Connect with us

Politika

PDP traži od Narodne skupštine RS da Milanovića proglasiti personom non grata u Srpskoj

Klub poslanika PDP-a će Narodnoj skupštini Republike Srpske uputiti prijedlog Deklaracije kojom bi se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglasio personom non grata na teritoriji Republike Srpske, rekao je tokom današnje sjednice NSRS poslanik PDP-a Milanko Mihajilica

Mihajilica je ovo izjavio nakon burnih diskusija tokom kojih je predsjednik NSRS Nenad Stevandić oduzimao riječ poslanicima opozicije koji su negodovali zbog posjete predsjednika Hrvatske Derventi, tokom koje je odlikovao zloglasnu 103. brigadu HVO-a.

“Milanović je najgrublje uvrijedio Republiku Srpsku, sve borce Vojske Republike Srpske, poginule i ranjene, a zbog neviđene istorijske sramote Dodik, Cvijanović, Višković, ministar unutrašnjih poslova i svi drugi koji su znali, odobrili, dali saglasnost i obezbjeđenje da nam se Milanović ruga i vrijeđa treba da podnesu ostavke. Podsjećam da Milanović i Plenković nisu dozvolili predsjedniku Vučiću da položi vijenac žrtvama genocida u Jasenovcu čiju je arhivsku građu upravo Dodik isporučio na kraju Zagrebu. Neću da ćutim, nemam i nemamo na to pravo zbog žrtava iz prošlosti i naše budućnosti”, kaže Mihajilica.

Podsjetio je da je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović samo nekoliko dana prije ovog događaja bila u posjeti Zagrebu, izrazivši uvjerenje da je morala znati da Milanović planira posjetu.

Prije toga je šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak, nekadašnji ministar inostranih poslova BiH, rekao da ista stranka, SNSD, vrši vlast i u Derventi i na nivou BiH, te da su se na nivou BiH morale dati sve neophodne saglasnosti za dolazak Milanovića i održavanje sramnog događaja u Derventi.

Poslanik PDP-a Radislav Dončić najavio je da će u nedelju, 2. aprila, u 12 sati otići na Kostreše, gdje se kao borac Vojske Republike Srpske borio protiv 103. brigade HVO-a koju je odlikovao Milanović, te na lokalnom groblju odati počast poginulim saborcima i svim žrtvama zločina pomenute brigade.

“Pozvaću svoje saborce i naše sugrađane da mi se pridruže i da na ovaj način, sjećajući se naših stradalnika, damo odgovor na sramotu i poniženje koje smo svi doživjeli zbog odlikovanja te zločinačke jedinice, i to u srcu Republike Srpske”, poručio je Dončić.

(Mondo)

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno