Connect with us

Svijet

PEKING NEĆE DA ĆUTI! “Amerikanci da se ne miješaju u unutrašnje poslove Kine”

Kancelarija komesara kineskog Ministarstva spoljnih poslova u specijalnom administrativnom regionu Hong Kongu pozvala je Sjedinjene Američke Države da prestanu da se miješaju u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine u bilo kom obliku.

Portparol Kancelarije je istakao da je Hong Kong dio Kine i da je kineska Vlada odlučna da zaštiti nacionalni suverenitet i bezbjednost, a da su svi Kinezi, uključujući i sunarodnike u Hong Kongu, odlučni u suprotstavljanju politici moći i stranom miješanju.

Ovo oglašavanje Kancelarije uslijedilo je nakon izvještaja o Hong Kongu koji je objavila američka Vlada i izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da Kina “podriva nezavisnosti sudova u Hong Kongu”, objavio je danas Međunarodni kineski radio.

Portparol kancelarije je istakao da su američka Vlada i Blinken diskreditovali uspješnu praksu politike “jedna zemlja, dva sistema”, Zakon o nacionalnoj bezbjednosti i novi Izborni sistem Hong Konga i oklevetali vladavinu prava, demokratiju, slobodu i ljudska prava u Hong Kongu.

“Oni su se, takođe, umiješali u poslove Hong Konga i unutrašnje poslove Kine i prekršili principe međunarodnog prava i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose”, ukazao je portparol.

On ističe da je kineska Vlada uvijek u potpunosti sprovodila princip “jedna zemlja, dva sistema” i da ljudi iz Hong Konga upravljaju gradom sa visokim stepenom autonomije.

Portparol je rekao da činjenice dokazuju da Zakon o nacionalnoj bezbjednosti štiti prosperitet i stabilnost Hong Konga i bezbjednost zemlje, kao i da je naišao na široku podršku javnosti.

“Niko nema privilegiju da bude iznad zakona, a prava i slobode ne smiju da štete javnom interesu”, naveo je portparol.

Prema njegovim riječima, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa u Hong Kongu su ustavno zagarantovani, a policija i pravosuđe djeluju strogo u skladu sa zakonom.

Stejt department je u novom godišnjem izvJeštaju naveo da su vlasti Hong Konga nastavile da primjenjuju Zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je Peking “nametnuo 2020. godine da bi narušio vladavinu prava”.

“Zvaničnici su nastavili da hapse i krivično gone ljude zbog mirnog političkog izražavanja kritike prema lokalnim i centralnim vlastima, uključujući objavljivanje i prosljeđivanje postova na društvenim mrežama”, navodi se u izvještaju.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno