Connect with us

Društvo

Pet sela u Rudom potpuno odsječeno, kod Gacka voda duboka i do 10 metara

U Rudom je nivo rijeke Lim u opadanju, ali je voda potkopala lijevu kulu mosta za naselje Mrsovo, koji je sada neupotrebljiv za saobraćaj, rekao je za RTRS Jovica Vidaković, zamjenik načelnika Opštinskog kriznog štaba.

Naveo je da je veće drvo udarilo u most i srušilo ga.

– Potpuno je odsječeno pet sela, oko 50 domaćinstava, saobraćaj je potpuno obustavljen i pričinjena je velika materijalna šteta – istakao je predsjenik MZ Mrsovo Nebojša Vuković za RTRS. SELO Zamjenik načelnika opštine Jovica Vidaković za Srnu je rekao da se šteta procjenjuje na oko 500.000 KM.

Dodao je da su nadležne službe na terenu i osposobljavaju alternativne puteve kako bi moglo da se dopre do stanovnika Polinja.

Vidaković je naglasio da su u stalnom kontaktu sa Republičkom upravom civilne zaštite, čije su ekipe na terenu i pokušavaju da nađu rješenje kako bi se postavio montažni most.

On kaže da most za naselje Mrsovo neće moći da bude popravljen dok ne opadne vodostaj Lima.

Vidaković napominje da je nivo rijeke Lim opao za oko 1,3 metra u odnosu na juče i da je i dalje u blagom opadanju.

Na području Gacka stanje je najkritičnije u selu Zagradci, gdje je voda duboka i do 10 metara, mada vodostaj stagnira, a do glavne magistrale moguće je stići dugim pješačenjem neprohodnim putem, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Iz Uprave navode da se ne zna kada će doći do povlačenja vode, jer su tu ublovi izvori ponornica.

Zbog obilnih padavina voda u gradskom vodovodu je zamućena pa iz preduzeća “Vodovod” pozivaju da se voda za piće obavezno prokuva.

Na području mjesne zajednice Fojnica stanje je stabilno, a pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice su u jutarnjim satima vratili namještaj u poplavljenim domaćinstvima.

Republička uprava civilne zaštite je poslala dva isušivača kako bi se isušile poplavljene prostorije.

U mjesnoj zajednici Avtovac nivo vode opada i stanje je stabilno, a najveće probleme predstavljaju presječene putne komunikacije.

U selu Lukovice voda je minimalno počela da se povlači, nivo vode stagnira, a oslobađanje puta, ako ne bude padavina, očekuje se za pet do šest dana, istakli su iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U selu Danići nivo vode počeo je polako da opada, a alternativni put do sela je iz pravca Dulića, dok do sela Kazanci nema alternativnog puta, a postojeći će biti prohodan za dva, tri dana.

Iz Uprave civilne zaštite navode da u Gacku trenutno pada mokri snijeg koji se lijepi za tlo i dostigao je, zavisno od mjesta, i do 20 centimetara visine u seoskim područjima, a u gradu je oko 15 centimetara.

Sve putne komunikacije, kako lokalne koje čisti Javno preduzeće “Komus”, tako i regionalne koje održava preduzeće “Putevi”, za sada su prohodne i saobraćaj se odvija nesmetano.

Napajanje električnom energijom je uredno.

I Civilna zaštita i Vatrogasno-spasilačka jedinica i dalje su svoj režim rada uskladili sa trenutnom situacijom, uvedena su dežurstva 24 časa, a obilazak terena se vrši redovno, dodaju iz civilne zaštite.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je danas da se rijeka Drina postepeno povlači sa zaplavljenih naselja i oraničnih površina u Zvorniku, te da je grad izuzetno odgovorno postupio prethodnih dana u pomaganju i spašavanju građana iz poplavljenih područja.

Novitović je, nakon obilaska poplavljenih područja sa zamjenikom gradonačelnika Zvornika Bojanom Ivanovićem, istakao da su preduzete sve preventivne mjere, angažovana Služba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasno spasilačka jedinica, komunalna i druga preduzeća, a sve s ciljem da se smanji nagli prodor vode u ugrožena naselja.

