Connect with us

Svijet

Pariz se guši u smeću, ponovo tuča policije i demonstranata

Policija se večeras sukobila sa demonstrantima u Parizu u novim protestima protiv plana Vlade Francuske da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju.

Televizija Rojters prikazala je snimke na kojima se vidi kako policija ispaljuje suzavac na demonstrante na Trgu Konkord u Parizu, nedaleko od zgrade parlamenta.

Vlada želi da podigne starosnu granicu za dvije godine, odnosno na 64 navršene, uz tvrdnju da je to od suštinske važnosti da bi se očuvao sistem.

Istovremeno, više od 10.000 tona smeća nagomilalo se na ulicama Pariza zbog štrajka čistača koji protestuju protiv kontroverzne penzione reforme, uprkos naporima vlasti da natjeraju radnike da se vrate na posao, javljaju francuski mediji.

List “Le figaro” piše danas da je količina od 10.000 tona nesakupljenog smeća na gradskim ulicama dostignuta danas popodne.

Vlasti prefekture upozorile su na rastuće količine smeća koje se gomila u Parizu, rekavši da bi to moglo povećati sanitarne rizike za stanovnike i doprinijeti širenju raznih bolesti.

Štrajk čistača protiv penzione reforme počeo je 7. marta i prvobitno je planirano da traje nedjelju dana, ali je potom produžen najmanje do 20. marta.

Gradonačelnici Pariza En Idalgo rečeno je da naredi čistačima ulica da se vrate na posao, ali je ona to odbila, rekavši da radnici imaju pravo da protestuju i da bi jedini prihvatljiv način za napredak bio pokretanje javnog dijaloga umjesto prisiljavanja radnika u štrajku da nastave sa radom.

S druge strane, šef pariske policije Loran Nunjez naredio je da se oko 400 čistača ulica odmah vrati na posao.

Vlada Francuske juče je usvojila zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine bez konačnog glasanja u parlamentu, pozivajući se na član 49.3 Ustava, koji dozvoljava usvajanje zakone bez potrebe za glasanjem u parlamentu.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno