Connect with us

Izbori 2022.

PETORKU TERETE ZA IZBORNU PREVARU u Doboju, dodali glasove i od mrtvih

Okružno javno tužilaštvo Doboj podnijelo je Osnovnom sudu u tom gradu optužnicu protiv pet Dobojlija zbog izborne prevare.

Na optužnici su Sanja Stojčinović (47), Slaviša Đukanović (47), Ilija Stjepić (40), Radovan Bjelanović (41) i Dragana Todorovića (40), svi iz Doboja.

U optužnicu se navodi da su 15. novembra 2020. godine od sedam do 19 časova, za vrijeme održavanja lokalnih izbora za gradonačelnika grada Doboja i Skupštinu grada Doboja, zajedno i po prethodnom dogovoru i to Stojčinovićeva kao predsjednik biračkog odbora, te Đukanović, Stjepić, Bjelanović i Todorović kao članovi biračkog odbora na biračkom mjestu 038B026 Pijeskovi propustili da postupe u skladu sa članom 15. stav 1 Pravilnika o načinu provođenja izbora u BiH.

Ovaj član kako se navodi u optužnici propisuje odgovornost predsjednika i svih članova biračkog odbora za zakonitost rada na biračkom mjestu, što je za posljedicu imalo falsifikovanje rezultata izbora, svjesni da njihovim radnjama može doći do povećanja glasova za jednog kandidata, a što su i htjeli.

– Tako su na izvodu sa centralnog biračkog spiska sa ukupno 485 birača u rubrikama pod rednim brojevima 300, 315, 318 i 472 za osobe P.Lj., P.M., P.Ž. i C.Đ. umjesto istih omogućili njima poznatim licima da se na navedenom biračkom spisku u naznačenim rubrikama potpišu umjesto P.Lj., P.M., P.Ž. i C.Đ. iako su znali da navedena lica nisu izašla na izbore i nisu ostvarila svoje biračko pravo, jer je P.Lj. preminuo 25. novembra 2006. godine, dok ostala lica nisu izlazila na izbore, nakon čega su njihove navodne glasove dodali u obrazac za brojno stanje i time povećali izborni rezultat jednom od kandidata na lokalnim izborima – navodi se u optužnici.

Nezavisne

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno