Connect with us

Politika

Petrović “preživio” opoziv, SDS traži raspuštanje Skupštine

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, ostaje na toj funkciji, jer su tako u nedjelju, glasajući o opozivu, odlučili njegovi sugrađani, a iz njegove stranke, SDS-a, pozvali su na raspuštanje lokalnog parlamenta, u kojem je skupštinska većina predvođena SNSD-om.

Prema prvim, preliminarnim rezultatima referenduma, za opoziv Petrovića glasala su 14.954 birača, a protiv je bilo 32.294. On je, već u svom prvom obraćanju, odmah pozvao na ostavke.

“Moram da kažem i da u Skupštini grada, ljude koji su pokrenuli ovaj politički cirkus, odmah pozivam da, ukoliko imaju trunku morala, trunku savjesti, podnesu ostavke i da sami učine uslugu narodu Bijeljine, jer su sami sebe raspustili, a i narod je rekao da su raspušteni”, rekao je Petrović.

Petrovićev stranački šef Milan Miličević, vršilac dužnosti predsjednika SDS-a, ima jasnu poruku za Vladu Republike Srpske.

“Ono što ću reći veoma je važno. Ja pozivam Vladu Republike Srpske da, u skladu sa važećim zakonskim propisima, predloži Narodnoj skupštini Republike Srpske da donese odluku o raspuštanju Gradske skupštine Bijeljina, koja nema legitimitet. Ovi rezultati pokazuju da ona nema legitimitet”, rekao je Miličević.

Međutim, takav epilog je upitan, budući da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da Narodna skupština Republike Srpske može (a ne mora), na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon postupka opoziva gradonačelnik ne bude opozvan. Stav Vlade, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nismo uspjeli dobiti, niti nam se na pozive javljao Aleksandar Đurđević (SNSD), predsjednik Skupštine Bijeljina.

Oglasio se, međutim, njegov stranački kolega i šef Štaba Narodne koalicije za opoziv gradonačelnika Bijeljine Miroslav Milovanović, navodeći da će poštovati volju građana.

“U politici postoje i pobjede i porazi, ovoga puta mi smo poraženi i čestitamo drugoj strani”, rekao je Milovanović, koji je i predsjednik Gradskog odbora (GO) SNSD-a Bijeljina, a na pitanje da li će biti promjena u GO SNSD-a zbog poraza, on je rekao da to treba pitati stranačkog lidera Milorada Dodika.

Nije promjene u bijeljinskom SNSD-u Dodik spominjao u svom prvom komentaru na aktuelna dešavanja u Semberiji, ali je izjavio da poštuje volju Bijeljinaca.

“SNSD i ja, kao predsjednik, poštujemo volju građana Bijeljine i uvijek smo je poštovali”, naveo je Dodik.

Dodao je da je uvjeren da je referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine protekao u demokratskoj atmosferi.

“Za razliku od SDS-a, koji je juče počeo kuknjavu o krađi rezultata, uvjeren sam da je sve proteklo u demokratskoj atmosferi uz poštovanje svih propisa Republike Srpske. SNSD će nastaviti da ulaže napore u razvoj Bijeljine i njeno snažnije povezivanje s ostatkom Republike Srpske”, naveo je Dodik u nedjelju naveče.

Petroviću stižu brojne čestitke, pa je tako, recimo, lider PDP-a Branislav Borenović naveo da je više puta do sada sila pobijedila narodnu volju, ali se na Bijeljini slomila.

“Bijeljina je bila i ostala svijetla tačka i bastion slobode. Referendum o opozivu je pokazao šta znači ujedinjenost u istom cilju, odnosno šta je stvarna volja glasača i birača i šta se desi kada su izbori pod punom kontrolom”, naveo je Borenović.

Opoziv gradonačelnika, podsjetimo, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH, potvrdio je za “Nezavisne novine” da je sigurno da, prema sadašnjim zakonskim propisima, odnosno rokovima, Petrović ostaje na čelu Bijeljine do narednih lokalnih izbora.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno