Connect with us

Hronika

OVO NEMA NIGDJE! Svjedok na suđenju u aferi “korona ugovori” “CIJENA MASKI OD 6,90 KM bila prihvatljiva”

Dragan Obradović, svjedok Republičkog javnog tužilaštva, rekao je na suđenju Branislavu Zeljkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i ostalim optuženima za “korona ugovore”, da je medicinska zaštitna oprema u pandemijskom periodu bila hitno potrebna te da su maske uzimane u onim količinama koliko ih je god bilo na tržištu.
“Pri nabavci prvi aspekt nije bila cijena, već da se roba nabavi. Roba nam je bila hitno potrebna, a nije je bilo”, rekao je u Okružnom sudu u Banjaluci Obradović, koji je bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu i predsjednik Komisije za nabavke.

Obradović je naveo da je cijena maski od 6,90 KM u to vrijeme bila prihvatljiva. Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, sumnja se da su maske, čija je nabavna vrijednost 0,36 KM, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Obradović se prisjetio da je stanje na tržištu kada je u pitanju nabavka medicinske opreme bilo jako loše. Istakao je da je pregledao dokumentaciju koja se odnosi na nabavku medicinske opreme u kojoj je učestvovao, te da je ne bi ni potpisao da je smatrao da je nešto nezakonito.

Obradović je, između ostalog, potvrdio da je tokom ranijeg ispitivanja u Tužilaštvo dostavio dokumentaciju koja se odnosi na ove nabavke.

Obradović je istakao i da Institut nikada nije imao službu za javne nabavke, ali su nabavke ipak sprovođene.

Inače, tokom suđenja je Dragan Uletilović, predsjednik Sudskog vijeća, odbacio prigovore odbrane. Odbrana je ukazivala na, kako tvrde, nezakonitost dokaza koji se odnose na tendersku dokumentaciju jer je riječ i o ovjerenim kopijama kopija.

Uletilović je, međutim, prihvatio da u dokaze uvrsti nekoliko dokumenata koji su ovjerene kopije kopija. Odbrana se tome ranije protivila jer smatra da to ne može da bude dokaz.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević istakla je da su svi dokumenti pribavljeni na zakonit način, a kopije su ovjerene.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno