Connect with us

Zdravlje

OVAJ VITAMIN je ključan u prevenciji razvoja demencije

Nova opsežna studija pokazala je da su kod osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego kod onih koje ih ne uzimaju, objavljeno je u stručnom časopisu “Alzheimer\’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring”.
Istraživanjem, koje su naučnici sproveli u Britaniji i Kanadi, obuhvaćeno je 12.400 ispitanika koji su prosječno imali 71 godinu. Ustanovljeno je da su svi ispitanici na početku studije bili zdravi i da nisu patili od demencije.

Oko 4.600 ili 37 posto ih je izjavilo da uzimaju suplemente vitamina D, što je uključivalo kombinaciju kalcijuma i vitamina D, kolekalciferola (vitamin D3) i ergokalciferola (D2). Deset godina od početka istraživanja demencija se razvila kod gotovo 2.670 učesnika studije.

Od pacijenata sa demencijom, samo je njih 679 ili 25 posto uzimalo dodatke vitamina D, a njih 75 posto ili 2.000 nije ih uzimalo. Ustanovljeno je da je u grupi ispitanika koji su uzimali dodatke vitamina D evidentirano 40 posto manje dijagnoza demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

“Studija je pokazala da bi raniji početak uzimanja suplemenata vitamina D mogao biti posebno koristan jer bi spriječio kognitivno propadanje”, rekao je Zahinor Ismail, profesor na Univerzitetu u Kalgariju i glavni autor studije.

Zanimljivo je i to da je istraživanjem otkriveno kako su dodaci vitamina D više koristili određenim podskupinama ispitanika studije: ženama, osobama s normalnim kognitivnim sposobnostima za razliku od osoba kojima je već dijagnostifikovano blago kognitivno oštećenje i osobama koje nisu nosioci gena APOE-e4.

Naučnici su pojasnili da otprilike 40 do 65 posto obolelih od demencije nosi ovaj gen, a on je povezan sa regulacijom metabolizma lipida i povećava rizik od razvoja bolesti. Istraživači veruju da nosilac ovog gena apsorbuju vitamin D iz crijeva, što potencijalno može negativno da utiče na učinkovitost dodataka ishrani.

“Sprečavanje razvoja demencije od ključnog je značaja s obzirom na sve veći broj oboljelih”, rekao je Bajron Kris, koautor studije i predavač na Univerzitetu Exeter.

U nekim zemljama, u kojima su u zimskim mjesecima ljudi rjeđe izloženi sunčevoj svjetlosti, preporučuje se uzimanje vitamina D, a jedini način da saznate da li vam ovaj vitamin fali je analiza krvi.

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno