Connect with us

Društvo

Penzionere angažuju u javnim ustanovama, najviše ispaštaju mladi

Premda je ugovor o djelu namijenjen isključivo za radnike specifičnih znanja i vještina koje ih čine nezamjenjivim, on se godinama zloupotrebljava za angažovanje penzionera u javnim institucijama i to najčešće pravnika i ekonomista.

Ovo tvrde sagovornici teksta, a potvrđuju podaci Poreske uprave u Republike Srpske, u čijim je evidencijama po ugovoru o djelu u svim sektorima angažovano čak 6.259 osoba koje su ostvarile pravo na penziju.

– Evidentirano je 6.259 osoba koja su ostvarila pravo na penziju, a koji su istovremeno bili angažovani po osnovu ugovora o djelu kod poslodavaca i u javnom i u privatnom sektoru – rekli su u Poreskoj upravi i dodali da ne vode zasebnu evidenciju da li se njihovi ugovori odnosne na privatni ili javni sektor.

Zakon o radu RS doslovno kaže da “poslodavac može sa određenim licem da zaključi ugovor o djelu radi obavljanja poslova koji su van djelatnosti poslodavca, a koji imaju za predmet samostalnu izradu ili opravku određene stvari, samostalno izvršenje određenog fizičkog ili intelektualnog posla”.

Ovaj zakon, dakle, jasno govori da je ovaj ugovor namijenjen samo onima koji imaju posebna znanja bez kojih se ne može završiti određeni posao.

Umjesto toga, on se koristi za angažovanje savjetnika, pravnika i ekonomista, mahom partijskih kadrova, koji kao penzioneri dobijaju apanažu od nekoliko hiljada maraka, naravno uz penziju koje se ne odriču, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

On objašnjava da se po ovom ugovoru može isključivo angažovati neko čije su usluge nezamjenjive za obavljanje nekog posla, ali da se to ne radi, jer nam nedostaje pravi sistem koji je ekonomičan i pravedan, koji ne čuva mjesta isključivo za partijske kadrove.

– Ovo je direktna zloupotreba, što vidimo i sada na listama, jer se za parlamente kandiduju razni kandidati koji imaju preko 70 godina. Ovo je amoralan i nepošten sistem i okrenut onima koji ga maksimalno zloupotrebljavaju, a to najviše košta mlade ljude. Normalno bi bilo da se u postupku pripremanja nekog stručnjaka za penziju, izgradi struktura koja nastavlja njegov posao. Očigledno je da mi nemamo nikakvih moralnih kodeksa i zakonskih obaveza – kaže Pavlović.

On ukazuje da ista situacija vlada među političarima penzionerima, koji su odavno ispunili uslove za starosnu penziju i dobili otpremninu, pa se opet vratili na posao kao nezamjenjivi kadrovi, poslanici, delegati i, naravno, savjetnici.

– Ovo je sve pokazatelj da ništa nismo sistematično riješili. Ja sam ispunio uslove za penziju i mogu da imam menadžerski ugovor bez naknade, a ako sam zaposlen, ne mogu da dobijem penziju. Kod nas vlada stav da treba uzeti i penziju i raditi kao kadar bez kojeg se ne može po osnovu ugovora o djelu. Da smo ozbiljna zemlja, mi to ne bismo nikada dopustili. Zašto to ne bi moglo ovako: Da neko ostane kao volonter i pomogne na osnovu toga da ima znanje i želju – pita Pavlović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da treba imati u vidu i to da nam odavno nedostaje radne snage, zbog čega je dio penzionera ponovo vraćen na posao, piše Capital.

– Ima tu više kategorija. Postoje oni koji su radili svojih 40 godina pa su angažovani do četiri sata dnevno pa ne moraju da otkazuju svoju penziju. Ako je više od toga, mora da izađe iz penzionog sistema. Znam da penzioneri neće da se odreknu penzije, a vjerovatno se mnogima piše četvoročasovno radno vrijeme, a da na poslu ostaju osam. U javnom sektoru ima mnogo savjetnika koji su angažovani baš po tom ugovoru – kaže Trivić.

Društvo

Ugrožen bh. izvozni kolač vrijedan milijarde maraka

Problemi koji potresaju Njemačku, a koji se odnose na smanjenje isporuke ruskog gasa, te prognoziranu recesiju i inflaciju u 2023. koja bi mogla nadmašiti ovogodišnju, ugroziće bh. izvoz prema ovom evropskom gigantu, smatraju domaći stručnjaci.