On je dodao da je Ivanović sa odgovarajućim sužbama svakoga dana i noću bio na terenu, preduzimao i rukovodio sve mjere koje su predviđene Planom odbrane od poplava u ovoj lokalnoj zajednici, čime su znatno smanjene posljedice obilnih padavina.

Novitović je rekao da je neprestalno praćena situacija, dotok vode u akumulacije, kao i protoci u slivu Drine na poručju Bajine Bašte, Višegrada i Zvornika.

-Povezali smo u sistem zaštite i spasavanja i građane, lokalnu zajednicu, republičke organizacije i Vladu Republike Srpske – naveo je Novitović.

Dodao je da su se slušale i sugestije predsjednika Republike i Vlade Srpske, ali i građana za sve one specifičnosti lokalne zajednice ili mikroprostora kako bi se na najbolji način prošlo kroz ovu situaciju.

Ivanović je rekao da je danas situacija nešto bolja i da očekuje da u narednom periodu dođe do stagnacije vodostaja.

-Što se tiče Gradske uprave i naših službi, mi smo danonoćno na terenu, gdje pomažemo našem stanovništvu. Zahvaljujući pravovremenim informacijama, imali smo vremena da reagujemo, organizujemo i pomognemo iznošenje namještaja, dostavimo vreće sa pijeskom i preduzmemo druge mjere tako da bi šteta sigurno bila veća da se nije intervenisalo pravovremeno – rekao je Ivanović.

Zamjenik gradonačelnika najavio je da će, ukoliko rijeka Drina ne bude više rasla, biti preduzete mjere na sanaciji posljedica poplave.

-Dostavićemo pumpe da se izbaci voda iz podruma i garaža, organizovati sprovođenje dezinfekcije, čišćenje ulica i ostalih površina, a već u ponedjeljak, 23. januara, počeće da radi gradska Komisija za procjenu štete – rekao je Ivanović.

On je naglasio da će se u narednom morati iznaći sredstva da se uradi obaloutvrda na plavnom dijelu Drine, kako stanovnici u ovih 50 kuća ne bi morali da strahuju svaki put kada pada jača kiša i da se više ne dešavaju poplave.

Krizni štab za vanredne situacije grada Zvornika saopštio je danas da se voda povukla iz većine od 10 stambenih objekata u karakajskom naselju Terminal i vikend-naselju Srednji Šepak.

Voda se postepeno povlači i sa poljoprivrednog zemljišta u Roćeviću, Šepku i Tršiću.

Protok na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosi 1.888 metara kubnih u sekundi, dok je dotok 1.830 metara kubnih u sekundi.

Maksimalni protok Drine zabilježen je u toku noći između 19. i 20. januara, kada je iznosio 2.390 metara kubnih u sekundi.

Rijeka Hoča se povukla u korito, a uobičajeni protok ima i rijeka Sapna.

Iz Gradske uprave Zvornik navode da će obezbijediti pumpe za izbacivanje vode iz podrumskih prostorija i garaža, isušivače, dezifekciju prostorija u koje je voda ušla, čišćenje ulica i dvorišta, a već od ponedjeljka Komisija za procjenu štete obilaziće teren radi utvrđivanja posljedica poplave.

U saopštenju se dodaje da će Grad Zvornik nastojati da u saradnji sa Vladom Republike Srpske pruži pomoć građanima u saniranju štete koju su pretrpili, a koja je, zahvaljujući pravovremenom reagovanju nadležnih ublažena i znatno manja nego da nije bilo preventivnih mjera.

Pripadnici Službe civilne zaštite sa rezervnim sastavom i Profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice nastavljaju da dežuraju radi preventivnog djelovanja.

Društvo

U Srpskoj od karcinoma umrlo blizu tri hiljade ljudi

U Republici Srpskoj u 2018. godini od karcinoma je umrlo 2.853 ljudi, među kojim 1.705 muškaraca i 1.148 žena, rekli su iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema posljednjim podacima kojim Institut raspolaže o ovoj bolesti, tokom 2018. godine otkriveno je 5.969 oboljelih od raka, i to 3.132 muškarca, a 2.837 žena.

Kako navode u Institutu, stopa mortaliteta za muškarce iznosila je 140,9 na 100.000 stanovnika, a za žene 76,3 na 100.000 stanovnika.

“Tri najčešće lokalizacije raka kod muškaraca u Republici Srpskoj su dušnik, bronh i pluća – 558 slučajeva, kolon i rektum – 437 slučajeva i prostata – 280 slučajeva, dok su tri najčešće lokalizacije raka kod žena dojka – 540, kolon i rektum – 273 i grlić materice – 203”, navode iz Instituta za javno zdravstvo povodom 4. februara – Svjetskog dana borbe protiv raka.

Iz Instituta ističu da je Svjetski dan borbe protiv raka globalna inicijativa koju je pokrenula Međunarodna unija za kontrolu raka. Obilježava se svake godine 4. februara s ciljem podizanja svijesti, nivoa informisanosti i podsticanja brojnih aktivnosti iz područja kontrole raka širom svijeta.

Rak je, kako navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i najznačajnijih izazova današnjice, te predstavlja veliko zdravstveno, ekonomsko i društveno opterećenje širom svijeta.

Iz Instituta za javno zdravstvo, ističu da je prevencija najisplativija dugoročna strategija za kontrolu raka i naglašavaju da se ranim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti smrtnost.

Ovogodišnja tema kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv raka “Zatvoriti propuste u zdravstvenoj njezi” (Close the care gap) nastavak je trogodišnje kampanje koju je prošle godine pokrenula Međunarodna unija za borbu protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom svijeta sa ciljem smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, liječenju i njezi oboljelih od raka uzrokovanu mjestom stanovanja, socioekonomskim statusom, etničkom pripadnošću, starošću i drugim obilježjima.

Prema procjenama globalne zdravstvene statistike (GLOBOCAN 2020), broj novooboljelih od raka u svijetu 2020. godine dostigao je 19,3 miliona, a umrlih čak 10 miliona.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu bili su rak pluća (1,8 miliona smrtnih slučajeva), kolorektalni karcinom (935.000 smrtnih slučajeva), rak jetre (830.000 smrtnih slučajeva), rak želuca (769.000 smrtnih slučajeva) i dojke (685.000 smrtnih slučajeva).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), opterećenje rakom će se u naredne dvije decenije povećati za oko 60 odsto, dodatno opterećujući zdravstvene sisteme, pojedince i zajednice.

Predviđeno globalno opterećenje, prema prcjenama SZO, uvećaće se na oko 30 miliona novih slučajeva raka do 2040. godine, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Prema SZO, između 30 i 50 odsto smrti od raka moglo bi se izbjeći smanjenjem ključnih faktora rizika i sprovođenjem postojećih preventivnih strategija utemeljenih na dokazima za prevenciju raka, skrining i rano otkrivanje, liječenje i palijativnu njegu.

Oko 70 odsto, prema procjenama SZO, svih prijevremenih smrti od raka u svijetu i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama.

Većina prijevremenih smrtnih ishoda od raka u ovim zemljama javlja se zbog razlika u nivou obrazovanja, prihoda, mjesta stanovanja, etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije ili starosti.

Nejednakost u pristupu uslugama i njezi je prisutna gotovo svugdje, kako u zemljama sa visokim, tako i u onim sa niskim i srednjim dohotkom.

Prema SZO, primjeri efikasnih intervencija i strategija su kontrola duvana i vakcinacija protiv HPV-a.

Najefikasnija primarna prevencija raka, prema SZO, zasniva se na pristupima na nivou država, uključujući zakonodavstvo, regulativu u kombinaciji sa aktivnostima vezanim za promjenu ponašanja pojedinaca i zajednica kojima se nastoji senzibilisati javnost o ključnim faktorima rizika za obolijevanje od raka /pušenje, štetna konzumacija alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost zagađenju, karcenogenim supstancama i zračenju, zaraznima agensima/, te preduzeti mjere protiv tih faktora.

Bolja informisanost i razumijevanje faktora rizika i odrednica zdravlja, kako navode stručnjaci, značajni su za poboljšanje zdravstvenih ishoda.

