Connect with us

Politika

OVO SE ČEKALO! Dodik: Za dvadesetak dana nova Vlada Srpske sa mnogo novih lica

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će u narednih 20-ak dana biti izabrana nova Vlada Republike Srpske, u kojoj će, kako je rekao, biti znatan broj novih lica.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da će se iduće sedmice sastati sa koalicionim partnerima koji će biti uključeni u vlast shodno njihovim izbornim rezultatima.

“Želimo da obezbijedimo većinu za Dom naroda na nivou BiH, od četiri, i da obezbijedimo dvotrećinsku većinu da zaštitimo Željku Cvijanović u Predsjedništvu BiH od očigledno uzurpatorske pozicije koju već spremaju druga dva člana Predsjedništva”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

U vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da to sigurno neće ići brzo i da je poznato da se strukture vlasti na zajedničkom nivou veoma teško formiraju.

“Nemam povjerenja u te institucije, ne vjeruje da će se to završiti do marta-aprila, a vjerujem i duže”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.

“Mi ćemo ući sa onima koji će prije nego što uđemo u strukture vlasti prihvatiti da se deblokiraju projekti u Republici Srpskoju vezi sa gasovodom, aerodromom u Trebinju, Hidroelektrane `Buk Bijela`”, naglasio je Dodik.

On je dodao da to nije nikakvo uslovljavanje te da je to bilo nepotrebno zaustavljeno u ranijem periodu.

Prvo će, kako je rekao, SNSD imati sastanak sa HDZ-om BiH i dogovoriti sve stvari.

Dodik je naglasio da SNSD podržava da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz hrvatskog naroda, prije svega iz HDZ-a BiH, i da će u tom pogledu podržati bilo koji prijedlog koji dođe iz HDZ-a.

“Mi ćemo preferirati Ministarstvo finansija i još tri, jer ukupno četiri pripadaju Republici Srpskoj. Dogovorićemo sa partnerima koje bi to bilo, moguće Ministarstvo za ekonomske odnose. U svakom slučaju, nama sada pripada Ministarstvo inostranih poslova jer je sada bio kadar iz SDA, musliman, pošto mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara dobijaju Hrvati, oni ne bi mogli da imaju i ministra inostranih poslova”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da trenutno radi na obezbjeđivanju podrške za četiri delegata u Dom naroda iz SNSD-a i da mu za to nedostaje još jedan glas.

“Činjenica da je Željka Cvijanović u Predsjedništvu BiH, da ćemo imati četiri delegata, imamo najveći broj odbornika iz Republike Srpske – 14, osam u bloku – šest naših ima Ujedinjena Srpska i Demos, to govori da su brojevi i programi na našoj strani”, dodao je on.

On je naglasio da će osnovna politika SNSD-a biti vraćanje na scenu Ustava BiH.

“Naša osnovna politika će biti – vratite Ustav BiH na scenu i mi ćemo u njoj ostati, ukoliko to nećete, vidjećete da ćemo otići. To će biti naš pristup jer mi ne želimo da budemo u zemlji u kojoj se krši Ustav”, dodao je Dodik.

Dodik je najavio da će ovih dana pisati bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, za kojeg očekuje da će dobiti ove godine izbore za Predstavnički dom i da će se vratiti na mjesto predsjednika Amerike.

“Želim da obezbijedim kontakt koji će osigurati stabilnu poziciju Srpske”, dodao je Dodik.

On je rekao da aktuelni američki ambasador i Ambasada SAD u BiH lažu jer ne postoji vlada na nivou BiH, već Savjet ministara.

“Ne postoji vlada BiH, oni hoće da tu laž etabliraju kao činjenicu, to nije tako”, istakao je Dodik.

On je naveo da šef delegacije EU u BiH Johan Satler “koji mlatara vladavinom prava, sve čini da sruši vladavinu prava u BiH”, napominjući da je činjenica da podržavaju nepravno izabranog Kristijana Šmita i mnogo drugih stvari.

“Ako hoće bilo kakav napredak ovdje u BiH, moraju nas prihvatiti kao partnere”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da nije bilo saglasnosti za istup na sjednici Savjeta bezbjednosti ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, koji je “ispao korisni idiot”.

“Idiot je ispao zato što nije govorio o tome da su visoki predstavnici u BiH i ranije kršili zakone nego je samo preferirao ovo oko muslimana što je njima važno, a koristan je bio zato što je nešto i rekao tamo”, dodao je Dodik.

Glas Srpske

Politika

Varhelji sa članovima Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva BiH sastaće se danas u Sarajevu sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Iz Varheljijevog kabineta Srni je ranije potvrđeno, da će evropski komesar tokom dvodnevne posjete razgovarati sa zvaničnicima BiH o reformama i narednim koracima na evropskom putu BiH.

Varheljijeva posjeta odvija se u trenutku važnom za put BiH ka Uniji nakon preporuke Evropske komisije za dodjelu kandidatskog statusa.

Dodjeljivanje BiH statusa kandidata EU već duže vrijeme se najavljuje, ali se često previdi činjenica da će to biti uslovljeno strogim zahtjevima, kao i novim pritiscima na Republiku Srpsku da odustane od svoje ustavne pozicije, poruke su iz Srpske, dan uoči sastanka.

Nastavi čitati

Politika

IZBORNI SISTEM U BIH Jesu li skeneri rješenje za izbornu reformu?

Iako se svi stručnjaci za izborno zakonodavstvo slažu da su potrebna poboljšanja izbornog sistema u BiH, ne postoji saglasnost o nivou, dubini i načinu na koji bi te promjene trebalo provesti.

Vehid Šehić i Branko Petrić, dva bivša predsjednika Centralne izborne komisije BiH, imaju dijametralno suprotne stavove o vrsti i obimu reformi koje treba provesti.

Šehić ističe da je krajnje vrijeme da se u izborni sistem uvedu skeneri za identifikaciju birača i skeneri za skeniranje glasačkih listića. Kaže da je uvjeren da će naredne izbore pratiti još veća apstinencija ako ne dođe do tehničkih poboljšanja, jer smatra da u javnosti postoji nepovjerenje u trenutni sistem.

Petrić, pak, kaže da bi skeneri i slična tehnologija na način kako se zagovara u Sarajevu bili besmisleni jer je, kako on ističe, izborni sistem trenutno previše komplikovan, a to se, smatra on, ne može riješiti skenerima, već dubljom reformom. On smatra da je postojeći Izborni zakon BiH mijenjan u mnogo navrata i da je zbog svih tih izmjena i intervencija visokih predstavnika izgubio smisao jer postoji mnogo nedorečenih i kontradiktornih rješenja. Kako on smatra, Izborni zakon krši entitetske ustave i stvorio je konfuziju.

Prema njegovom mišljenju, potrebno bi bilo donijeti novi izborni zakon na nivou BiH koji bi se ticao nivoa koji se biraju na nivou države, dok bi novi entitetski izborni zakoni regulisali izbore na tim nivoima vlasti.

Ja sam bio na izborima u Južnoj Koreji, Maleziji, Norveškoj, Indoneziji, Meksiku, Rusiji, Albaniji, Bugarskoj, a nigdje nisam vidio ovo što se ovdje kod nas priča. Fotografisanje 13 miliona listića neće ništa riješiti. Opet to neko mora brojati”, kaže on.

Petrić ističe da bi najbolje poboljšanje bilo pojednostavljenje izbornog sistema, kroz ukidanje otvorenih lista i smanjenje glasačkih listića.

“Najviše se ‘brlja’ na ovim listama. Nikakav skener ne može progutati tu listu. Sve veće od formata A4 nema nigdje na svijetu, a kod nas je format A1+. Ne postoji skener kroz koji bi se mogao provući taj list. Ne postoji način da se tehnički unaprijedi izborni proces bez pojednostavljenja”, smatra on.

Šehić, s druge strane, smatra da bi tehnička poboljšanja, ali i ispunjavanje međunarodnih obaveza morali biti prvi prioritet novih vlasti nakon uspostavljanja parlamenta BiH.

“Nas čeka obaveza po odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Ja se nadam da će političari pokazati visok stepen odgovornosti i konačno ispuniti obaveze iz 2002. godine kada smo primljeni u Vijeće Evrope, a nismo ispunili obaveze koje smo tada prihvatili”, kaže on.

Šehić, osim toga, kaže da bi predstojeća odluka Ustavnog suda BiH o izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit koga RS ne priznaje trebalo da zaštiti ustavnost svih zakona i nametnutih rješenja.

“Teško je pretpostaviti kakva će biti odluka jer je bilo i iznenađujućih odluka u prošlosti. Ja pripadam onima koji poštuju odluke ustavnih i drugih sudova, sviđale se one meni ili ne”, kaže on.

Podsjećanja radi, Šmit je nametnuo dio tehničkih rješenja, a nametnuo je i rješenja za Dom naroda Parlamenta FBiH, za koja Bošnjaci smatraju da idu naruku Hrvatima.

Nastavi čitati

Politika

Ključna sedmica u postizbornom periodu u BiH NEMA NEMOGUĆIH KOMBINACIJA

Ko će u vlast, a ko u opozicione redove na nivou BiH moglo bi da bude poznato do kraja sedmice u kojoj bi trebalo da budu stavljeni potpisi na dosadašnje postizborne međustranačke dogovore te održana konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a na dnevnom redu je izbor predsjedavajućeg i njegovih zamjenika što će, takođe, mnogo toga otkriti.

Sjednica je zakazana za četvrtak, a SNSD i HDZ BiH su, prema rezultatima i dogovorima, sigurni partneri i imaju čak i mogućnost da biraju partnere iz bošnjačkog bloka. Sve je izvjesnije da bi to mogla biti “osmorka” odnosno grupacija okupljena oko SDP-a BiH čiji je kandidat Denis Bećirović zasjeo u fotelju člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, nakon što je pobijedio na izborima lidera SDA Bakira Izetbegovića u trci za to mjesto, ali je SDA kao stranka i poslije ovog izbornog ciklusa najjača bošnjačka partija po broju osvojenih mandata u Parlamentu BiH i u FBiH.

Grupa oko SDP-a, ipak, u vlasti ne želi da vidi SDA, pozvali su DF Željka Komšića koji je reizabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok su sa HDZ-om na korak do konačnog dogovora. Za sutra je najavljeno da će predsjednik HDZ-a Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić, u ime svih partija bloka, potpisati dokument “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti do 2026. godine”. Međutim, ostaje pitanje kako će i da li će zajednički jezik pronaći HDZ i DF jer Komšić, kao član Predsjedništva BiH, treba u procesu formiranja vlasti, odnosno Savjeta ministara dati saglasnost za izbor mandatara za sastav novog saziva, a prema nepisanom pravilu to bi trebalo da bude upravo kadar HDZ-a.

Veliku ulogu imaće i rasplet u Domu naroda u federalnom parlamentu jer će, kako ističu analitičari, legalan predstavnik naroda biti onaj ko u tamošnjem Klubu Bošnjaka bude imao 13 delegata.

S ključnim predstavnicima SDP-a i HDZ-a BiH nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali u SDA vjeruju da ništa nije gotovo te se ne mire s tim da bi u ovom mandatu mogli biti opozicija. To je juče jasno podvukao Izetbegović koji je za federalne medije rekao da je SDA pobjednik izbora i da ima obavezu da zastupa najbrojniju grupu birača, te da su i ranije ponude za SDP i DF koje su još na stolu.

– Ako najjaču stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspe i presloži na ispravan način – rekao je Izetbegović i dodao da će sa Čovićem razgovarati kada bude okončan izbor delegata u federalni Dom naroda.

Smatra da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP i DF bio najbolji odgovor na politike SNSD-a i HDZ-a.

Politički analitičar Pejo Gašparević ne isključuje mogućnost da u svemu može biti pozadinskih signala iz OHR-a da bude formirana kakva-takva vlast, a za “Glas” kaže da je moguće i da prorade političke nesuglasice među domaćim akterima koje su trenutno možda nevidljive javnosti.

– U BiH i ovaj put kao i nakon ranijih izbora, sve je moguće i očekivano – rekao je Gašparević.

I on ne krije da je SDA bliže opoziciji, ali da to nije kraj za njih jer je to velika stranka koja se neće miriti sa nikakvom marginalizacijom, a uz to, ne treba zaboraviti da ima veliku podršku Turske i njenog predsjednika.

Ističući da ne vjeruje u pomirenje DF-a i HDZ-a BiH, dodaje kako je moguće da se pod pritiskom međunarodne zajednice dogodi “kadrovska kombinatorika” koja bi potisnula nesuglasice između te dvije partije.

Dio vlasti na nivou BiH bi i opozicione stranke u Srpskoj, čije će se delegacije danas, prema najavama, sastati sa predstavnicima SDP-a. Delegati

O vlasti na nivou BiH pričaće se u srijedu i u Narodnoj skupštini Srpske jer je tema prve posebne sjednice izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. SNSD želi četiri predstavnika od pet, koliko ih bira republički parlament, a opozicija da ih spriječi u tome. Kandidata ima i Pokret za državu.

Nastavi čitati

Aktuleno