Connect with us

Politika

PAO VETO, USVOJENI ZAKLJUČCI Manevar vlasti u Narodnoj skupštini (FOTO)

Narodna skupština Republike Srpske nije potvrdila veto srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji se odnosi na nedavanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH.

Prilikom glasanja, za Dodikovu izjavu niko od poslanika nije bio za, niti protiv, ali je bilo 46 uzdržanih.

Istovremeno, Narodna skupština je prostom većinom usvojila dva zaključka koje su usaglasile stranke vladajuće koalicije, koje je Srpskainfo ranije objavila.

FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RINGIER
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RINGIER

Prvim se kaže da Narodna skupština daje agreman ambasadoru, što u suštini predstavlja totalnu promjenu stava, jer je Dodik dva puta u Predsjedništvu BiH glasao protiv davanja agremana Tomasu Fičenu.

Drugim zaključkom se odbacuje njemačka intervencionistička politika, rezolucija Bundestaga, te se poziva Njemačka da dosljedno primjenjuje Dejtonski sporazum.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je bez konsenzusa usvojilo odluku o davanju agremana njemačkom diplomati, a nakon glasanja NSRS ta odluka Predsjedništva BiH samo stupa na snagu. Dakle, Predsjedništvo je to koje formalno daje agreman. Međutim, argument vlasti u Srpskoj jeste da Narodna skupština daje konačnu riječ nakon veta srpskog člana Predsjedništva BiH i otud zaključak da NSRS „daje agreman“ ambasadoru SR Njemačke u BiH.

Srpska info

Politika

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI Hoće li Šarović i Izetbegović na biro za zapošljavanje ili u penziju?

Bakir Izetbegobić, lider SDA, nakon poraza na izborima ostaje bez posla, što bi značilo da će se njegovo ime naći na birou za zapošljavanje ili u proceduri fonda penzionog osiguranja za sticanje penzije. Ali, nije jedini politički gubitnik na ovim izborima. Tu je i generacija Mirko Šarović.

Ova priča nije od juče. Pričalo se o Bakiru na birou i prije četiri godine, čak ju je i sam lider SDA potencirao u jednoj od izjava, ali nikada se nije prijavio kao nezaposlena osoba.

On vjerovatno ni ove godine, kao ni tada nema namjeru da se prijavi na Biro. Njegov plan je sigurno da ponovo “dobije posao” u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ako SDA dobije tri poslanika kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg.

Tada će Izetbegović umjesto naknade na birou mjesečno zarađivati više od 5.000 KM. Ako SDA ne dobije tri poslanika, Izetbegović će profesionalizovati svoj status predsjednika stranke, te tako biti prijavljen kao zaposlenik SDA. Kolika bi mu plata tada bila, nije poznato.

Ali nije Bakir jedini, tu je i Mirko Šarović. Za razliku od Jelene Trivić koja je do sada obavljala poslove Narodnog poslanika i univerzitetskog profesora, sada joj samo preostaje jedna plata na fakultetu.

Mirko Šarović, kao diplomirani pravnik i političar bez funkcije, osim toga što je predsjednik SDS-a u odbrojavanju, takođe sa svojih 66 godina ispunjava uslove za penziju, ne i za biro.

Kakav će biti rasplet političkih gubitnika pred nama je, ali vjeruje se da će politički veterani ipak stranku iskoristiti kao firmu za pokriće troškova života.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

KAKAV PRIZOR! Borenović priča, u pozadini SNSD poručuje: Pobjeda!

Fotografija govori 1000 riječi. Baš tako je izgledalo tokom govora predsjednika PDP-a Branislava Borenovića jedan od fotoreportera je zabilježio zanimljivu fotografiju.

Naime dok je Borenović držao govor, iza njega je na bilbordu osvanula izborna poruka SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SE OBRATIO NA SKUPU! Ne mogu da podnesem da moj narod zbog političara napušta Republiku Srpsku (UŽIVO)

Prisutnima na skupu obratio se i gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka je slobodan grad. Mi smo dostojanstveni i jedino što želimo jeste istina, makar to bio samo edan posto mi ćemo učiniti da to bude 100 posto, rekao je Stanivuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno