Connect with us

Svijet

PANIKA U PEKINGU Građani masovno kupuju hranu, gradske vlasti naredile ubrzanu izgradnju CENTARA ZA KOVID KARANTIN i poljskih bolnica

Neizvijesnost i nepotvrđeni izvještaji o očekivanom “zaključavanju” bar nekih kvartova u Pekingu podstakli su povećanu tražnju za hranom i drugim potrepštinama, što mjesecima nije viđeno u tom gradu.

Dnevni broj novozaraženih kovidom-19 širom Kine je rekordan: 32.695 novozaraženih prijavljenih danas, od kojih je 1.860 u Pekingu, a većina njih je asimptomatična.

Improvizovani centri za karantih i poljske bolnice u žurbi postavljene u fiskulturnim salama, izložbenim centrima i drugim velikim zatvorenim prostorima postali su ozloglašeni zbog prenatrpanosti, loših sanitarnih mera, malo hrane i jer su svjetla neprekidno uključena.

Većini stanovnika Pekinga već je rečeno da ne napuštaju svoje krajeve, od kojih su neki ograđeni. Na ulazima čuvari u bijelim zaštitnim kombinezonima zaustavljaju ljude bez dozvole za kretanje i proveravaju da li aplikacijom na mobilnom telefonu prijavljuju ulazak.

Neki od servisa u Pekingu za dostavljanje hrane i drugog su popunili kapacitet.

Zbog povećanje tražnje uz manjak radnika neki potrošači nisu danas mogli da zakažu isporuke za isti dan za hranu i druge stvari od popularnih servisa kao što su Alibabin Frešipo (Freshippo) i Meituan Maikai.

Kompanija Alibaba nije odmah komentarisala ove izvještaje.

Novinarima je danas portparoka gradske vlade Su Hedžijan rekla da je potrebno ojačati upravljanje i servis centara za karantin i poljskih bolnica gdje policija prevozi osobe koje se testiraju pozitivno na kovid-19 ili koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranom osobom.

Vlasti moraju dalje da ubrzaju izgradnju tih centara i koordinišu dodjelu prostora, opreme, materijala, osoblja i drugih resursa, rekla je ona.

Zvaničnici posljednjih dana ponavljaju da Kina mora da se pridržava svoje stroge politike “nula kovida” prema kojoj su obavezna “zaključavanja”, masovna testiranja i karantin za svakog za koga se sumnja da je došao u kontakt sa virusom.

Smatra se da ta politika teško pogađa privredu i remeti život mnogih u kineskim gradovima zbog čega su Svetska zdravstvena organizacija i drugi pozvali Kinu da promijeni tu politiku, što je vladajuća Komunistička partija ljutito odbila.

(Beta)

Svijet

BiH važna za stabilnost na Balkanu, kao i za NATO

Rat u Ukrajini je pokazao da je važno na vrijeme pomoći i podržati zemlje partnere koje su izložene ruskom pritisku i uticaju, ocjenio je danas, na kraju konferencije ministara spoljnih poslova NATO u Rumuniji, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je poslije sesije na kojoj su učestvovali šefovi diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, naglasio da je lekcija koja je naučena da podrška mora biti pružena već sada zemljama koje su na razne načine pod pritiskom ili uticajem Rusije.

Upitan za BiH on je kazao, a prenosi Tanjug, da je Bosna i Hercegovina važna za stabilnost na Zapadnom Balkanu, kao i za NATO.

Podsjetio je da je NATO pomogao da se zaustavi krvavi rat, da je prisutan i dalje u BiH, i da Alijansa želi dalje da radi sa tom zemljom.

Kazao je da je, u cilju jačanja otpora protiv ruskog uticaja, ključno da se formira vlast poslije održanih izbora, kao i da sve što čini državu čini otpornijim BiH od stranih uticaja. NATO, kaže, je opredeljen da pruži podršku BiH preko svog programa jačanja kapaciteta i pomogne u jačanju bezbjednosnih institucija.

Kada je riječ o Gruziji naglasio je da su saveznici najavili dalju podršku, posebno suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. Oni su, takođe, rekao je, potvrdili potrebu za primjenom demokratskih reformi. Rekao je da je dogovoreno da se tim zemljama pruži pomoć da u jačanju institucija i otpornosti.

Nastavi čitati

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Aktuleno