Connect with us

Društvo

PEKARI SE PRAVDAJU! Prisiljeni smo na POSKUPLJENJE!

Građani Srpske žale se da su prethodnih dana na policama trgovina i marketa cijene brašna skočile, ali to je samo početak, jer se tek očekuje da će ovo poskupljenje uticati na cijene pekarskih proizvoda, ističu naši sagovornici.

Vlasnici nekoliko pekara potvrđuju da su ova poskupljenja neminovna, jer ne skaču, kako kažu, samo cijene brašna, već i repromaterijala.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara “Manja” iz Banjaluke, potvrdio je za “Nezavisne” da je došlo do skoka cijena brašna.

– Imamo problem, jer cijene koje smo podigli u prethodnom periodu nisu bile dovoljne te su ugrozile poslovanje preduzeća, tako da je evidentno da će do nekog, bar minimalnog, povećanja cijena pekarskih proizvoda doći – rekao je Trivić.

Kako ističe, cijene ovih proizvoda, mogle bi skočiti maksimalno do pet odsto, ne više.

– Tako bar pokazuju naše kalkulacije. Pekari su prisiljeni da dižu cijene, jer nisu u pitanju samo cijene brašna, već treba isplatiti i plate radnicima – ističe.

On navodi da podržava prijedlog premijera Radovana Viškovića da se sjedne i razgovara i pregledaju finansije pekara i mlinara i da se utvrdi da li tu ima nekih spekulacija.

Prema riječima Bojana Bakala, vlasnika pekare “Bakal” iz Banjaluke, a s obzirom na to da je brašno osnovna namirnica u pekarstvu te da je prethodnih nekoliko mjeseci dolazilo do intenzivnog rasta cijena, i to ne samo ovog proizvoda, sada je već neminovno da dođe do poskupljenja pekarskih proizvoda.

– Već je trebalo doći, ali razlog više je poskupljenje brašna, tako da je to sigurno opravdano i dolazimo u situaciju da, pored svih tih poskupljenja, i hljeb, kao osnovna životna namirnica, mora poskupjeti. Pitanje je samo do koje granice će ići poskupljenje, ali ja vjerujem da će ići do nekih 10 odsto, i to svih pekarskih proizvoda – kazao je Bakal za Nezavisne.

Dodaje da je ove godine već dva puta korigovana cijena, i to zbog sirovina i plata te da su i nova poskupljenja sasvim očekivana.

I Željko Popović, vlasnik pekare “Marčelo” iz Banjaluke, naglašava da ne poskupljuje samo brašno, već i sve druge sirovine te da sve to ulazi u kalkulaciju cijene konačnog proizvoda.

– Ako dođe do značajnijeg poskupljenja brašna, a svjedoci smo da cijene već idu gore, ali i drugih repromaterijala koji učestvuju u proizvodnji, sigurno će doći do poskupljenja i pekarskih proizvoda. Pitanje je samo na kojoj cijeni će brašno stati – istakao je Popović za Nezavisne.

Podsjećamo, Višković je ranije ove sedmice izjavio da je u Srpskoj ove godine proizvedeno 200.000 tona pšenice i da je to dovoljno da prehrani njeno stanovništvo dvije godine.

On je istakao da je dao nalog da se sve pregleda te da organizuju sastanke sa pekarima, mlinarima i da se ponudi kvalitetna i stručna analiza zbog čega se najavljuje povećanje cijena. Tom prilikom je pozvao trgovce, mlinare i pekare da razgovaraju, jer, kako je rekao, udar na Republiku Srpsku moraju svi zajedno da podijele i podnesu.

Nezavisne

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Društvo

KATASTROFA U “najuspješnijoj medicinskoj ustanovi” NEMA GRIJANJA NI TOPLE VODE! Trudnice se smrzavaju pod dekama!

Zbog kvara u kotlovnici UKC Republike Srpske objekti koji su smješteni na lokaciji Paprikovac trenutno nemaju grijanja.

To su potvrdili u ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglasivši da su, po evidentiranju ovog tehničkog kvara, preduzete sve neophodne radnje, kako bi se isti što prije otklonio.

– Važno je da naglasimo da nastojimo da na najbolji mogući način premostimo period do finalnog otklanjanja kvara, koristeći alternativne načine zagrijavanja bolesničkih soba, ambulanti i ostalih prostorija svih organizacionih jedinica u našoj ustanovi. Riječ je o dugogodišnjem problemu zastarjelih kotlova i već nekoliko godina su se ulagali napori za raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju, dogradnju, odnosno izgradnju, opremanje zgrade Tehničko-ekonomskog bloka, što će rezultirati potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova u ponedeljak 5. decembra ove godine – saopštili su iz UKC Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsjećaju da je ovaj problem davno identifikovan.

Međutim, zbog izuzetno kompleksnog usaglašavanja tenderske dokumentacije u skladu sa evropskim standardima, implementacija ovog projekta nije mogla da počne do sada – naglašavaju u UKC RS.

Kako saznaje Srpskainfo, u objektima u UKC nema ni tople vode, a na pojedinim klinikama, poput Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ženama su podijeljene deke, da im bude toplije.

Nastavi čitati

Aktuleno