prvostepenu presudu Opšinskog suda Tuzla koja je i tada bila ista, i vratio ovom sudu predmet na ponovno odlučivanje.

Brkić se optužnicom tereti da je svjestan da koristi svoj službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u od avgusta 2019. do februara 2020. godine, više puta protivzakonito posredovao i uticao na tadašnjeg direktora a kasnije i vršioca dužnosti v.d. direktora Uprave policije ovog kantona, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli, a u vezi internog preraspoređivanja većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u Tuzlanskog kantona.

On je to radio iako je znao da, u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje o radnim pravima policijskih službenika.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Brkić je optužen i da je u maju 2020. godine uputio Vladi Tuzlanskog kantona prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije, iako je znao da ne zadovoljava uslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, jer mu u mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uslova za starosnu penziju.

Bez obzira na takva saznanja, nastavio je da insistira na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je, kao ovlašteni predlagač, na vanrednoj sjedici Vlade Tuzlanskog kantona obrazložio svoj pismeni prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterijum.

Brkić je, održavajući članove Vlade u zabludi, jer su imenovali takvog kandidata za direktora Uprave, toj osobi pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plate i doprinosa na platu.

Hronika

Još jedna nesreća na pješačkom prelazu: Autobus usmrtio ženu

Prema izjavama svjedoka ovoga događaja, nju je usmrtio autobus koji je u tom trenutku s glavnog puta skretao na autobusko stajalište, a u trenutku nesreće žena se nalazila na pješačkom prelazu.

“U jednom trenutku začuo se udarac i autobus je iznenada zakočio. Dogodilo se to već kada smo došli i putnici se već spremali za izlazak iz autobusa. Tada smo vidjeli da žena nepomično leži pored desnog točka”, rekao nam je jedan od putnika.

U ovom trenutku nije poznato kako je došlo do ovog nemilog događa, a trenutno je u toku policijski uviđaj pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca.

Kako saznajemo, autobus je u Sanski Most stigao redovnom putničkom linijom iz Slovenije.

 

Nastavi čitati

Hronika

PIJAN SJEO ZA VOLAN pa napravio DVIJE saobraćajke u Banjaluci

Vozač “kedija” B. Š. uhapšen je zbog sumnje da je pijan izazvao dvije saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom.

Očevidac jedne od nesreća ispričao je da je vozilo „mercedes“ dolazio iz pravca Venecija mosta, te da je na semaforu htjelo da skrene desno prema Ugostiteljskoj školi.
– Prilikom skretanja, na „mercedes“ je naletio „kedi“, te ga je udario u prednji lijevi branik. Nakon toga, vozač „kedija“ zaobišao je „mercedes“ i pobjegao sa mjesta nesreće – rekao je očevidac.
U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam ovu informaciju i naveli da je do nesreće došlo juče oko 23 časa na ukrštanju ulica Majke Jugovića i Bulevara Vojvode Stepe Stepanovića.

– Policiji je prijavljeno da je došlo do nesreće i da su učestvovali vozilo „mercedes“ i tada nepoznato drugo vozilo – saopšteno je iz policije, te dodaju da je ubrzo nakon ove prijave stigla još jedna.

– U ulici Mirka Kovačevića došlo je do još jedne nesreće u kojoj je učestvovalo isto vozilo „kedi“ udarilo u parkirano vozilo – saopšteno je iz policije.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Hronika

ZBOG BRUTALNOG PREMLAĆIVANJA OFICIRA uhapšena trojica! Sa teškim povredama prebačen na UKC

Zbog brutalnog premlaćivanja oficira, jutros u banjalučkom kafiću “Pi”, policija je u banjaluci uhapsila tri osobe.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su osumnjičeni M.T, N.K. i M.P. uhapšeni nakon zaprimljene prijave.

– Nadležnoj policijskoj stanici, jutros oko 10.15, prijavljeno je da su u ugostiteljskom objektu u Banjaluci, tri nepoznata muška lica nakon verbalne rasprave, fizički napala oštećeno lice koje je zadobilo tjelesne povrede. Oštećenom je ukazana ljekarska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske- naveli su iz PU Banjaluka.

Uhapšeni su podvgrnuti alkotestiranju tokom kojeg je utvđeno da su sva trojica nasilnika bila pod uticajem alkohola.

Kako dodaju izvori Nezavisnih, napadači su ga tukli žrtvu čak i dok je brisao krv u toaletu.

– Tukli su ga metalnim ključem. Izgubio je svijest – kažu izvori Nezavisnih.

Tokom napada povrijeđena je i konobarica u lokalu “Pi” koju je jedan od napadača ugrizao za šaku.

O brutalnom napadu obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i toku je obavljanje uviđaja na licu mjesta.

Nezavisne/Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno