Connect with us

Politika

PETAR JELIĆ: Teška vremena su pred nama, slijede važne bitke i zato je važno da se ne dijelimo

Published

on

Među brojnim pitanjima koja muče ljudski um, na vrhu te liste nalazi se ono: šta bi bilo, kad bi bilo. I kako bi društva izgledala da ih veliki ljudi, mislioci i državnici nisu napustili prerano. I čovjek i mislilac i državnik – i velik u sva tri smisla, bio je Milan Jelić, koji nas je napustio prije petnaest godina. U eksluzivnom intervjuu za Nacional.live njegov sin Petar Jelić na simboličnom mjestu, u njihovoj Modriči, na stadionu koji nosi Milanovo ime najavljuje svoju prvu političku kampanju, otkriva razloge zbog kojih se odlučio na ovaj potez i šta je njegov cilj u politici.

Ko je Petar Jelić?

-Petar Jelić je takmičar u duši, sportista sa diplomom Pravnog univerziteta u Beogradu, trenutno na master studijama pomenutog fakulteta. Iako se moje ime zbog porodičnog stabla uvijek dovodilo u vezu s politikom, moje ime se prvi put nalazi na izbornoj listi na kojoj ću se predstaviti građanima Modriče i Republike Srpske. Shvatio sam da Modriči i Modričanima u borbi za njihove interese moram biti na raspolaganju kao što su i oni uvijek bili tu za moju porodicu i mene.

Otkud Petar Jelić upolitici?

-U Modriči, kao i u cijeloj našoj izbornoj jedinici otvorio se veliki prostor za sprovođenje mnogih projekata koje možemo uraditi a koje građanima mogu pružiti mogućnost da ovde ostanu. Uključivanje u politiku u takvoj situaciji bio je prirodni slijed događaja.

Šta je Vaš cilj u politici?

-U vremenu kada se oko nas dešava mnogo negativnih stvari cilj je da pokušamo u našoj izazovnoj svakodnevnici donijeti tračak svjetlosti. Zato ću svoju kampanju i političko djelovanje usmjeriti u drugačijem smjeru, nikada se nećemo baviti drugima već isključivo nama, šta mi možemo da uradimo i promijenimo na bolje.

Mnogo ste u životu putovali, imate brojne kontakte u raznim sferama društva, da li to može biti prednost za Modriču?

-Kada sam počinjao svoje aktivnosti u FK Alfa Modriča brojne projekte i akcije organizovali smo uz pomoć poznatih imena iz svijeta fudbala koji su dolazili u Modriču. Upravo zbog toga se nadam da ćemo našoj lokalnoj zajednici doprinijeti koristeći naše brojne kontakte u svijetu politike i privrede, živimo u vremenu u kome mnogo stvari zavise od ličnih kontakata i jedino uz njih možemo napraviti dobru podlogu za dovođenje brojnih investitora koji bi uložili kapital u Modriči i od čega bi ostvarili obostranu korist.

Da li je prirodan slijed događaja bio da budete kandidat SNSD?

-Bilo je pitanje hoću li se uključiti u politiku i kada, a izbor stranke nikada se nije dovodio u pitanje. Moj otac je kao funkcioner SNSD-a bio ministar u Vladi a zatim i predsjendik Republike Srpske. Iako sam nakon očeve smrti nekoliko godina proveo igrajući profesionalno fudbal širom svijeta i nisam aktivno učestvovao u radu stranke ja se od SNSD-a nikada nisam odvajao i nikada ga nisam napuštao. Kada sam se vratio u Modriču počeo sam aktivnije da se uključujem u rad stranke, mnoge stvari sam učio i mislim da je sada došlo pravo vrijeme da se aktivno mogu uključiti u politički život i da mogu doprinijeti kako stranci tako i mojoj Modriči i Republici Srpskoj.

Kakvu poruku biste uputili građanima Republike Srpske koji će 2. oktobra izaći na Opšte izbore?

-Moja poruka je uvijek poruka mira i tolerancije. Teška vremena su pred nama, slijede važne bitke i zato je važno da se ne dijelimo, da radimo zajedno i da izaberemo prave ljude koji su spremni da se bore za interese Republike Srpske. Mislim da su u godinama iza nas Milorad Dodik i Željka Cvijanović pokazali znanje i odlučnost da se bore za interese Republike Srpske i smatram da su oni pravi izbor za inokosne funkcije. Ono što je takođe važno, zajedno sa vrhom SNSD-a napravili su najkvalitetnije liste u svim izbornim jedinicama i smatram da ćemo nakon ulaska u NSRS svi zajedno doprinijeti razvoju naše Republike Srpske.

Izvor: Nacional.live

Nastavi čitati

Politika

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Published

on

By

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti:

„Dragi prijatelji,

Neko vrijeme me nije bilo na mrežama, a ni u javnosti.

O promjenama koje su se desile manje-više znate, ali je važno da naglasim da se u mom političkom radu ne mijenja ništa – srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra.

Sa jednim i najvažnijim ciljem – da Bijeljina i Republika Srpska budu dom u kojem se ostaje. Da se ne gase dimnjaci, da se ovdje rađaju i ostaju djeca. Ja od toga ne odustajem.

Više nisam odbornik u Gradu Bijeljina, i dalje smatram da je fer sa promjenom političke opcije vratiti mandat. Ali vjerujem da ću od oktobra imati ponovo priliku da djelujem institucionalno i da budem na mjestima odlučivanja.

Kandidat sam za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred Partije demokratskog progresa na broju 3 za izbornu jedinicu 2. Brojevi na listi ne znače ništa, najvažnija je vaša podrška. A ja vjerujem da vi i ja možemo da učinimo mnogo.

I da od toga ne odustajemo.“

Izvor: Dešavanja u Bijeljini

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL Auto Palate Republike Srpske odvezlo Jerkovića na more, Begić najavio nove krivične prijave

Published

on

By

Službeni automobil Palate Republike Srpske odvezao je na Vis u Hrvatsku Josipa Jerkovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske na Vis, gdje posjeduje veliki broj nekretnina.

– Sutra ću predati krivičnu prijavu protiv kriminalca Josipa Jerikovića jer je službenim automobilom Palate Republike Srpske skoknuo malo do Vira. Dosta vas je bahata gamadi, napisao je kandidat za Predsjednika Republike Srpske Ivan Begić na društevnim mrežama.
Nastavi čitati

Politika

Borenovićev komentar zgrozio javnost

Published

on

By

”Daj se opusti malo, ljeto je… Imaš pametnijeg posla, ajde neki ručkić spremi, malo šoping, teretana, spa, plaža, kupanje, turizam, još malo taj aviončić iskoristi.”

Ovo je odgovor lidera PDP-a na tvit Gorice Dodik u kome se sam prepoznao da ga je prozvala da je vječito na kompenzacioim listama i da ne smije da izađe na crtu i direktno se kandiduje. Takav Borenovićev komentar zgrozio je  javnost.

Ipak, Borenović u njemu ne vidi ništa sporno. Iako je jasno da je uvredljiv i za sve žene i da ih Borenović postavlja na mjesto za koje on misli da im pripada. Svojim potezom Borenović je izazvao lavinu komentara, jasno, onih negativnih. Zapitali su se mnogi i kakva je to Borenovićeva podrška Jeleni Trivić, kandidatu za predsjednika Srpske, kada smatra da je za žene kuhinja i spa ,a ne konstruktivna  rasprava.

”Trebali ste da Gorici odgovorite na inteligentniji način, ovo govori o Vama, kako i gdje vidite žene. Šaljete baš krasnu poruku.”

”Ajd što je idiot već što je i šovinist, Jeca će mu poslije izbora izgleda završiti u kuhinji  PDP da kuva i pere.”

”Možete vi u raspravu sa ženom i bez šovinizma”, neki su od komentara.

Žene se i danas nažalost percipiraju kroz tradicionalne uloge i često se komentarišu na taj način, kažu iz udruženja „Udružene žene“ Banjaluka. Seksističkim i uvredljivim komentarima ženama se onemogućava da ravnopravno učestvuju u društvenom dijalogu.

”Moje uvjerenje jeste da je potreba ,u stvari iz nekog suštinskog uvjerenja, da ženi u stvari nije mjesto u političkom javnom životu, nego da joj je još uvijek mjesto u kući da se brine za djecu, da se brine za porodicu, njeguje stare, da kuha, spreia, čisti, pegla a da ona nema šta da traži na mjestima odlučivanja, u javnom političkom životu. mMislim da je to suštinski izvor ove vrste komentara”, istakla je Gorica Ivić iz Udruženja “Udružene žene” Banjaluka.

Javne ličnosti kažu iz udruženja treba da imaju veći nivo odgovornosti, naročito kada se javno obraćaju, djeluju i rade posao za koji su angažovani.

Izvor: Atv

Nastavi čitati

Aktuleno