O kakvom se potencijalnom udaru na našu ekonomiju radi svjedoči podatak da je izvoz u Njemačku prošle godine činio 15 odsto kompletnog bh. izvoza, a iznosio je više od 2,15 milijardi KM.

U ovoj godini, za osam mjeseci, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz u Njemačku već je premašio 1,78 milijardi KM.

Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je izvoz u Njemačku, za osam mjeseci ove godine, povećan za 448 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

“Ovo što se dešava u Njemačkoj sigurno će se negativno odraziti na sve zemlje s kojima ta zemlja ima spoljnotrgovinsku razmjenu. To je neminovno”, naveo je Komljenović za “Nezavisne novine”.

Upitan da li prognozirana recesija u Njemačkoj može uticati na bh. izvoz ka toj zemlji, ekonomista Igor Gavran odgovara “svakako da može”.

“Recesija i pad proizvodnih aktivnosti u Njemačkoj bi neminovno vodili do manjih narudžbi njemačke privrede, a time i manjeg uvoza iz BiH”, rekao je Gavran za “Nezavisne novine”.

On pojašnjava da hrana i slični esencijalni proizvodi ne bi trebalo da budu značajnije pogođeni jer se moraju konzumirati i nemoguće je bez njih živjeti, ali sve ostalo što nije neophodno bi moglo osjetiti veliki pad tražnje.

“Također, pronalaženje alternativnih tržišta je jako teško u uslovima kada su ne samo Njemačka, već i mnoge druge zemlje, u očekivanju recesije”, ističe Gavran.

Da je teško u kratkom roku pronaći alternativna tržišta slaže se i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji takođe ocjenjuje da bi se trendovi u Njemačkoj mogli odraziti i na nas.

“Njemačka je nama značajan spoljnotrgovinski partner, a pitanje je da li će njihova industrija imati dovoljne količine gasa. Može doći do toga da će neke fabrike morati smanjiti proizvodnju, ili je čak obustaviti. To automatski proizvodi kod nas problem jer će naše količine, koje se plasiraju na njemačko tržište, morati biti umanjene”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Na to mi, dodaje, ne možemo da utičemo, a u ovom momentu, da bi se došlo na novo tržište, to je već dugoročan proces. Račić je dodao da Srpska najviše u Njemačku izvozi proizvode metalske industrije, za potrebe auto-industrije, ali i namještaj, parket itd.

I zaista, u branši koja se bavi preradom drveta već su zabrinuti, a dostupni podaci već pokazuju da je posla manje kada je riječ o proizvodnji namještaja.

“Mi smo prognozirali i kada je počela kriza izazvana ratom u Ukrajini da bi se to najprije moglo odraziti na krajnja potrošna dobra koja su skuplja, kao što je namještaj. Primjećujemo da se proizvodnja namještaja kreće u nešto manjem procentu nego prošle godine”, kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju drugi proizvodi, kao što su podovi i stolarija, to će od dobre mjere zavisiti od stanja u građevinarstvu.

“Nama je Njemačka značajno tržište i ona može biti parametar toga šta se može dešavati u drugim zemljama. Svakako nas brinu dešavanja u Njemačkoj”, zaključio je Šinik

Nastavi čitati

Društvo

„Novi profesionalni izazov“: Radojičić ima novi posao

Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, objavio je na svom Facebook nalogu da je dobio novi posao

Kako je napisao, od 1. oktobra je član Upravnog odbora grupe Planetsoft.

Radojičić je naveo da je Planetsoft privatna regionalna kompanija u oblasti IT i modernih tehnologija.

Istovremeno, studente Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci je obavijestio da i dalje ostaje u nastavnom procesu.

Nastavi čitati

Društvo

Početak iduće sedmice obilježiće oblačno vrijeme sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će biti promjenljivo vrijeme sa slabom kišom i temperaturom od 16 do 21 stepen Celzijusov.

Ujutro će biti oblačno uz slabu kišu ponegdje na sjeveru i istoku, a na jugu pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će se oblačnost sa slabom kišom premještati dalje ka istoku, a na sjeveru i zapadu doći će do razvedravanja uz sunčanije vrijeme.

Popodne će kiša prestati i na istoku uz postepeno razvedravanje. Biće malo hladnije, a na jugu Hercegovine sunčano i toplije.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha danas u 14.00 časova: Bjelašnica sedam, Čemerno 16, Gacko, Sokolac i Ivan-sedlo 18, Srebrenica i Sarajevo 20, Neum, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Gradačac, Tuzla i Zenica 22, Višegrad, Doboj i Mostar 23, te Banjaluka 24 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuleno