Connect with us

Svijet

OVO ZANIMA MNOGE! Šta jede Vladimir Putin

Vladimir Putin je oduvijek bio misterija. Osim poznatih činjenica o njemu, o pravom Putinu se malo toga zna. To se odnosi i na njegove navike u ishrani. Međutim, pojedini izvori su bili dovoljno hrabri da otkriju sitne pikanterije iz njegovog privatnog života.

Ležerno jutro
Općpoznata činjenica je da svaki svjetski moćnik ima svog degustatora hrane. Hitler je to radio, rimski carevi su to radili i samim tim ne čudi, što i Putin ima nekoga ko prije njega isprobava i testira njegovu hranu, piše Nova.rs.

Doručak – Bez obzira na mačo držanje i fotografije na konju bez majice, on svoj dan zaista počinje prilično ležerno. Na meniju obično bude veliki omlet ili činija kaše, sa prepeličjim jajima i čašom voćnog soka. Sastojci se također šalju sa imanja patrijarha Kirila.

Kafa i vježbanje – Da, baš kao i mi obični ljudi, Putin je ljubitelj kafe koju ispija ujutru, odmah poslije doručka. Nakon toga on pliva dva sata, ide u teretanu i tek nakon toga gleda vijesti.

Zdrava ishrana – Putin voli da jede zdravu hranu, uključujući paradajz, krastavce i zelenu salatu. Više voli ribu, iako mu je omiljeno meso ovčetina. Izbjegava slatkiše. Putin također voli da jede biftek za doručak.

Voli sladoled
Na televiziji „Russia today“ je 2015. prikazano kako ruski predsjednik odlazi u teretanu sa premijerom Dmitrijem Medvedevim, nakon čega spremaju biftek i piju čaj.

Kefir i voće – Tokom ostatka dana Putin voli da jede voće i pije kefir ali generalno izbjegava da jede popodne, a često i preskače večeru zbog zauzetosti. Također, kada je na putu, voli da isprobava domaća jela.

Alkohol je uglavnom zabranjen – Putin ima veliku averziju prema alkoholu. Neki izvještaji tvrde da on pije samo na svečanim prijemima, što dokazuju i fotografije na kojima ispija pivo.

Obožava sladoled – Sovjetska generacija Rusa obožava sladoled, uprkos temperaturama koje su često ispod nule. U prošlosti je Putin častio rukovodioce sladoledom tokom javnih nastupa i čak ga je poklonio Siju Đinpingu. To je bio čin koji je doveo do pomame za razvojem ruskog sladoleda u Kini.

Svijet

BiH važna za stabilnost na Balkanu, kao i za NATO

Rat u Ukrajini je pokazao da je važno na vrijeme pomoći i podržati zemlje partnere koje su izložene ruskom pritisku i uticaju, ocjenio je danas, na kraju konferencije ministara spoljnih poslova NATO u Rumuniji, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je poslije sesije na kojoj su učestvovali šefovi diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, naglasio da je lekcija koja je naučena da podrška mora biti pružena već sada zemljama koje su na razne načine pod pritiskom ili uticajem Rusije.

Upitan za BiH on je kazao, a prenosi Tanjug, da je Bosna i Hercegovina važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i za NATO.

Podsjetio je da je NATO pomogao da se zaustavi krvavi rat, da je prisutan i dalje u BiH, i da Alijansa želi dalje da radi sa tom zemljom.

Kazao je da je, u cilju jačanja otpora protiv ruskog uticaja, ključno da se formira vlast poslije održanih izbora, kao i da sve što čini državu čini otpornijim BiH od stranih uticaja. NATO, kaže, je opredeljen da pruži podršku BiH preko svog programa jačanja kapaciteta i pomogne u jačanju bezbjednosnih institucija.

Kada je riječ o Gruziji naglasio je da su saveznici najavili dalju podršku, posebno suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. Oni su, takođe, rekao je, potvrdili potrebu za primjenom demokratskih reformi. Rekao je da je dogovoreno da se tim zemljama pruži pomoć da u jačanju institucija i otpornosti.

Nastavi čitati

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Aktuleno