(SRNA)

Nastavi čitati

Društvo

BiH uvjerava svijet da Hrvatska griješi

Nova vlast na nivou BiH je, sudeći prema prvim najavama, odlučnija da ojača borbu protiv namjera susjedne Hrvatske da na Trgovskoj gori, u blizini granice, skladišti radioaktivni otpad, a velike nade polažu upravo u diplomatiju koja u prošlom mandatu, sa Biserom Turković na čelu, nije odgovorila zadacima.

Hrvatska je, naime, vlasnik polovine Nuklearne elektrane “Krško” koja se nalazi u Sloveniji i mora da u dogledno vrijeme preuzme polovinu otpada.

Pominje se da bi prve količine mogle tamo biti skladištene već 2025. ili 2026. godine, tako da ozbiljno pripremaju teren za odlaganje radioaktivnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori koja je s druge strane Une.

Ova problematika, zbog koje su odavno već formirani stručni timovi u BiH, bila je jedna od tema tokom jučerašnjeg sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa kolegom iz Savjeta ministara Elmedinom Konakovićem koji je imenovan za ministra spoljnih poslova.

Zajednička ocjena je da u prethodnom mandatu Ministarstvo inostranih poslova, putem diplomatsko-konzularne mreže, nije bilo u funkciji zvaničnih politika nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH u vezi sa ovom problematikom, prenosi Glas Srpske.

Uzimajući u obzir jedinstven stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske te zaključke Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, pokazana je namjera da rade na ovom pitanju zajedno sa nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH. Konstatovano je da je od ključne važnosti da, na temelju dobrih bilateralnih odnosa, Hrvatska i Slovenija postignu dogovor i donesu rješenje o tome da Trgovska gora nije adekvatna lokacija za to odlagalište.

“U fokusu zajedničkih aktivnosti biće upoznavanje svih relevantnih međunarodnih institucija kao i zvaničnih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji o jedinstvenom stavu kada je u pitanju Trgovska gora. Dobra je i ohrabrujuća poruka da će dva ministarstva u saradnji sa entitetskim institucijama i radnim tijelima na međunarodnom planu promovisati politike i interese BiH u slučaju “Trgovska gora”. Nećemo odustati, jer je primarni cilj zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine” poručio je Košarac.

Domaći stručnjaci su završili prvu strategiju za pravnu zaštitu interesa BiH, a ona bi mogla da bude i nadograđivana. U dokumentu je istaknuto da su, između ostalog, sve opcije na stolu pa i tužba ka međunarodnim sudovima s ciljem zaštite zdravlja građana i prirodnih resursa.

Zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima Vitomir Popović za “Glas Srpske” ističe da su oni uradili ono što je od njih traženo i na 100 stranica naveli i ko šta treba da radi te i kojim redoslijedom kako bi se, ako postoji stvarna volja, zaustavila Hrvatska u svojim namjerama.

“Dobro je ako su Košarac i Konaković razgovarali. Turkovićeva je radila samo ono što je interes SDA, to je bio ozbiljan problem. Mi smo pravni dio uradili. Nije tromosti bilo samo u MIP-u već i u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, odnosno Savjetu ministara u cjelini”, rekao je Popović i podvukao da operativni poslovi nisu u njihovoj nadležnosti te da nova vlast ima šansu da se pokaže i pređe s riječi na djela. Uz sve to, stručnjaci iz Ekspertskog tima upozoravaju da je teritorija oko Trgovske gore veoma trusno područje.

Uzorci tla

Republičke i federalne institucije započele su pripreme unutar svojih resora u okviru kojih će, na osnovu istraživanja tla u okolini Novog Grada, tražiti što više odgovora na otvorena pitanja i potencijalne posljedice zbog namjera da na Trgovskoj gori bude skladišten otpad iz NE. Prvi uzorci tla trebalo bi da budu uzeti s proljeća ove godine.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: U večernjim satima u nizinama kiša, na planinama snijeg

Danas će u Bosni preovladavati preteženo oblačno vrijeme. U Hercegovini uglavnom sunčano, uz postepeno naoblačenje. U večernjim satima u Bosni u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima se očekuje kiša, a u višim područjima susnježica ili snijeg. Jutarnja temperatura oko -3, a dnevna oko 3 °C.

Nastavi čitati

Aktuleno