Connect with us

Svijet

OVO JE NOVI PLAN EU za zabranu dizelaša i benzinaca

Evropska komisija predložila je da se dozvoli prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i poslije 2035. godine, ako su u pitanju klimatski neutralna e-goriva.

Popuštajući pritiscima Njemačke, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla da budu među onima koja su dozvoljena poslije 2035. godine, pod uslovom da nova tehnološka rešenja spriječe njihovu vožnju ako se koriste druga goriva osim ekoloških, proizilazi iz prijedloga Komisije upućenog nemačkom Ministarstvu saobraćaja.

U ponedjeljak je rečeno da razgovori sa Komisijom o planiranoj zabrani novih automobila sa SUS motorima od 2035. napreduju, ali da ne može da kaže kada će biti postignut dogovor, prenosi Rojters.

Protivljenje Njemačke
Posle višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i zemlje članice Evropske unije prošle godine su se složile sa zakonom koji bi onemogućio prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Ali Njemačka je najavila svoje protivljenje u posljjednjem trenutku ovog meseca, zahtijevajući da se nakon tog datuma dozvoli prodaja novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, ako se kreću na e-goriva.

Francuska ministarka za evropska pitanja odbacila je njemačko protivljenje zakonu i rekla da bi trebalo da se pridržavaju ranijeg sporazuma.

“Moramo da se držimo onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci naći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministarka Lorens Bun novinarima u Briselu.

Nije ostalo mnogo vremena
Komisija ima malo manevarskog prostora da postigne dogovor pošto je Evropski parlament rekao da neće ponovo otvarati konačni tekst dogovoren prošle godine. A do evropskih izbora sljedeće godine ostalo je još jako malo vremena.

“Ne možemo čak ni da priuštimo da budemo dovedeni u vremenski škripac, jer to pitanje nismo ostavljali otvorenim mjesecima”, rekao je ranije nemački ministar saobraćaja Folker Vising, tvrdeći da je Komisija trebalo da riješi to pitanje prošlog ljeta.

Nisu prihvaćeni ni prijedlozi da se formira radna grupa koja će razmotriti opcije e-goriva i dogovoriti se da se zakon ponovo preispita 2026. godine, što je uobičajena praksa za zakone EU.

Francuska nije zainteresovana za promjenu mjere, za čije je postizanje dogovora bilo potrebno skoro dvije godine teških pregovora i koji su finalizovani tokom francuskog predsjedavanja Savjetom EU prošle godine.

Odlaganje plana “nije ekonomski koherentno, industrijski je opasno, nije u našem nacionalnom interesu, nije u interesu naših nacionalnih proizvođača i, prije svega, nije u interesu planete”, rekli su Francuzi.

Francuska se u sporu slaže sa drugim zemljama koje podržavaju cilj čistih automobila od 2035. godine, kao što su Španija, Belgija, Švedska, Danska, Irska i Holandija.

Spor podriva napore Evrope da bude globalni lider u smanjenju emisije gasova staklene bašte i rizikuje da se prelije u šire debate o odnosu snaga u evropskoj politici, prenosi B92.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno