Connect with us

Svijet

Piletina proizvedena u laboratoriji dobila zeleno svjetlo u Sjedinjenim Državama

Poslije odluke Uprave za hranu i ijlekove (FDA) Sjedinjenih Država, kompanija Upside Foods uskoro će moći da prodaje piletinu proizvedenu od životinjskih ćelija i uzgajanu u bioreaktorima.
Pozitivan odgovor Uprave za hranu i lekove (FDA) dugo se smatrao sljedećom velikom prekretnicom za industriju laboratorijski uzgojenog mesa. U proteklih nekoliko godina, startupi su izgradili proizvodne pogone i prikupili milijarde dolara za finansiranje rizičnog kapitala, ali nisu bili u mogućnosti da prodaju svoje proizvode. Do sada je, čak i relativno mali broj ljudi koji su imali priliku da probaju kultivisano meso, morao da potpiše saglasnost da na sopstvenu odgovornost jedu proizvod koji je još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Preostala su još samo dva manja regulatorna koraka prije nego što ovako proizvedeno meso bude dostupno javnosti. Proizvodni pogoni kompanije “Upside Foods” moraju da prođu dodatni inspekcijski nadzor Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država, a na konačnom proizvodu će morati da stoji etiketa koja potvrđuje da je izvršen inspekcijski nadzor pre nego što se meso nađe na tržištu. Ova dva koraka će vjerovatno biti završena mnogo brže od dugog procesa u kome je FDA odlučivala o izdavanju dozvole.
Različiti startupi se bave laboratorijskim uzgojem ne samo piletine, već i govedine, lososa i tunjevine. Trenutno odobrenje se odnosi samo na “Upside Foods” i njegovu kultivisanu piletinu, mada se pretpostavlja da će uskoro uslijediti i druga odobrenja.

Kultivisano meso će i dalje biti namijenjeno uskom krugu
Mada je ova odluka Agencije odobrila da se ovi proizvodi nađu na tržištu, ipak se pretpostavlja da će degustacije biti ograničene na veoma mali broj ekskluzivnih restorana. Kuvar sa Mišlenovom zvezdicom, Dominik Kren, već je najavila da će služiti kultivisanu piletinu kompanije “Upside Foods” u svom restoranu u San Francisku.

Uma Valeti, generalna direktorka “Upside Foods”-a, kaže da želi da javnost prvi put proba njihovu piletinu u odabranim restoranima pre nego što mogu da je kupe i kuvaju kod kuće.

„Željeli bismo da ovo u početnoj fazi ljudima približimo naš proizvod preko vrhunskih kuvara, jer ovo je zaista velika stvar za nas. Želimo da radimo sa najboljim partnerima koji znaju dobro da kuvaju, a takođe i da nam daju povratne informacije o tome šta bismo mogli bolje da uradimo.“

Još u decembru 2020. singapurski regulatorni organi dali su zeleno svetlo laboratorijski proizvedenoj piletini iz startapa “Eat Just” iz San Franciska.

Kako se meso proizvodi u laboratoriji
Kultivisano meso se razlikuje od biljnog mesa jer sadrži prave životinjske ćelije i – teorijski – ne razlikuje se od pravog mesa. Ćelije se u početku izoluju od životinje i razvijaju u ćelijske linije koje se zatim zamrzavaju. Mali uzorci iz ovih ćelijskih linija se zatim mogu prenijeti u bioreaktore – obično velike čelične rezervoare – gde se ćelije „hrane“ u odgovarajućem rastvoru koji sadrži hranljive materije koje pospešuju deobu ćelija. Kada ćelije porastu i diferenciraju se u odgovarajuću vrstu tkiva, mogu se sakupiti i koristiti u uzgojenim mesnim proizvodima.

Ali uzgoj ćelija na ovaj način je i dalje izuzetno skup. Startapi drže u tajnosti ukupne troškove, ali je verovatno da će čisto uzgajano meso i dalje biti nekoliko puta skuplje od konvencionalnog. Zato će, najverovatnije, prvi kultivisani mesni proizvodi biti mješavina životinjskih ćelija i biljnog mesa.

Trenutni proizvodni kapaciteti su veoma mali, a mnogi u industriji imaju ozbiljne rezerve u pogledu potencijala mesa uzgojenog u laboratoriji da na kraju ugrozi globalnu potrošnju mesa.

Svijet

Rusija i Kina aktivno rade na stvaranju platnog sistema mimo SWIFT-a

Rusija i Kina rade na recipročnom otvaranju računa kompanija kako bi se izbjegla upotreba SWIFT-a najavio potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

“Sberbanka”, najveća ruska banka je šestim paketom sankcija EU ranije ove godine isključena iz SWIFT sistema, a osim “Sberbanke” iz ovog sistema su isključene još dvije velike ruske banke.

Novak je podsjetio da se plaćanja po ugovorima o isporuci gasa iz Rusije u Kinu već prelaze u nacionalne valute dvije zemlje. Osim toga, obračuni za nabavku nafte, naftnih derivata i uglja aktivno se prenose u rubljama i juanima, dodao je on.

“Takav rad omogućava sprečavanje rizika i promoviše prelazak rublje i juana u status svjetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineske kompanije u Rusiji i stvaranje platnog sistema bez korištenja SWIFT-a”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Novak je dodao da Rusija i Kina planiraju i zajednički razvoj proizvodnje opreme za energetski sektor.

“Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u sektoru nafte i gasa. Već postoji bliska saradnja na snabdijevanju naftnom i gasnom opremom za projekte u Rusiji”, naglasio je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Svijet

Klimatski radikali u Austriji sada buše i gume na automobilima

Klimatski aktivisti postaju sve ekstremniji, i pored blokade ulica, u Austriji su sada prešli na bušenje guma na automobilima.

Grupa”The Tyre Extinguishers” tokom noći izbušila je ili ispustila vazduh iz guma na više automobila u Austriji.

Oni ističu da su sebi postavili za cilj da učine nemogućim posedovanje SUV automobila u gradskoj sredini.

Preko Tvitera ova grupa se pohvalila da je samo u jednoj noći “razoružala” više od 900 SUV-a od Njujorka do Inzbruka.

Nastavi čitati

Svijet

Kadirov potvrdio likvidaciju cijele grupe

Čečenski lider Ramzan Kadirov potvrdio je likvidiciju ukrajinske izviđačko-diverzantske grupe u Luganskoj Narodnoj Republici.

“Još jedna ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa uspešno je likvidirana u pravcu Kremene. Vojnici specijalnih snaga ‘Ahmat’ nastavljaju da opravdavaju titulu jedne od najefikasnijih borbeno spremnih jedinica. Zahvaljujući brzim i koordinisanim akcijama, uspjeli su da potpuno poraze neprijateljski odred koji je pokušao da se probije”, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

Čečenski lider je dodao da će “komanda Oružanih snaga Ukrajine morati da dopuni ionako dugu listu Ukrajinaca koji su poginuli u besmislenoj borbi za zapadne vrijednosti”, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuleno